Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

otrzymywanie kwasu benzoesowego

Polecane posty

wie ktoś może jak z benzenu otrzymać kwas benzoesowy? siedzę nad tym już godzinę i nic nie mogę wymyślić :(

Gość typiara w ciazy
aahhaha tutaj sami chemicy siedza lol

tego nie zakładam, ale a nóż się ktoś taki trafi, poza tym to tak samo jakby ktoś zapytał o jakiś przepis i co miałabym odpowiedzieć - "aahhaha tutaj sami kucharze siedza lol"? zresztą jak nie wiesz to się nie odzywaj w temacie, poza tym radziłabym się doszkolić, a nie wyśmiewać tych, co zamiast bezczynnie siedzieć i pisać o niczym próbują się czegoś dowiedzieć

Gość zuza z zuzic
idz na forum chemiczne!!!

Gość taka jedna ze zlamanym sercem
proszę z wikipedii: Do celów przemysłowych można go otrzymywać na drodze czysto syntetycznej. Jedną z jej metod jest utlenienie toluenu, np. za pomocą nadmanganianu potasu: C6H5CH3 + C6H5COOH tzn, musisz najpierw przylaczyc do beznenu grupe metylowa, otrzymujesz toluen i wtedy utleniasz jw. :)

gdyby był tam taki łatwy dostęp jak tutaj zapytałabym tam, bo tutaj nie mam co liczyć na odpowiedź, bo same tapeciary, tipsiary i prawiczki tu siedzą, pewnie nawet jakbym zapytała o wzór kwasy solnego nikt by nie wiedział... żenada

to wikipedii przepisałam, ale nie jestem pewna czy o to chodzi i jakim cudem bez dodania niczego nagle powstaje ten kwas... nie mniej jednak dziękuję za odpowiedź :)

Gość takpoprostu
Z niczego to tylko się wzięło niepokalane poczęcie. Toluen utlenia się poprzez dołączenie 2 atomów tleny w grupę karboksylową.