Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nevtelen

Chrzcił już ktoś dziecko w prawosławiu?

Polecane posty

Ja będę chrzcić w prawosławiu na plebanii. i chciałabym sie dowiedzieć jak to mniej więcej wygląda...

Gość petka svetka
Jestes jeszcze autorko? Jachrzcilam, ale nie w Polsce. Poniewaz cerkiew prawoslawna jest "lokalna", wiec roznice (niewielkei) w obrzedach moga zalezec od panstwa, ale zadnych drastycznych roznic nie ma. Bardzo piekny chrzest, niestety nie stac mnie bylo na wielka impreze, choc chcialam, bo u nas to zarazem komunia i bierzmowanie w jednym. No ale wiadomo, przeciez nie o zabawe chodzi, zdaje sobie sprawe, tylko ja tak lubie sie bawic! W Polsce latwiej jest oczywiscie na Wschodzie, gdzie ejst wieksza populacja ludzi prawoslawnych. Jak jestem w Krakowie to chodze do cerkwii.

poczekaj aż zrobi sie ciepła bo tam całe dziecko zanurzają w wodzie aa i strasznie długo trwa masza

Gość petka svetka
Ja poprosilam tylko o polanie glowy takie bardziej obfite, bo byla wiosna i zimno, a tesciowa do dzis mi to wypomina. Batiuszka mowil mi juz po wszystkim, ze wode mozna zrobic podgrzana ciepla jak do kapieli. Tam gdzie ja chrzcilam nie trwalo az tak dlugo, ponizej godziny, bo to nie byla ogolna msza tylko osobna ceremonia po glownym nabozenstwie.

Tak,z tym polewanie woda to często jedynia samą głowę (włoski),fakt z 1h trwa to lekko,ale całośc naprawdę piękna. Co konkretnie Cię inetresuje?