Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość woda zdrowia doda

rachunki za wodę? uk

Polecane posty

Gość woda zdrowia doda

Zastanawiam się ile wynoszą innych rachunki za wodę.Wynajmuje z mężem mieszkanie 1bed w centrum miasta (ale to tu chyba znaczenia niema) Właśnie dostałam kolejny rachunek, za przyszły rok zapłacę 376.71f miesięcznie 37f. Kilka lat temu wynajmowałam dom 3bed mieszkały tam 3 osoby i płaciliśmy niecałe 30f/mc. Czy ktoś wie jak oni to naliczają? rozumiem że to jest oszacowane z góry? ale kiedy i w jaki sposób ktoś to oszacował? czy powinnam dostać jakiś zwrot po roku jeśli zużyję mniej? Czy ktoś sie w tym orientuje? Z kim nie rozmawiam każdy płaci mniej...

Gość qwertyw
ja mam licznik , mam liczone srednia za rok za ten place 33f

Gość woda zdrowia doda
33f za cały rok?? dzięki za odp.Mam nadzieję że wypowiedzą się również osoby które nie maja liczników.U mnie to raczej nie wchodzi w rachubę bo landlord się nie zgodzi na nic co będzie kosztować go jakiekolwiek pieniądze:o

Gość qwertyw
33f za miesiąc :) licznik zakładają za darmo

Gość woda zdrowia doda
to i tak taniej niż u mnie.Ale osób mieszka u ciebie?

Gość Eeerrr...
Tez mieszkamy w dwie osoby w one bedroom w drugiej strefie i za wode placimy nie cale 20 miesiecznie juz od ponad dwoch lat. Licznikow niestety u nas nie da sie zalozyc, bo przyszli ludzie z Thames Water i sprawdzili wiec w zwiazku z tym obnizyli nam stawke za wode:)

Gość 1 bed flat 2 osoby
na poczatku placilismy ok 35 funtow, teraz ok 25. nie pamietam dokladnie :)

Gość qwertyw
2 osoby dorosle plus dwoje dzieci

Gość fffffffffff27
2 bed flat, 39 f/m , a co do licznikow, to gdzie oni te liczniki zakładają, tzn. w lazience , kuchni??? bo lazienka mi opdpada, dopiero wyremontowana, trzeba kuc sciany? jak to wygląda w praktyce??

Gość qwertyw
mi zalozyli przed domem na chodniku, tam gdzie plynie woda pod chodnikiem :)

Gość xcsdz
hmm, my mieszkamy w kamienicy, chyba bede musiała do nich przedzwonic:)

Gość woda zdrowia doda
czyli tak jak przypuszczałam, każdy płaci mniej niż ja.chyba muszę się nad licznikiem zastanowić.Aby to nie wyszło więcej. Robimy pranie średnio 2 razy w tyg. myjemy się rano i wieczorem- głównie prysznic..

Gość woda zdrowia doda
zastanawiam sie jednak od czego to zależy, jeden na 2bed ma estimated 23f, inny 37:o

Gość osz przegapilam ciag dalszy
ja za 2-bedroom house w Londynie zaplacilam w tamtym roku 210f... teraz przyjdzie rachunek na dniach za ten rok, wiec sie okaze ile

Gość z tego co ja wiem toooo
jednak z licznikiem wychodzi drozej niz estimated.

Gość woda zdrowia doda
czy potrzebuje zgody landlorda żeby założyć licznik?

Gość woda zdrowia doda
nikt nie wie? chociaż przypuszczam że tak..

Gość woda zdrowia doda
to pewnie będzie problem...on nie lubi nic zmieniać zaczęłam tu szkolę i staram sie trochę zaoszczędzić.nawet te 10f miesiecznie by sie przydało.37f to chyba trochę za dużo..

Gość woda zdrowia doda
zrobiłam sobie właśnie kalkulacje na stronie dostawcy i wyszło że z licznikiem zaoszczędzę ok 150f rocznie. mam 12mc czasy od założenia licznika na zmianę zdania. pozostaje dzwonić do landlorda:o dzieki za odp.

Gość widac ze nie chcesz do tej
czy zaoszczedzisz z licznikiem cyz nie to sie dopiero okaze jak go zalozysz. osobiscie uwazam ze licznik jest gorszy. najlpeij zadzwonic do thames water pwoeidziec ze sie mieszka sammeu i rzadko bywa w domu to estamate bedzie niuski :P

Gość woda zdrowia doda
dzięki za rady, tak na marginesie to moim dostawcą jest yorkshire water a nie thames water:) Dzwoniłam do nich i wygląda na to że założę licznik (Zdesperowana Zona Domowa - nie potrzebuje na to zgody landlorda, w sumie też sie zdziwiłam ale babka powiedziała że skoro mieszkam tu juz ponad 3 lata to jestem wiarygodna, więc chyba nawet mu o tym nie powiem). Babka powiedziała że w moim przypadku z licznikiem powinno mi wyjść taniej, średnia opłata 1bed wynosi 27f czyli sporo taniej niz płacę teraz.Co dobre jeżli zmienię zdanie mogę w przeciągu 12mc wrócić do takiego systemu płacenia jak wcześniej,z tym ze licznik zostanie następni lokatorzy będą już mieli naliczane przez licznik;) maja przyjść i zobaczyć czy da sie założyć go na zewnątrz wtedy będzie to za darmo.jeśli się nie da, za zamontowanie w środku będę musiała zapłacić - kurczę nie spytałam ile.Ale dowiem się jak przyjdą...

Gość woda zdrowia doda
no na to wygląda...w sumie co mu za różnica jak lokatorzy płaca za wodę.on tu nie mieszka i mieszkał nie będzie.w sumie rzadko jest nawet w uk bo podróżuje ciągle. dostałam dziś wniosek o ten licznik od yorksh.water. Pisze tam w FAQ że mogę go o tym powiadomić jeśli chce ale nie jest to prawnie wymagane. Może go niego napiszę, zobaczę co powiedzą ci od licznika, czy da się go założyć za darmo itp. Zona jak tu jeszcze zajrzysz, może jako landlord orientujesz sie jak wygląda sprawa z myciem okien w wynajmowanym mieszkaniu? nic na ten temat nie ma w kontrakcie i zastanawiam sie czy mam je umyć na własny koszt czy poprosić jego? mam te stare okna podnoszone go góry i mieszkam na 2 piętrze.Od środka umyłam ale z zewnątrz masakra... Poprzednio jak wynajmowałam od agencji to nam myli.

Gość kbh
jezeli nic nie masz w kontrakcie na temat mycia okien, to niestety musisz je umyc sama, zawsze mozesz pogadac z landlordem, chociaz watpie zeby sie zgodzil..

Gość woda zdrowia doda
o czystość domu dbam jak najbardziej ale wydaje mi się że o to co na zewnątrz to on powinien zadbać (skoro MUSI dbać o klatkę schodową światło, odstający dywan itp).no nic spytam go o to. ogólnie w chwili obecnej jestem na niego trochę cięta bo był nie w porządku z nami.jest naprawdę okrutnym skąpcem nawet kosztem naszego bezpieczeństwa:o przez 3l przemykałam na to oko ale teraz już przegiął.mieszkam na 2 pietrze i niemal mieliśmy pożar na klatce niżej przez jego zaniedbanie, dobrze ze sąsiadka wracała późno z imprezy i wezwała straż pożarną

Gość woda zdrowia doda
także o tych licznikach też się nie kwapie go powiadamiać skoro nie muszę...

no tak, ale klatki schodowej nie wynajmujesz, naprawa uzytkowych sprzetow lezy w jego interesie (i prawie), ale okna jak najbardziej naleza do mieszkania wiec powinnas sama o nie dbac tak jak np. o odkurzanie dywanow, czy mycie lazienki. i tak ci sie pofarcilo ze wczesniej agencja ci je myla, mi sie to nie zdarzylo jeszcze. jak nie musisz powiadamiac o tych licznikach to nie powiadamiaj, powiem ci szczerze ze nei wiedzialam nawet ze takie jest prawo.