Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie jedno takie małe

Pit z ZUSu, zaliczka na podatek

Polecane posty

mam pytanie do zorientowanych w temacie, może ktoś z Was zna odpowiedź. W zeszłym roku do 26 stycznia byłam na L4, a potem na macierzyńskim do czerwca. W PIT z ZUSu mam sporą zaliczkę na podatek (mąż o tych samych zarobkach przy całym roku przepracowanym ma połowę tego co ja). Czy ja to mogę odpisać od podatku (ulga na dziecko)?

Gość mmmmmmmmmmmmmmmmmm7
masz chłopczyka czy dziewczynkę?

a na kogo jest większa ulga?;P

możesz , rozliczcie się razem najlepiej jak możecie

a co ty jeszcze chcesz wiedzieć ? że podnosisz ? pisz

gdzieś wyczytałam, że ta zaliczka nie kwalifikuje się do zwrotu, że to Zus się z niej rozliczy. Trochę dziwi mnie, że jest taka duża kwota w stosunku do uzyskanego dochodu, więc nie jestem pewna, czy ona może być odliczana...

a podniosłam, bo nie widziałam Twojej odpowiedzi, zapomniałam odświeżyć:)

dostalaż z ZUS pit - 11 A jest pobrana zaliczka na podatek a ty masz prawo jako płatnik do skorzystania z ulgi na dziecko i nie ma nigdzie zapisu od jakiego to odliczysz podatku , są kryteria kto może skorzystać z odliczeń itd.. jak zus się rozliczy z zaliczki ? z twojej zaliczki no pomyśl zus pośredniczy w przekazaniu zaliczki

myślę, myślę:p oboje z mężem jesteśmy zarejestrowani na najniższą krajową. On po całym roku ma 672 zł zaliczki, a ja po prawie połowie roku 1331 zł zaliczki. Po prostu nie dowierzam, że mogę to odpisać, bo nie widzę w tym logiki i chciałam, żeby ktoś mi wytłumaczył, dlaczego mam tyle pobranej zaliczki. A skoro Zus mi płacił L4 i macierzyński, wydało mi się wielce prawdopodobne, to co wyczytałam.

no tak tylko od zwolnienia płaci się tylko zdrowotne i zaliczkę na podatek więc jest inna podstawa , masz tam gdzieś składki na społeczne na tym picie ?

no nie mam. Jestem zupełnie nie zorientowana w temacie podatków, pewnie jakbym zgłębiła temat, miałabym większe pojęcie heh. No to fajnie, rok temu nie starczyło na pełną ulgę na jedno dziecko, a teraz możemy sobie odpisać dwójkę. No prawie:)

Bardzo dziękuję za odpowiedź!