Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...bez...łez...

Kradzież alimentów, pomocy!!!

Polecane posty

Gość ...bez...łez...

Sytuacja nie dotyczy mnie tylko mojej znajomej... Ona ma syna, na którego ojciec płaci alimenty i te alimenty są przesyłane przez pocztę i doręczane przez listonosza. Ta moja znajoma mieszka ze swoim byłym mężem w jednym mieszkaniu, bo nie ma gdzie pójsc. Mężczyzna ten jest drugim BYŁYM mężem, więc i BYŁYM ojczymem tego chłopca. Problem polega na tym, że jest alkoholikiem i odebrał alimenty od listonosza i JE PRZEPIŁ W CAŁOŚCI!!! Znajoma się o tym dowiedziała dopiero 2 tyg później, znajdując przypadkiem pokwitowanie. Udała się na pocztę i zastrzegła sobie prawo do odbioru Z WIELKĄ ŁASKĄ ze strony poczty. Minął miesiąc i sytuacja się powtórzyła. Znowu znalazła po czasie kwitek, a po alimentach nie ma śladu!!! Co może zrobic w takim wypadku? Przecież w każdym wyroku Sądowym jest wyraźnie napisane, że alimenty są do rąk matki dziecka jeśli jest niepełnoletnie. A w tym przypadku wpadły w niepowołane ręce. Poza tym istnieje takie coś jak tajnośc korespondencji i powinno byc to tak traktowane, jak na poczcie, że nikt z pracowników poczty nie ma prawa zaglądac do środka przesyłki. Znajoma tak się zdenerwowała, że w poniedziałek ma zamiar iśc na policję, ale czy to coś da moim zdaniem nie? Druga sprawa o odpowiedzialności za dokonany czyn ze strony tego byłego męża, mam na myśli kradzież i nie zastosowanie się do wyroku Sądowego Poczty Polskiej, lub listonosza. Czy z tego tytułu należy się jakieś zadoścuczynienie ze strony poczty? I czy przywłaszczenie alimentów, jest kwalifikowana jako kradzież i czy można z tym isc na policję??? Mam nadzieję że ktoś mi odpisze ale z sensownie głową i bez trolowania.

Skoro zgłaszała problem to nawet może żądać zwrotu pieniędzy od poczty.

Gość jesli nie kocha to nie nie ma
czemu nie ma konta?

Gość ...bez...łez...
A jest wogóle taka możliwośc, bo nie wiem ? Ma to jakieś podstawy prawne, na które można się powołac?

Gość simian raticus
SAMA SIĘ BOGACZOWI DAŁAŚ ZAPŁODNIĆ TO TERAZ MASZ! JA BYM CI ALIMENTY PŁACIŁ ZAMIAST NIEGO ALE PRZEPIŁEM WSZYSTKO PRAWIĘ I RESZTĘ MI ZŁODZIEJE ROZKRADLI! NIECH PŁACI CI 50% SWOICH ZAROBKÓW I TYLE! WSZYSTKIE DZIECI WASZE SĄ!

Gość ...bez...łez...
Wiem wiem, sama tego nie rozumiem, ta znajoma jest bardzo nie reformowana, dawno jej mówiłam że musi założyc konto w banki, albo przynajmiej kartę przedpłaconą w MOPS-ie. Ale dopiero coś się musiało stac, żeby zrozumiała że to nie są przelewki. Pojadę z nią w poniedziałek do MOPS-u, bo ona korzysta ze świadczeń i niech jej założą taką kartę. Normalnie dostanie numer rachunku bankowego i kartę, tylko za to nie są pobierane żadne opłaty za korzystanie. Czasu nie cofnie, ale może przynajmiej, naprawic ten karygodny błąd jaki ją spotkał.

Gość ...bez...łez...
simian raticus , a umiesz czytac ze zrozumieniem, bezmózgowcu???

Gość ...bez...łez...
Dla niej głównym problemem są skradzione pieniądze, bo nie dosc że jej były mąż ukradł, to musiała po znajomych pożyczac, żeby z czegoś życ. Dodam jeszcze, że do pracy się nie nadaje, ma najniższą rentę i bez alimentów nie da się życ!

Gość blablableble
Na miejscu tej znajomej udałabym się na policję i jeśli jest taka możliwośc, to niech ten gnój teraz oddaje jej te pieniądze. Co do poczty, to karygodny błąd !