Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwona__modna żona

świadczenia...jakie?

Polecane posty

Gość iwona__modna żona

Witam, witam.... Potrzebuję porady kogoś bardzie kompetentnego. Sprawa wygląda następująco; moja sąsiadka jest w ciąży, zarejestrowana w up. Jej mąż pracuje w UK. Jest w kolejnej 3 ciąży i widzę, że nie mają lekko... Nie interesują mnie opinie typu: trzeba lo wczesnie mysłeć a nie robić dzieci" bo chciałabym jej doradzić, pomóc...choć robię to w miarę swoich możliwości. Jak to jest z becikowym, od którego tygodnia trzeba być pod opieką gina? Jeśli mąż pracuje w UK to mają szansę na drugie becikowe ? Czy musi mówić że mąż pracuje w UK skoro i tak nie rozlicza się w Polsce z fiskusem? Wiem, że nie korzystają z mops-u i nie są patologiczną rodziną. Zastanawiam się nawet czy by nie zabrać tego drugiego dziecka do siebie jak urodzi a może nawet obu przynajmniej na jakiś czas.

Gość szaramycha28z
na pewno przysługuje jej jedno becikowe .a może nawet i 2 .a dlaczego nie korzysta z mopsu?

Becikowe dostaje sie jednorazowo i jest niezalezne od tego czy i gdzie sie pracuje. Przysluguje jrdnemu z rodzicow dziecka lub prawnemu opiekunowi. Żeby je otrzymac, kolezanka musi wziac od gina zaswiadczenie, ze byla pod jego opieka od min 10tc. W przeciwnym razie sie nie nalezy. To wystarczy. 2 becikowych nie dostana, no bo skad? Chyba ze maz w uk ale tam to nie wiem jakie sa zasady. Wydaje mi sie, ze dziecko musialoby tam przede wszystkim mieszkac, zeby on tez cos otrzymal

Gość iwona__modna żona
z mops-u nie korzystali bo maż zarabia za granicą ale wydaje mi się że nie ma potrzeby przyznawać się ze pracuje za granica, czy się mylę?

Gość szaramycha28z
no słuchaj skoro jej ciężko to powinna korzystać z mopsu .a dochód przekracza 504zł

Gość łoj matulu
Nie no jasne, niech się nie przyznaje, w końcu to świetna okazja żeby naciągnąć państwo (czyli mnie, ciebie i pozostałych podatników). Na szczęście MOPS będzie chciał zaświadczenie męża że jest zarejestrowany w UP skoro nie pracuje.

Gość sympatyczna pomarańczka.....
wydaje mi sie że aby otrzymać jakiekolwiek świadczenia muszą przedstawić zaświadczenia o dochodach. jeśli on pracuje w UK to ich zarobki są za wysokie.

Gość szaramycha28z
Kropelka03 dostanie 2 becikowe jeżeli ich dochód nie przekracza 504zł na członka rodziny ,wtedy dostanie drugie becikowe z mopsu i zasiłek rodzinny w wysokości 64zł na dziecko do 6 lat ,91zł na dziecko od 6 lat do 18

Becikowe to : Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka, wiec nie dostanie go dwa razy. Byc moze z mopsu jakas zapomoge dodatkowa ale to juz nie jest becikowe. Na tym sie juz nie wyznaje, ale skoro autorka pisze, ze maz jej pracuje to chyba jej sie nie nalezy...ale tu sie nie wypowiadam bo nie wiem. Autorko, co do becikowego: http://www.becikowe.com/ To oczy pisała szara mycha jak doczytalam to dodatkowe swiadczenie w tej samej wysokosci co becikowe dla ubogich rodzin, tu masz link: http://www.becikowe.com/?sr=zasilekrodzinny.html

Gość skat ty sie wzielas
dziewczyno super ze sa jeszcze tacy ludzie jak ty...tez chce taka sasiadke...