Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olka7666

Ile mówią 20 miesięczne dzieci?Moja tylko tyle.....

Polecane posty

Gość olka7666

córka ma 20 miesięcy i mówi: mama tata baba dzidzia tak ,nie papa am am bam tu, tam dzidzi be be mniam mniam daj mam niania ciocia pepe(piłka) aaa na spanie siii na siku hau hau miauu czesio na swoją maskotke czesc brum brum brrrrr beeee na baranka muuuu Pewnie jeszcze się pare wyrazów znalazło- czasami powie mama daj , lub mama nie.Martwię się czy to nie jest za mało jak na jej wiek :(((

spokojnie...duzo mówi ale jeszcze sie rozgada!zobaczysz tylko bądz cierpliwa!

Gość b.e.a.t.a
To juz sie nie martw, mowi dosyc.

no ale jak czytam ile niektóre dzieci w tym wieku mówią to mam zalamke.....

Gość hokuskapokuska
no jeszcze zapomniałam o bam i NIE

Gość jsadkdjk
moja pierwsza corka jak miala rok to zaczela gadac, w wieku dwoch paplala calymi zdaniami jak najeta. Druga corka ma obecnie 22 miesiace i nie chce mowic! bajlepiej jej wychodzi na kazda moja prosbe NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE :D mowi cos tam typu mama choć :) na banana banban :) generalnie bardzo malo ale ja sie nie martwie.

Gość hokuskapokuska
no i masz zdrowe podejście :) najwazniejsze jest,zeby dziecko rozumialo co sie do niego mówi, bo gdy widac że nie rozumie zbyt wiele to wtedy mozna się zmartwić i iść sie poradzic specjalisty...

Moja córka mówi już bardzo dużo i zna połowę słów , szybko też nauczyła się chodzić . Ale do tej pory (prawie 2 lata) mamy problem z nocnikowaniem (już myślę , że koniec z pampersami a tu znowu)oraz późno wychodziły jej zęby bo aż w 13 msc . Dzieci rozwijają się różnie . Wszystkie mają inne tempo . Twoja córka , mówi dużo . Zobaczysz , że za jakiś czas będzie już rzucała zdaniami ;))

Gość kaskaada
moja mówi tyle samo:) i uważam że dużo mówi .

Gość magda808011111
Moja córka tez tyle mówi ,pozdrawiam

Gość Anuśkala
Moje córa ma 20 mies i mówi tylko mama, bum bum, pa pa, baba, raz powiedziała mama da i jak robi kotek czli miał a wcześniej powtarzała jeszcze gę gę i to na tyle.

Mój też niezbyt rozmowny ,ma 19 mies Mama,tata,baba Ania,jejku,tak,nie ,pes (pies) bat(brat) mniam ,am am,auć jak się uderzy ,arbuz bez r,dzici to są dzieci ,daj,jajo,pa, bam ,w kółko mówi Co to? i pokazuje o co mu chodzi też naśladuje auta ,samoloty resztę gada po swojemu.

Gość pracująca mama i żona
Córka mówiła wszystko tylko bez r

Gość Smoky eyes
Mój synek mówi tylko mama, dada i baba (i jakieś tam swoje bla bla bla). Ja nie panikuję.Każde dziecko rozwija się we własnym czasie. Na początku martwiłam się bo długo nie chodził.Zaczął dopiero 1,5 mca temu. Późno jednak teraz śmiga na równi z rówieśnikami. Pamiętajmy że nasze maluchy to jednostki indywidualne.Nie wciskajmy je w schematy.

trzylatek mojej kolezanki prawie w ogole nie mowi.. ale ma stycznosc z 2 jezykami i takie dzieci pozniej zaczynaja mowic.

Gość dorotaUK
witam wszystkie mamy i pociechy, wiec ja tez dolaczam do grona moja corka ma 19 msc i tez niewiele mowi podobnie jak corka olka7666 z tym ze jeszcze zamiast nocnika mamy we-we, zamiast pa,pa bye, bye i zamiast pilki ball plus go, going no way to z przedszkola. Nie chce za bardzo powtarzac za mna, czytamy bajeczki, 20 minut tv tylko -bajki po polsku i zaczynam sie martwic czy nie za malo mowi jak slysze jak dzieci cioci, kuzynki, kolezanki itd itd to mysle ze z moja cora cos nie tak. fajnie ze nie jestem sama bo moze faktycznie trzeba troche wyluzowac. Czy ktoras z Was moze mieszka za granica jak to jest faktycznie z dwujezycznoscia, bo mm dylematy rowniez. Serdecznie pozdrawiam, postaram sie pisac czy mamy jakies nowe umiejetnosci jezykowe! ;o)

Gość mm2221
Każde dziecko ma swój czas na rozwój czy to jest chodzenie zachowanie czy mowa.nie rozumię dlaczego taka rywalizacją. Moje dziecko to moje dziecko tamto.dolujecie matki dzieci które rozwijają się wolsniej. Ważne żeby były zdrowe.kiedyś nie było internetu i każda matka wychowywała i nie panikował tak jak teraz bo się zaczyna.sama jestem matką i wiem że należy słuchać siebie bo my wiemy najlepiej co potrzeba naszym maluchom .pozdrawiam

Gość mam 4 latki
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości poproś pediatrę o skierowanie do logopedy! Nie istnieje coś takiego jak "dziecko z tego wyrośnie"!!!!! Sama skorzystałam z takiej opcji i jestem bardzo zadowolona. Córka gada teraz jak mała trajkotka! Po kilku spotkaniach z logopedą wiedziałam już, co mogę sama ćwiczyć z dzieckiem (np.: picie przez słomkę, lizanie lizaka, dmuchanie balonika, czy dmuchanie piórek itp), a w czym potrzebuję pomocy specjalisty. Zgłosiłam się o poradę, jak dziecko miało 2 lata i też mało mówiło. Polecam! Nie daj się zbyć i nie słuchaj, że to samo minie!!!

hej, moja 22 miesiecna córka mówi: słowa: mama(mamo), tata(tato), lala, koń, Zuzia, Jaś, Wiki (na dzieci), daj, ja chcę tam (lub to), nie, tak, ja, nie ma, co to, ciocia, baba, dziadzia, baja, już, choć, hop, kasza, wyrazy dźwiekonaśladowcze: rrrrrr(na samochód, lub, że ktoś gdzies jedzie, przemieszcza się), hau hau, miau, kukuryku, koko, kum kum, ihaa, mniam mniam, muuu, bee, meee, fu (jak coś śmierdzi), ioio (osioł) generalnie wiecej pokazuje dłońmi, a my ją rozumiemy i pewnie dlatego jej mowa jest mało rozwinięta - po co ma sie starac jak ja i tak rozumiemy. na razie brak zdań jako takich.

Gość gość
Mam dwoje dzieci i oboje mówili zdaniami ok. 1,5 roku a te pojedyncze wyrazy wyliczane przez mamy to zaraz po roku.

Gość gość
moja ma 23 miesiące i mówi dużo swoich wyrazów na określone wyrazy. Na przykład TUTU to miś, a dudu to smoczek ;) Jest dzieckiem 2 języcznym *ja mówię po polsku, ojciec po włosku, dlatego jest wesoło :) A poza tym kot, banan, mama, papa, ciao i dobranoc, cioko (na czekoladę) i takie tam rózne dźwiękonaśladowcze, najbardziej lubi robić lwa :).... Jak każę jej coś powtórzyć to brzmi to intonacyjnie tak samo, ale nie dokładnie to ten wyraz :) Jak ją o coś proszę to wyraźnie rozumie, albo gdy pytam by pokazała coś w książce - gdzie garnek, gdzie lustro, gdzie autko...więc zasob słów ma, spory. Znam dwulatki które pięknie już śpiewają i mówią pełnymi zdaniami, ale znam też dwulatki *nasz sąsiad, który mówi tylko mama. Myślę że ogólnie trzeba obserwować dziecko i wtedy zgłosić się do specjalisty gdy coś nas niepokoi (wyraźny brak zrozumienia i kontaktu z rodzicami)...a tak poza tym to wyluzować i dać czas!

Gość gość
Moja córka ma 20miesięcy i mówi: Mama Tata Kiki (kot) Am am Mniam mniam Daj Myć Titi(pić) Papa Be be Nie (ostatnio ulubione słowo) Jade Ta zamiast tak Wszystko rozumie wykonuje to o co sie ja poprosi typu przynies swój kubek jak chcesz pić bawi sie jest wesoła. Czasem jak czytam ile czyjeś dzieci mówią to wydaje mi sie że moja córka mówi zbyt mało.

Gość gość
Moja córka ma 20miesięcy i mówi: Mama Tata Kiki (kot) Am am Mniam mniam Daj Myć Titi(pić) Papa Be be Nie (ostatnio ulubione słowo) Jade Ta zamiast tak Wszystko rozumie wykonuje to o co sie ja poprosi typu przynies swój kubek jak chcesz pić bawi sie jest wesoła. Czasem jak czytam ile czyjeś dzieci mówią to wydaje mi sie że moja córka mówi zbyt mało.

Gość gość
Rany... po co robić wyliczanke tego co akurat mówi moje a co Twoje... masakra jakas.... każde dziecko uczy się mówić w swoim czasie! czasami w ciągu tygodnia nauczy się wielu słów. bez paniki drogie Matki!

Gość Iwona Ulka
Powiem wam, że chyba sukces to jest jak dziecko jest bez smoczkowe albo mało smoczkowe, bo jak cały dzień mamla smoka to i nie słyszy co mówi a jak mówi to źle wymawia i mało się uczy. Moja ma rowne 20 miesiecy, dogaduje się z ludzmi słowami i zdaniami. np tata rób mleko, szybko! spakowałam sie jedziemy nad morze, mama słyszysz? nie chce pampersa!, chce jeść bułe i serek, tata pojechał do pracy, mama umyj misia, ide się kąpać, gdzie jest baba, jedziemy do Adasia, kotek chodź tutaj do mnie ja czekam. Mówi do nas czasem po imieniu albo specjalnie po przezwiskach jak co niektórzy znajomi je mają, i się złoszczą , że ich przezywa. Odmienia dużo wyrazów : ja zrobiłam, tata zrobił, mama zrobiła jak pytam czy lubisz dziewczynke to odpowiada: fajna, podoba mi sie. teraz zapytałam:zimno ci? NIE. chcesz sweterek? NIE TRZEBA:) Mama brudna rączka, umyj, wytrzyj. (nad morzem) ide pływać, zrobiłam babke, mama bawimy się,/czytamy... Ula posprząta. Zapnij pasy!Jedzie pociag. Chce sie bawić tym. Gorące mama dmuchaj. Jedziemy kupic prezent dla Uli. Nie chce tej czapki, tamtą! Jak pytam gdzie coś jest odpowiada i odmienia: tu są albo tam są albo tam jest. Wie kto jest duzy kto mały, kto gruby/chudy. Całą piosenke siała baba mak, wlazł kotek się zacina ale śpiewa, jadą misie z 2-3 zwrotki i inne z małą pomocą, przeważnie jedno słowko trzeba podpowiedziec jak sie zatnie to leci dalej sama, Liczy od 1 do 7, od 7 do 10 jak sie czasem uda. Słow mase zna. I nigdy smoczka nie miała pomimo, że położna nas do smoka namawiała, palca też nie ssa. hehhe będę miała pamiątkę jak tu zajrzę kiedys bo pamiętnika nie prowadzę.