Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Owocowa kraina13

świadek chrztu, a chrzestny

Polecane posty

Gość Owocowa kraina13

Jaka jest roznica pomiedzy świadkiem chrztu,a byciem chrzestnym?

Gość Owocowa kraina13
Na pewno?

Jest różnica... ale nie wiem jak to wytłumaczyć :O Ja będę światkiem chrztu potocznie zwaną chrzestną, różnica jest taka, że teoretycznie chrzestną być nie mogę ( żyje w konkubinacie więc w czasie ceremonii chrztu nie mogę powtarzać wyrzekamy się gdy trzeba) ale jestem ochrzczona i zapisana do wspólnoty. Warunek bycia świadkiem chrztu jest taki, że drugi chrzestny musi spełniać wszystkie warunki! Oprócz konkubinatu nie mam też bierzmowania i przed chrztem nie idę do spowiedzi

Gość Owocowa kraina13
Ja bylam bierzmowana, chodze do kosciola ale jestem po slubie cywilnym:( I mam ogromny problem:(

* wyrzekamy się ZA KAŻDYM RAZEM gdy trzeba* zjadło mi ;) Tam w regułkach jest np wyrzekam się życia w grzechu, jako że żyje tak jak żyje potwierdzając to kłamałabym więc nie mówię tego, ale mogę być "chrzestną" mimo to właśnie w formie ŚWIADEK CHRZTU. Wiele osób myśli, że zawsze musi być dwoje rodziców chrzestnych a tak nie jest, wystarczy jeden tak naprawdę, a drugą osobę jak się nie ma można dobrać z innej wiary właśnie dzięki tej formie

Gość Owocowa kraina13
Dzieki Mala:) Tez o tym slyszalam , ze wystarczy jeden chrzestny,a ja bede mogla byc swiadkiem. To wszystko jest dla mnie trudne teraz :(

Ksiądz się nie zgadza żebyś chrzestną była? Masz zapisane w prawie kanonicznym to, że możesz "Innowierca bowiem, czyli osoba ochrzczona i należąca do niekatolickiej wspólnoty kościelnej (protestant, anglikanin), może być świadkiem chrztu, pod warunkiem że jest już wyznaczony chrzestny katolik lub chrzestna katoliczka (por. kan. 874 2 KPK)" Możesz nie mieć ślubu właśnie z powodu innej wiary, ale w chrzcie możesz uczestniczyć jeśli drugi chrzestny spełnia wszystkie warunki 🖐️ Ja już będę miała drugiego chrześniaka ;)

No ale czyli ksiądz świadkiem pozwolił Ci być? To będzie praktycznie to samo tylko tak jak pisałam, nie możesz uczestniczyć w mówieniu regułek, tzn normalnie stoisz z rodzicami, drugim chrzestnym itp, normalnie się modlisz i wszystko, jedynie skoro nie możesz wyrzec się dalszego życia w grzechu nie powtarzasz tej regułki i nie idziesz przed ceremonią do spowiedzi ( teoretycznie nie przyjmujesz też opłatka, ale mi ksiądz dał) Ja przynajmniej więcej różnic nie znalazłam i nawet ksiądz problemu nie robił. Po ceremonii dostałam pamiątkową kartkę, że mam chrześniaka i wszystko git 🖐️

Gość Owocowa kraina13
Moge byc swiadkiem chrztu. Jednak nie moge byc chrzestna,bo zyje w grzechu. A nie chce klamac i mowic ksiedzu,ze mieszkam bez mezczyzny w domu. Nie wiem jak zareaguja, na to rodzice ktorzy poprosily mnie abym byla chrzestna:)

Gość Owocowa kraina13
Za rok mam koscielny dopiero:( Ja tez slyszalam,ze ksieza nie robia problemow i czasami wpisuja nawet,ze jestes chrzestna a nie swiadkiem chrztu:) Pocieszylas mnie:)

Gość mixer33
Witam w sobotę 9.06 mam mieć chrzest dziecka i mamy problem bo jeden z chrzestnych nie dostanie tych papierków bo ma tylko cywilny ale jako świadek to wtedy może być czy jak to jest mogę postawić księdza przed faktem dokonanym że jako ojciec chrzestny będzie w tym wypadku świadkiem jak to jest

Gość Bartek ma zeza
A wiecie,że kościoł katolicki dopuszcza jednego chrzestnego,to zwyczaj każe brac ich dwóch,dwoje.

Gość wniosek z tego taki
ustalamy zasady, ale bez obaw: olejemy je prostym sikiem, jeśli ktoś za to sypnie forsą.

Gość gość
Czy świadkiem chrztu może być osoba, która jest katolikiem, ale żyje w konkubinacie? Ireneusz Pytanie to jest ostatnio często stawiane przez osoby, które wybrały życie „na sposób małżeński”, ale bez sakramentu małżeństwa, czyli osoby, które żyją ze sobą po zawarciu tylko kontraktu cywilnego albo nawet bez kontraktu. Nazwijmy rzecz po imieniu: żyją w grzechu i jak długo ten stan trwa, nie mogą otrzymać rozgrzeszenia podczas spowiedzi sakramentalnej ani też nie mogą przystępować do Komunii św. A przecież chrzestni wraz z rodzicami dziecka, pytani przez kapłana podczas ceremonii chrzcielnej: „Czy wyrzekacie się grzechu, aby żyć w wolności dzieci Bożych? – winni odpowiedzieć: „Wyrzekamy się”. Kiedy zatem taka osoba dowiaduje się, że nie spełnia warunków, aby być ojcem lub matką chrzestną (por. kan. 874 § 1 p. 3 KPK), pyta, czy w takim razie może być świadkiem chrztu. Odpowiedź brzmi „tak” i „nie” w zależności od tego, co się rozumie przez pojęcie „świadek chrztu”. „Tak” w znaczeniu obecności w kościele podczas chrztu dziecka i w razie potrzeby poświadczenia o tym fakcie. Natomiast „nie” w znaczeniu pełnienia funkcji świadka chrztu w miejsce chrzestnego, jak to jest możliwe w przypadku innowierców. Innowierca bowiem, czyli osoba ochrzczona i należąca do niekatolickiej wspólnoty kościelnej (protestant, anglikanin), może być świadkiem chrztu, pod warunkiem że jest już wyznaczony chrzestny katolik lub chrzestna katoliczka (por. kan. 874 § 2 KPK). Wyjątek od tej zasady stanowią prawosławni, którzy mogą pełnić funkcję chrzestnego (zob. Papieska Rada ds. Popierania Jedności Chrześcijan, Dyrektorium w sprawie realizacji zasad i norm dotyczących ekumenizmu, n. 98). Tak więc katolik może pełnić tylko funkcję chrzestnego, który równocześnie jest świadkiem tego wydarzenia. Natomiast funkcja świadka chrztu zarezerwowana jest dla innowierców. Skoro katolik, który pełni funkcję chrzestnego, jest równocześnie świadkiem tego wydarzenia, winien on być fizycznie obecny podczas ceremonii chrztu. Stąd nie wpisuje się do księgi ochrzczonych jako chrzestnego tego, który nie może być obecny podczas liturgii chrzcielnej. Pamiętajmy też, że we chrzcie uczestniczą rodzice chrzestni, czyli ojciec chrzestny i matka chrzestna. Może się tak zdarzyć, że będzie tylko ojciec chrzestny albo tylko matka chrzestna. Nie może natomiast być dwóch ojców chrzestnych lub dwóch matek chrzestnych. Kan. 873 KPK mówi wyraźnie: „Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych”. „Dwoje”, a nie dwóch czy dwie.

Gość gość
Księża już nie stawiają takich wymagań.Jeżeli nadal będą się jeżyć, nikt im nie przyjdzie do kościoła.Wiadomo że za pieniądze ksiądz się modli.I TO ZA DUŻE PIENIĄDZE!