Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę Pracować w Sztokholmie

Jak zdobyć legalną pracę w Sztokholmie? Ktoś mi pomoże?

Polecane posty

Witam serdecznie. Chciałam zapytać czy jest tu na forum ktoś, kto wyjechał z Polski do Szwecji i znalazł tam legalną pracę. Bardzo bym prosiła o opisanie krok po kroczku, od czego zacząć, jak dostać ,,Pesson nummer", gdzie mogę zapisać się do szkoły językowej i do jakiej agencji pracy mogę się zgłosić. Kilka słów o mnie: Mam 29 lat, 2-letnią córeczkę,męża(który do Szwecji do pracy jeździ sezonowo-budowlanka). Ja kilka miesięcy przepracowałam w Szwecji jako sprzątaczka- nie legalnie niestety. W Polsce pracowałam jako pracownik biurowy, później pedagog specjalny, jak również pomoc nauczyciela w przedszkolu. Chciałabym w Sztokholmie znaleźć legalną pracę najchętniej w przedszkolu, w szkole lub jakimś domu pomocy dla dzieci niepełnosprawnych. Niestety nie znam języka szwedzkiego ani angielskiego. Znam tylko niemiecki w stopni dobrym. Moja mama od kilku lat pracuje w Sztokholmie jako sprzątaczka niestety nielegalnie, gdybym ja znalazła tam pracę to ona zajęłaby się moją córcią. Planujemy z mężem wyjechać na stałe do Sztokholmu, bo perspektywa życia w Polsce i znalezienia tutaj pracy jest bardzo trudna. Proszę kogoś o podpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie:)

może ktoś coś poważnego napisze

?

Gość miedzynarodowka 32666666666666
o takiej pracy zapomnijbez szwedzkiego nikt cie nie przyimie.. mozesz legalnie znalezc ale w knajpie gdzies jedynie.Twoje kwalifikacje tam sie nie nadaja i nie licza.

Gość moniśkaa
na początek to mogę nawet pracować w knajpie lub nawet sprzątając,chce się zapisać tam do szkoły językowej...chciałam tylko, aby ktoś mi przybliżył swoją historię w przybliżeniu krok po kroku. i jak to teraz jest z tym ,,pesson nummerem"(nie wiem jak to się dokładnie pisze). i czy udając się do agencji pracy muszę mieć ten numer? wie ktoś?

Gość Metojka
Hej, przyjechalam z mezem w polowie stycznia do Szwecji i powiem Ci szczerze ze jest ciezko, w Skatteverket nie dostaniesz perssonnume bez umowy o prace, teraz znajoma znajomej napisala mi umowe na 1/4 etatu i jutro sune do urzedu z tym, ale tez sie zbytnio nie ciesze, bo moze sie okazac, ze to sa zbyt niskie srodki aby sie tu utrzymac. w Twoim zawodzie nie obejdzie sie bez jezyka szwedzkiego, nawet w restauracji jest potrzebny, staralam sie tam i na pewno bym juz pracowala, gdybym znala wiecej niz podstawy. Jeszcze mialam taka sytuacje, ze juz mialam umowe przed nosem w hotelu, na sprzataczke, czy bardziej pokojowke, ale kiedy gdy powiedzialam ze jestem na etapie oczekiwania na PN, to Pani poszla zapytac zyczliwego kolegi, ktory jej powiedzial, ze bez PN nie moze podpisac ze mna nic. I wez tu badz madry, kiedy w SV wymagaja umowy o prace, a pracodawca chce PN o_O najgorsze sa poczatki, ale sie nie poddaje, mam przyjaciol ktorzy chca mi pomoc i wierze ze bedzie dobrze, Ty tez musisz w to wierzyc i na pewno sie uda

O prace w Szwecji nie jest latwo, a jeszcze trudniej o mieszkanie. Wg unijnych regul masz prawo przyjechac do Szwecji i tutaj zamieszkac jesli masz prace. Nie wszyscy pracodawcy znaja reguly, ale to wyglada mniej wiecej tak: podpisujesz umowe o prace i z nia idziesz do Skatteverket (Urzad Podatkowy), w ktorym dostajesz tymczasowy szwedzki PESEL, czyli samordningsnummer. "Normalny" personnummer maja tylko ci, ktorzy sa wciagnieci do ewidencji ludnosci. Z tym numerem juz nie ma problemu, zeby otworzyc konto w banku i to wlasnie powinnas zrobic, a numer konta dostarczyc pracodawcy. Ten numer daje Ci takze prawo do wszystkich swiadczen na warunkach jakie obowiazuja wszystkich mieszkancow Szwecji, np. leczenie, przedszkole dla dziecka. Nastepny krok to zlozenie wniosku w Urzedzie Migracyjnym (Migrationsverket) o rejestracje prawa pobytu (uppehllsrtt), bo w Szwecji wolno obcokrajowcom przebywac max do 3 miesiecy. Takie prawo pobytu udzielane jest na czas kontraktu, a jesli masz prace na czas nieokreslony, to na pierwsze dwa lata (o ile nic sie nie zmienilo). Pozniej odnawiasz to prawo jesli masz nadal prace. Po 5 latach prawo pobytu staje sie prawem stalym. Sporo tego, ale moja rada jest taka, zebys poszla na kurs szwedzkiego w Polsce, bo bez jezyka nie masz zadnej szansy na legalna prace, a od pracy zalezy mozliwosc osiedlenia sie w Szwecji. Zastanow sie tez nad tym, ze w duzych miastach z praca jest gorzej, a takze imigranci stanowia liczniejsza grupe i biora kazda robote na pniu. W duzych miastach jest tez wiecej wrogosci do imigrantow. Poza tym w mniejszych miastach jest latwiej o mieszkanie. Jesli Twoj maz ma zawod budowlanca, to moze on legalnie znalezc prace, bo budowlancow brakuje, ale ... jezyk - chociaz podstawy sa konieczne. Jesli jedno z Was mialoby prace, to cala rodzina moze sie osiedlic.

Bardzo dziękuję za informacje. Za tydzień mój mąż jedzie do pracy do miejscowości Uppsala. Praca na umowę, ale niestety w polskiej firmie(renowacja bloków). Ja jadę z dzieckiem za miesiąc,ale zatrzymam się w Sztokholmie bo tam mieszka moja mama. Znam Szwedkę, która chce pomóc mi i mojej mamie w znalezieniu legalnej pracy. Jest w stanie też odprowadzać za nas podatek, żebyśmy u niej pracowały, ale to by było tylko po 8 godz. tygodniowo, więc pewnie zbyt mało, żeby dostać ten Pessonnumer. Mam nadzieję, że nam się uda. Pozdrawiam serdecznie!

Bylabym ostrozna z takim odprowadzaniem podatku za kogos, bo to tez rodzaj pracy na czarno - ona ma zatrudnienie, Wy pracujecie za nia, a ona ma wyzszy dochod, ktory bedzie sie liczyl do obliczania kasy bezrobocia, emerytury itd. Tak tez moze byc. Jesli Twoj maz bedzie pracowal na terenie Szwecji to nie ma znaczenia czy to bedzie szwedzka firma czy polska, ale MUSI byc oficjalnie zatrudniony - wtedy cala rodzina dostanie personnummery - te czasowe. Jesli bedzie odprowadzal szwedzki podatek, to znaczy, ze macie prawo do pobytu w Szwecji. Jeszcze jedna rada: zatrudnienie czasowe do 6 miesiecy upowaznia do zlozenia wniosku o odprowadzania nizszego podatku, czyli zamiast 30% bedzie 25%. W ten sposob nie bedziecie musieli czekac do przyszlego roku na zwrot nadplaconego podatku.

Gość Mieszkajaca w goeteborg
Tez pezyjechal;am z calarodzina ja maz dziecko do szwecji obecnie mieskzamy w goeteborgu miala byc praca ale co sie okazalo po przyjezdzie NULL pracy ... Nie znamy szwedzkiego jedynie podstawy angielskiego dobrze ze mieszkanie narazie mamy ale hyre trzeba zaplacic iii nie wiem co dalej ...

Mozesz poszukac legalnej pracy na (po szwedzku) www.arbetsformedlingen.se/ po polsku ogloszenia.se powodzenia!

Gość Wiesiek1505
Witam! Mam do sprzedania maszynkę do cięcia liści tytoniu G12 i nabijarkę tłokową do robienia papierosów kupioną na stronie GABEJ.EU, sprzedaje ponieważ przerzuciłem się na większy model. W sklepie można cały czas kupić części zamienne oraz tytoń w bardzo dobrej cenie. Można dużo zaoszczędzić na paleniu jak i zarobić na pociętym liściu. kontrakt; wiesiek1505@gmail.com