Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Luna Kahuna

Jak zrobi膰 ros贸艂, ktory ma smak?

Polecane posty

Go艣膰 Luna Kahuna

Ros贸艂 moja mama robi艂a na piersi indyka - i wychodzi艂 super aromatyczny i w og贸le mia艂 przepyszny smak. Ale jej od dawna nie ma a mi wprawdzie na piersi z indyka wychodzi smaczniejszy i bardziej intensywny ni偶 na skrzyde艂kach, ale jednak wci膮偶 za wodnisty... Robi艂am ze skrzyde艂ek, "porcji roso艂owej", jak na razie pier艣 z indyka albo kurczaka (ko艂o p贸艂 kilo) wygrywa, bo smak jest zamiast samej wody, ale jednak to wci膮偶 nie to :( Albo mi wychodzi sama woda albo delikatny posmak mi臋sa. Oczywi艣cie potem dodaj臋 warzywa, i to du偶o, ale chodzi o to, ze maminy ros贸艂 mia艂 taki mi艂y smak (SMAK W OG脫LE! na skrzyde艂kach czy porcji roso艂ej zupe艂nie smaku nie czuj臋) jeszcze przed ugotowaniem w tej wodzie warzyw Jak zrobi膰 dobry ros贸艂 bez kostki? I bez cebuli, nie mog臋 je艣膰 cebuli :( I nie m贸wi臋 o Vegecie, bo ja dodaj臋 odrobin臋 na sam koniec, ale chodzi o to jak zrobi膰 偶eby ros贸艂 mia艂 smak intensywny jeszcze przed dodaniem Vegety.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Luna Kahuna
A, samo mi臋so gotuj臋 nawet i godzin臋 na ma艂ym ogniu, potem ko艂o 40 minut warzywa aby by艂y lekko rozgotowane, bo lubi臋 takie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zupe艂nie inna szko艂a gotowania
Mnie zawsze te艣ciowa poucza艂a 偶e ros贸艂 by mia艂 smak musi by膰 z dw贸ch rodzaj贸w miesa: kurczaka, znaczy najlepiej wiejskiej kury oraz z wo艂owiny, najlepiej rosbefu. Co do gotowania to zalewamy zimn膮 wod膮 i gotujemy na ma艂ym ogniu bez przykrycia, warzywa dodajemy gdy ju偶 jest ros贸艂 odszumowiony a ca艂a reszta to kwestia tego co si臋 dodaje, jakie kostki roso艂owe, veget臋 itp, wi臋kszo艣膰 kucharek ma swoje tajemnice i ich nie zdradzaj膮 a potem niby podaj膮 przepis i jak gotowa膰 a nie wspomn膮 o najwa偶niejszym CZYM doprawiaj膮....a potem por贸wnuj膮, krytykuj膮 i kr臋c膮 nosem

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
- jak najmniej wody (tylko zeby przykrywala mieso/kosci) - duzo przypraw, np. ziele ang., pieprz, ziola wg. gustu - seler, pietruszka, lubczyk - to stwarza ten mily rosolkowy smak - sol!!! - czosnek

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ros贸艂 na piersi z indyka
czy kurczaka nie mo偶e by膰 dobry :o Ros贸艂 powinien by膰 gotowany na kurze ca艂ej, w wi臋kszym garnku, du偶ej ilo艣ci w艂oszczyzny. Wtedy jest to prawdziwy ros贸艂. Nie dziw si臋, 偶e wychodzi woda a nie ros贸l bo na piersi z indyka to dobrej zupy nie zrobisz

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zupe艂nie inna szko艂a gotowania
czosnek do roso艂u ? bleh

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kjskjdskdjsdj
zio艂a do roso艂u? :o do roso艂u wloszczyzna, s贸l pieprz, lubczyk i zielona natka pietruszki do posypania, 偶adne inne zio艂a!!! zamiast cebuli mo偶esz da膰 por

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
rodzaj miesa lub kosci moze byc dowolny, owszem powiadaja, ze powinny byc dwa rodzaje itp. itd., moze wtedy bedzie jeszcze lepszy, ale nawet na samym kurczku powinien wyjsc w miare smaczny, jezeli nie damy za duzo wody, natomiast duzo przypraw (naturalnych, bo kostki i vegeta daja smak niczym zupa z torebki, no ... chyba ze ktos ten smak preferuje ponad naturalne smaki dobrego jedzenia)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kjskjdskdjsdj
dok艂adnie, jeszcze czosnek :o i na piersi z indyka zapomnij o dobrym rosole. Kura + wo艂owina + w艂oszczyzna i lubczyk + s贸l, pieprz, natka pietruszki

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 opiopi
ja te偶 robie z 2 rodzaj贸w mi臋sam wrzucam li艣cie laurowe, ziele ang., grzybek suszony, go藕dzik, z膮bek czosnku i gotuj臋 d艂ugo, nawet 6 godzin. I oczywi艣cie w艂oszczyzna i cebula opalona nad gazem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
tak, mozna dac ziola lub czosnek do rosolu jak ktos lubi. podobnie jak mozna dac chemiczne kostki i nazywac to swoja 'kulinarna tajemnica' ... :P rosol jest potrawa robiona na calym swiecie z roznych mies i kosci i z roznymi przyprawami. przyswojcie sobie, ze rosol mamy lub tesciowej to nie jest jedyny dozwolony rosol.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
na piersi indyka tez moze byc, ale musi byc z KOSCIA. bo z samego miesa to faktycznie nawet wywar w sumie nie wyjdzie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 opiopi
Ale ten czosnek nie daje smaku czosnkowego, wzmacnia wg mnie smak mi臋sny. Wole takie zio艂owe przyprawy ni偶 kostki i weget臋. Robi臋 ros贸艂 wg mojej mamy. i odpowiada mi jego mocny, niewodnisty smak. ale wiadomo, jka kto lubi.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 nieccka
opiopi przez 6 godzin gotowania to chyba wszystko wyparuje...?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
"Ale ten czosnek nie daje smaku czosnkowego, wzmacnia wg mnie smak mi臋sny" dokladnie tak jest. zreszta nawet, jakby nadawal smak czosnkowy, to coz w tym zlego?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 opiopi
na malusie艅kim gazie, delikatnie puszcza b膮belki, i pod p贸艂otwart膮 przykrywk膮. troche sie wiadomo redukuje.ale zostaje du偶o :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
nie wyparuje jak przykryjesz. ale az 6 godzin chyba nie jest koniecznoscia.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 opiopi
mam sugestie .... nie wiem czy co艣 z艂ego czy nie, og贸lnie my艣l臋 ze dyskusja dotyczy polskiego roso艂u a to raczej nie jest zupa czosnkowa ani azjatycka 偶eby j膮 czosnkiem doprawia膰.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
i wlasnie dzieki tej delikatnej redukcji ma bardziej esencjonalny smak.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 opiopi
mam sugestie - 6 mo偶e nie ale 4 godziny to u mnie minimum gotowania, pozdrawiam , papa

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
czosnek to jest akurat bardzo polski smak. od czosnku nic nie nabierze smaku azjatyckiego, to tego trzeba duuzo wiecej.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
wydaje mi sie, ze autorce nie chodzilo szczegolnie jak zrobic tradycyjny polski rosol, tylko ogolnie, zeby taka zupa-wywar-bulion-rosol na kurczaku lub indyku miala dobry, esencjonalny, smak, a nie wodnisty jak jej ciagle wychodzi

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 dsgfdgdgdrgftr
dobry ros贸艂 to jak macie w艂asn膮 kur臋 z podw贸rka, ona sie faktycznie gotuje par臋 godzin i dopiero mi臋so jest mi臋kkie taki ptak z mas贸wki od rzenika to zapomnij! Godzina i mi臋so jest ugotowane czyta艂am ostatnio przepis od kucharza na dobry roso艂, by艂 to niestety ros贸艂 na w艂asnej kurze z podw贸rka, a nie takiej z mas贸wki, ponadto do tego wolowinam duzo selera o raz cebula, te dwa warzywa opalone nad palnikiem.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
no na pewno masz racje. brak kury z podworka moze jednak spowodowac chec zakupu kurczaka z masowki i wtedy tez trzeba sobie jakos radzic, stad autorka pyta miast bladzic.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Luna Kahuna
Okej, wi臋c po kolei... czosnku te偶 nie mog臋 raczej, a podobno jako艣 sma偶y si臋 cebul臋 albo czosnek... no ale nie mog臋. - spr贸buj臋 dw贸ch rodzaj贸w mi臋sa, dodam wo艂owin臋 - przyprawy niekt贸re, w tym natka pietruszki - s贸l - kiedy doda膰 s贸l? jak ju偶 warzywa dorzucam czy wcze艣niej?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
ale to mieso ma byc z koscia. bo to kosc dodaje esencjonalnego smaku. i nie przesadzaj z iloscia wody. moim zdaniem nawet bez wolowiny bylby smaczny wywar/rosol, byle by ilosc wody nie byla zbyt duza.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mam sugestie ....
sol dodaj obojetnie kiedy, a cebuli i czosnku nie mozesz w sensie zdrowotnym, czy nie lubisz?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Luna Kahuna
Zdrowotnym. Nie mog臋 np. te偶 rzodkiewek czy og贸rka, nie b臋d臋 si臋 zag艂臋bia膰 w tematy mojego 偶o艂膮dka :) Dobra, mi臋so z ko艣ci膮. Jutro pi膮tek, wi臋c wiecz贸r mam wolny to spr贸buj臋. Dzi臋kuj臋 bardzo za rady!

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 lotta 23
ros贸艂 wg mojej recepty -porcja roso艂owa z indyka -porcja roso艂owa z kurczaka -kawa艂ek 偶eberek wo艂owych -marchew ,pietruszka, seler, czosnek, pieczona cebula,lubczyk -艂upina z cebuli nadaje 艂adny kolor -s贸l , pieprz

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
dobre mi臋so najlepiej kurczak, w艂oszczyzna(marchew, pietruszka, seler), li艣膰 laurowy, ziele angielskie, cebul臋 trzeba podpiec w piekarniku i wtedy nadaje ona taki ciekawy smak, na koniec natka pietruszki, s贸l pieprz do smaku

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×