Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sikoreczka z pudełeczka

Imiona dzieci za granicą, proszę o radę.

Polecane posty

Dobry wieczor wszystkim:) Chciała bym się poradzić.. mieszkamy z mężem w Wielkiej Brytanii, i nie planujemy powrotu do Polski. Obydwoje jesteśmy Polakami, planujemy natomiast w niedalekiej przyszłości powiekszyć rodzinę. mamy zaplanowane imiona dla dziewczynki Matylda, dla chłopczyka Iwan. I teraz... z racji iż dzieci nie będą żyły w Polsce i zostaną wychowane wsród Brytyjczyków, czy nie było by źle gdybym zmieniła na Mathilda oraz Ivan ??? Boje się że cała Polska rodzina rzuci się na nas za to choć zdaje sobie sprawę że nic im do tego...

:O.... O.o a Ty polaczku marny jak nie masz niczego do powiedzenia poza k...wa w nazwie to sie nie odzywaj.

Gość responsable
To zalezy tylko od Was...przeciez w Polsce coraz czesciej daje sie imiona zypelnie nie brzmiace po polsku

wiem ze to zalezy tylko od nas... ale już widzę co się dzieje jak mówię jak nazwiemy niedługo dzieci....

Gość zainteresowany facet !
Podoba mi się Helmut i Adolf.

Gość Wolly
ja tez nie mieszkam w Polsce, ale wybralam takie imie, ktore wystepuje w obydwu krajach - wilk jest syty i owca cala :)

Gość emantrra
No pewnie trzeba byc patriota zawsze i wszedzie i dumnie nosic nasze polskie imiona i nazwiska za granica. Najlepeij jesli nazwie synka Zdzisław a nazwisko Brzęczyszczykiewicz - bedzie super! Autorko nie przejmuj sie.Skoro mieszkasz za granica i nie planujesz powrotu do Polski to fajnie, ze imiona beda mialy z pisownia angielska. Ja mieszkam w Niemczech, spodziewam sie dziecka i chce dac uniwersalne imie, ale planujemy powrot do Polski, wiec mysle, ze to uzasadnione. Jesli zamierzalabym zostac tutaj na stale to dalabym dziecku inne imie i pomyslalabym nad delikatna zmiana nazwiska, bo mam juz dosyc literowania i ciaglego przekrecania w urzedach.

Gość jhoroe
ale Ivan to mi sie z ruskiem kojarzy... :)

Gość CiasnyWiesiek
A co jak dzieci w przyszłości będą chciały wrócić do Polski?

nie rób wsi kurva------Wstydu dzieciom narobie jak je nazwe np.Grzegosz i dzieci z klasy będą przekręcać, źle wymawiać, albo i tak będą mówić po swojemu Gregory. Ty myslisz ze z palca sobie to wyssałam. Widze jak Polacy nazywaja dzieci po polsku i co sie w szkole dzieje. Moje dzieci nie będą wychowywane w Polsce wiec dlaczego maja miec typowo Polskie imiona ? Wolly- Matylda i Iwan to nie są jakieś imiona z kosmosu , wiem że w Polsce nie było by z nimi problemu :) a jakie imię Ty wybrałas? Chodzi mi tylko o pisownie. Moje imię ciągle mi przekręcają, nie chce żeby dziecko wszędzie musiało imię literować...

Gość CiasnyWiesiek
Dlaczego u Was jest już wieczór?

Gość emantrra
Dokladnie! Ivan i Matylda to wcale nie sa az tak bardzo obce imiona. A to, ze pisowanie beda mialy angielska uwazam za ok, bo dzieciaki beda zyc w tym kraju, chodzic do szkoly itd. Znam takie rodziny, ktore po 10 latach w Niemczech dalej nie przystosowalib sie do zycia w tym kraju. Maja polskich znajomych, chodza do polskich lekarzy, posylaja dzieci do polskich przedszkoli. Tu nie chodzi o to, ze ktos, kto wyjezdza zapomina o swoich korzeniach i uwaza sie za wielkiego Anglika czy Niemca. Trzeba po prostu troche sie dostosowac do tutejszego spoleczenstwa.

mam rosyjskie korzenie dlatego Ivan.

Gość Wolly
Moje corki to Sylwia i Sandra. Chociaz rzeczywiscie wszedzie pisza sylvia przez v :)

ciasny wiesku- dlaczego dzieci mialy by chciec wrocic do Polski skoro to nie bedzie ich ojczyzna? Dzieci ktore od urodzenia chodza do Brytyjskich szkol , mają nawet problemy by mowic po polsku a co dopiero myslec o przeprowadzce do obcego dla nich kraju. Nie logiczne.

Gość emantrra
Ciasny Wiesiek - Nie wydaje mi sie,, ze dzieci wychowane za granica beda chcialy wracac do Polski :D Takie rzeczy to tylko w Erze. No i moze potomkowie zeslanych na Sybir - ale tym to sie raczej nie dziwie.

Gość jhoroe
heh, ja tez nie mieszkam w pl i wszyscy zagraniiczni znajomi mowia do mnie yvonne:) bo ciezko im wymowic moje imie, a poza tym w polsce sa juz Nicole, Olivie. Imie Ivan, w ogole chyba pisze sie przez v

emantrra - podpisuje się pod tym co piszesz wszystkimi kończynami :) Wolly- super imiona dla dziewczyn :) Miałam kolezanke urodzoną niemczech Sylvię, w PL dalej była sylvią bez zadnego problemu.

Mi ciągle przekręcają imie, nie chce zeby moje dzieci musialy z tym walczyc do konca zycia.. tym bardziej że jesli bedzie syn to i Polskie nazwisko mu zostanie... Ktore i tak zostało zangielszczone :O

Gość Wolly
Sylwia urodzila sie w Polsce i dltego ma polska wersje imienia, Sandra urodzila sie juz za granica i jest pewnego rodzaju kompromisem ;)

Gość Wolly
Moje imie tez ciagle przekrecaja, wlasciwie tylko pisownie - przestalam na to zwracac uwage.

nie rob wsi- Twoj poziom jest tak niski ze brak słów. Większosc polakow za granicą ,a przynajmniej tu gdzie mieszkam kompletnie nie zrwaca uwagi na to ze ich dziecko jest wiekszym Brytyjczykiem niz Polakiem i nadają im Polskie imiona. Matylda i Iwan nie są skomplikowane w pisowni, wiec nie wiem czy je zangielszczyć czy nie. Zwykła rozterka, jesli szkoda Ci czasu na dyskusje o imionach dzieci za granica to po prostu sobie idz i się nie udzielaj jesli nie masz niczego sensowengo do powiedzenia. Wiem ze kazdy moze pisac co chce i zapomniec o kulturze, ale drzazgą w oku Twoje prymitywne zachowanie. Wybacz, ale taka pawda.