Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy bo nie ogarniam

Jest tu jakaś nauczycielka przedszkola lub klas 1-3??

Polecane posty

Mam wielki problem z ogarnięciem głoskowania:). A konkretnie 3 wielkie wątpliwości, których rozwiązania bardzo ułatwiłoby mi życie:). 1) Czy wyrazy kwiatek, święta, kwota przegłoskujemy przez "f"( na drugim miejscu)? Zamienia się to tak jak w fonetyce, czy może nie żeby nie utrudniać dzieciom życia? 2) Gdy ę i ą w wyrazie słychać jako em, en, eń, om, on, oń to zapisujemy je jako jedną głoskę ( np. "em") czy jako 2 osobne ( tzn. "e" i "m") ?? 3) Kolejna sprawa dotyczy samogłoski "i". Czy zmiękczone spółgłoski zapisujemy zawsze z kreseczką ć, ś, dź , k', h', g', m' czy z kreseczką zapisujemy tylko te, które z tą kreseczką wsytępują naturalnie czyli : ć, ś, ź, dź, ń a wszystkie inne zapisujemy "bi", "mi", "gi", fi" itd?? Baaaardzo proszę o pomoc.

Nie jestem nauczycielką ale moja siostra niedawno głoskowała i 1. zawsze były takie literki jak mają być, czyli k w i a t e k przez w. 2. Nie zapisywało sietego na pewno inaczej niż ę i ą, tyle że do pewnego czasu w ogóle nie było takich przykładów, chyba że chodzi o co innego niz ja myślę. 3. Jeśli chodzi o wyraz np dzik to głoskuje sie - dź i k :)

Dzięki. Z dzikiem się zgodzę:). Ale jak będzie z wyrazami np: gierka powitanie

G i e r k a p o w i t a n i e Całkiem normalnie, w głoskowaniu chodzi tylko o to że rz, ch, dź, i takie podobne są jako jeden dźwięk.

A to u was w przedszkolu tego nie tłumaczyli? Moja mama przyszła przeszkolona z zebrania w pięciolatkach co i jak :p

No niestety nie:). Trochę zasad nam podali i to tak łatwo nie jest. Te 3 wypisane mnie trapią:). Będzie: gi e r k a p o wi t a ń e

No nie wiem, wydaje mi sie że normalnie sie głoskowało takie wyrazy, ale nie będę sie sprzeczać :)

Lisabet ja nie jestem mamą, ale studentką:). Prof. podała nam jako takie zasady i bo uznała, że to umiemy a nią nie ma dyskusji:). I zadała tekst do przegłoskowania:).

Aha, mogę zapytać siostry jak wroci do domu :D ona była z tego świetna w zaszłym roku :)

Jakbyś mogła:). Bardzo byłabym wdzięczna. Zaglądnę w takim razie wieczorkiem.

up, może ktoś jeszcze się na tym zna:)

Gość grubabela
A mi sie wydaje, że powitanie będzie wyglądało tak: p o w i t a n i e (tylko to drugie 'i' będzie takie malutkie, u góry z prawej srtony 'n'). Tak samo dzik.

up z samego rana:)

Gość hanka mostowiak 28
Głoskowanie wyrazów w przedszkolu to po prostu dzielenie tych wyrazów na pojedyncze głoski nic więcej bez żadnych fonetycznych zapisów ( to nie studia tylko zerówka) kwiatek - k w i a t e k piasek - p i a s e k przedszkole - p rz e d sz k o l e grzyb - g rz y b głoska - najmniejszy element mowy To są przedszkolaki, chyba nikt nie wymaga od nich znajomości alfabetu fonetycznego i znajomości znaków diakrytycznych ( czyli oznaczeń miękkości, dziąsłowości itp. )

Ale o to chodzi właśnie, że to są studia:). Ja wiem, że a praktyce te wszystkie głupie zasady i znaki fonetyczne nie są brane pod uwagę i po guzik nas tego uczą. Źle napisałam, nie uczą tylko wymagają.... Ale muszę się dowiedzieć jak to robi się poprawnie i właściwie