Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jebuckisyn

Tęsknota za dwusuwami

Polecane posty

Gość lord stront+
A jakie marki, modele z tymi jednostkami napędowymi, najbardziej lubisz? :classic_cool:

Gość stachumotopompa
idz nic wiecej ci nie zostało

Gość lord stront+
Ale najlepsze były SAABy.

Gość Spryciarz)))))))))))))))))))))
A ja mam :) WSK 125 rok 1973 i MZ ES Trophy rok 1969 pierwszym moim autem była Syrena 104, później Wartburg 353 Syrena to był koszmar w eksploatacji ale Wartburg ? Ekstra fura była :)

Gość lord stront+
Spryciarz To prawda, syrena to niestety majstersztyk druciarstwa. Wartburgi to były faktycznie dobre wozy. Owszem 353 nie ma (przynajmniej z dzisiejszej perspektywy) tego uroku, co wcześniejszy model, ale jak na socjalizm, to było coś, bo wiadomo, że zachód już wówczas odszedł od dwusuwów. Można spytać w jakich latach śmigałeś tymi cudeńkami?

Syrenkę miałem w 1982 roku a Wartburga już w latach 90-tych. Gdzies na początku dekady go nabyłem i śmigałem nim 5 lat :). To było naprawdę dobre auto, przez te 5 lat codziennej i odświętnej eksploatacji służył praktycznie bezawaryjnie , bez jakiejkolwiek większej awarii. Na warsztacie nie był nigdy, bo jego konstrukcja pozwalała na usuwanie jakichś usterek bez problemu w garażu przy pomocy kilku kluczy :)

Gość lord stront+
Miało to swój wdzięk :D

No niestety, obecne elektroniczne auta to szok :O Nie ma sensu podnosić nawet maski w momencie kiedy "rzuci palenie". Ostatnio miałem dwie takie usterki na trasie :(. Jedyne bez czego teraz nie wyjechał bym z domu to dobry asistance .

Wystarczy, małe spięcie i drzwi nie otworzysz a te starsze są nie do zdarcia.

Gość lord stront+
Mnie też ta inwazja elektroniki zniechęca. Elektronicznie sterowany wtrysk, niektóre systemy ale nie do cholery samochód jako całość! Gdzie te samochody, które projektowano wiele lat, silniki na hamowniach testowane dłuuuuuuuugo, aż do zdarcia, potem miliony kilometrów jazd testowych, dziesiątkami egzemplarzy..?

Ja mam coraz większą ochotę nabyć jakiegoś klasyka w dobrym stanie. Moja żona burzy się na ten pomysł, ale jak i tak dopnę swego . Jakiś Mercedes 123 lub 124 i olać pieprzone komputery :) Tylko coraz trudniej coś nie zajeżdżonego znaleźć, a kolekcjonerskie egzemplarze to majątek :O