Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mama 242424

mamuśki pomóżcie, pyt. odnośnie użytkowania zmywarki,lodówki...

Polecane posty

witajcie...dotychczas mieszkałam z rodzicami, więc nie było takich "cudów" jak zmywarka, a potem na studiach na stancji tak samo myło się gary w zlewie ręcznie...teraz wprowadzam się do nowego mieszkania i będę miała całe nowe agd...no i tutaj pojawiają się pytania: -czy nową lodówkę się myje (i czym?) przed włożeniem do niej pożywienia (pachnie takim plastikiem,nowością,sklepem agd;p) -co się stosuje do zmywarki? wiem, że jakieś tabletki, czy coś jeszcze? zmywarki chyba myć nie muszę w środku?:) może to głupie, ale naprawdę nie wiem... -to samo z piekarnikiem i mikrofalą - trzeba to w środku umyć przed pierwszym zastosowaniem? i jeśli tak to czym... - a płytę gazową szklaną czym czyścicie? mam z czarnego szkła... może Was rozbawią te pytania, ale dopiero się uczę "dorosłości";)

Gość zouo
zmywarkę prze pierwszym zmywaniem włącza się pustą na wysoką temp. Później co jakiś czas kupuj taki płyn finisha. Wszystko inne umyj sobie przed pierwszym użyciem. Płytę gazową czyszczę bangiem na tłuszcz

a czym mam umyć to wszystko, żeby nie było tego zapachu plastiku nowego? a płytę też masz szklaną? bang jest chyba dosyć mocny, nic się nie stanie z tym czarnym szkłem?

Gość no men no cry
Lodowke wypadaloby przemyc, ot tak dla zasady "z nowosci" - jakims delikatnym roztworem np rozcienczonym plynem do mycia naczyn (a potem przetrzec do sucha). Do zmywarki uzywa sie soli (zmiekcza wode i zapobiega nadmiernemu gromadzeniu sie osadu), plynu do plukania (ktory rowniez nablyszcza) oraz detergentu do zmywarek. Dobre sa nawet te z Lidla, moja kolezanka chwalila. Mieszkam za granica wiec nie wiem jakie srodki sa dostepne w Polsce ale podobno maja Finish, ktorego uzywam i bardzo sobie chwale, sa to tabletki 3 w 1 wiec nie trzeba dodatkowo dawac soli ani "plukacza" ;) Zreszta zapytaj w sklepie z chemia gospodarcza, oni cos na pewno doradza. Zmywarki sie nie myje recznie, tylko kupujesz specjalny srodek (uzywac w zaleznosci od czestotliwosci mycia naczyn - ja myje raz na dwa dni wiec raz w miesiacu tym srodkiem traktuje), wkladasz do pustego urzadzenia i wlaczasz na pelny program, ale bez naczyn. Radzilabym uzywac pochlaniacza zapachow do zmywarek, uniknie sie przykrej woni ktora czasami moze sie pojawiac. Czyscic regularnie filtry, to zapobiegniesz temu smrodkowi ;) MIkrofale i piekarnik tez bym przemyla "z nowosci" i przetarla np mikrofibra. Plyte ceramioczna czyszcze specjalnym srodkiem (o konsystencji mleczka, z Lidla) i specjalna gabka (tez z Lidla). Potem przecieram mikrofibra i lsni jak nowa. Nie przejmuj sie, kazdy kiedys zaczynal a przeciez pytanie nie boli :D Powodzenia na nowych "smieciach" i niech urzadzenia dlugo i wydajnie Wam sluza :D

dzięki za wyczerpującą odpowiedź - bardzo pomocną:) pozdrawiam! będę się stosować do Twoich rad