Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewdoka

problem ze ślubem katolika i prawosławnej

Polecane posty

Gość ewdoka

Jestem prawosławna Rosjanka, mój ukochany praktykujący katolik Chcemy wziąć ślub kościelny, ale ksiądz powiedział, że to jest niemożliwe, ponieważ prawosławie i katolicyzm to wrogi religii. Nie rozumie tego, uważam, że obie wiary chrześcijańskie i nie powinno to stwarzać problemu. Co mamy robić? Jestem w rozpaczy.

Gość kunegunda er.
Idźcie do innego księdza.

Gość Aparatka^^
Spróbujcie gdzie indziej. Czasami niestety jest tak, ze co parafia to obyczaj. Chodzi głownie o to, że taki związek to zagrożenie tego, ze "przeciągniesz go na swoją stronę" No i jeśli będą dzieci..w jakiej wierze zamierzacie je wychować?? Osobiście radziłabym Ci udać się do parafii, gdzie posługują ojcowie jezuici. Z doświadczenia wiem, ze mają zupełnie inne podejście do wielu tematów. Jednak nie wiem, jak będzie z tym. Powodzenia 🖐️:)

Zwróćcie się się do kurii biskupiej. Tam wam wszystko wyjaśnią.

Gość do innego księdza
moja koleżanka jest katoliczką, mąż koleżanki prawosławny (nie wiem czy tak się pisze) ślub mieli 3 lata temu, żadnych problemów nie było ze strony księdza.

Gość ewdoka
Wydaję się mi, że on nawet u biskupa był...

żaden ksiądz ci to nie powie bo to sa klamstwa tylko musisz dostac pozwolenie od swego batiuszki kolega jest prawosławnym i musiał jechac z 600 km do swego domu po pozwolenie

Gość ewdoka
merkaba, proszę Ci, napisz więcej jak to było, kiedy? Czy wzięliście ślub?

Gość kasinka...
jestem katoliczka, a moja kolezanka ma meza prawoslawnego. I wiem, ze slub jest mozliwy, choc jest to "rdoga przez meke" przepisow koscielnych. Katolik musi uzyskac zgode swego biskupa. Co do prawoslawnego - nie wiem. Ale pewnie analogicznie - do swego przelozonego po odpowiednie >"papiery" musi sie udac. No i musicie zdecydowac w ktorej wierze wezmiecie slub, bo nie mozna wziac dwoch - katolickiego i prawoslawnego. Tylko jeden. Znajomi sie poddali i poszli do USC :D

Gość kasinka...
PS. Chyba jest duzo latwiej, gdy jedno z narzeczonych jest nie tyle prawoslawnym wg starego obrzadku, co unita. Ci ostatni podlegaja wladzy papieza, wiec z przepisami w tym wypadku bedzie latwiej.

Gość hmmm... ..
A ja myslalam, ze to takie same religie tylko roznia sie datami obchodzonych swiat.

Gość kasinka...
historia Polski sie klania ;) religia miala (i chyba wciaz ma, choc ciut mniejszy) zwiazek z polityka, ukladami zaleznosci. A rzadzil w Europie Rzym ;) Unici (greko-katolicy) uznaja dogmaty wg zasad ostatniego soboru, prawoslawni nie. Znalazlam przydatna stronke http://www.cerkiew.pl/index.php?id=prawoslawie zaraz sie sama doksztalce :)

Gość ewdoka
ja tez myślałam, że w zasadzie nie ma różnicy a teraz widzę wielki problem

Gość kasinka...
u Was chyba nie ma kultu Maryi, prawda? A dla nas to prawie jak czwarta osoba Boska ;) Wasze ikony sa "pisane", swiete. Dla nas obraz na oltarzu ma czesciej wartosc artystyczna, niz sakralna. Modlimy sie do Boga, nie do obrazu. U Was ksiadz msze niejako tylem do wiernych. Przed Hostia oczy wiernych zalasniaja trzy "bramy" - samego ikonostasu i otarza za Carskimi Wrotami oraz tego, ze Wasz ksiadz (pop?) stoi tylem do wiernych podczas Podniesienia. Nie myle sie?

Gość kasinka...
tak samo uznajemy Trojce Swieta i dualizm osoby Chrystusa (boska i ludzka - poznal obie). Tyle pamietam...

Gość ewdoka
kasinka, dzięki Ci za link, zaraz poczytam Masz rację- nie ma w prawosławiu kultu Matki Boski a na resztę pytań nic nie mogę powiedzieć, ponieważ nie jestem praktykująca i chodzę do cerkwi ( i do kościoła tez) kiedy mam potrzebę pomodlić się. Przychodzę, pomyśleć, pomodlić się kiedy tam cicho spokojnie, można skupić się. Mój partner praktykujący, dla niego bardzo jest ważny kościelny ślub

Gość kasinka...
prosze bardzo :) ja rowniez z praktyka jestem na bakier. Chyba szybciej agnostyczka ze mnie, niz katoliczka...moze dlatego wlasnie tyle czytam, interesuje sie historia Kosciola, po prostu - szukam odpowiedzi. I mam nadzieje, ze ten nasz Szef z gory jest faktycznie Miloscia, a nie skrupulatnym ksiegowym, ktory kiedys odliczy wszystkie moje odstepstwa od przepisowek katolickiej"normy" ;) w czasach studenckich bylam raz na Watrze (Festiwal Kultury Lemkowskiej), poznalam troche Beskidy i Bieszczady a tam zwiedzilam piekne, stare cerkwie. Szkoda, ze wiekszosc z nich niszczeje.... Zazdroszcze Wam choralnych spiewow podczas nabozenstw. U nas to kiepsko brzmi, o ile nie ma dobrego organisty. Raczej stare babcie slychac, a te falszuja niemilosiernie ;) trzymaj sie, powodzenia zycze i...milosci oraz szczescia na Nowej Drodze Zycia :)

Gość ewdoka
Dzięki, kasinka nie wygląda ta sytuacja różowo dzisiaj był u biskupa i zadzwonił do mnie przez telefon nie zrozumiałam dokładnie o co chodzi, ale rozumie, że nie jest zadowolony z rozmowy

Gość kasinka...
pewnie pietrza problemy...niby wolno wziac slub, ale...i tu seria przepisow :(

Gość kierowca tira
może w cerkwi zrzeknąć sie wiary katolickiej i przejść na prawosławną,prawie 70% polaków co pracuje legalnie za granicą i ma płacić podatki na kościół wyrzekło sie wiary katolickiej i o tym jest cisza,ale wpisz w google i poszperaj to znajdziesz

Gość ewdoka
jeszcze parę lat temu nie było problem, myślałam, że i teraz tak jest a może mnie to wydawało się?

Gość monika0909
Wiecie co, a ja jestem z Podlasia i u nas generalnie nie ma problemów żeby wziąć ślub z katolikiem/prawosławnym.

Gość ewdoka
jestem za wschodniej Polski Mój ukochany nawet u biskupa był na razie nie mamy dozwolenia

Gość monika0909
Dziwna sprawa. Może po krótce opiszę swój przypadek. W sierpniu 2010 roku, ja prawosławna, wzięłam ślub z chłopakiem katolikiem. W kościele. Ksiądz nie robił nam żadnych problemów. Musiałam tylko przyprowadzić do księdza świadka ( rodzica lub jednego z chrzestnych) żeby poświadczył że zostałam ochrzczona. Nie musiałam nawet chodzić do batiuszki, po jakieś zaświadczenia czy inne dokumenty.

Gość ewdoka
Monika, gdzie to było?

Gość monika0909
Jestem z Podlasia.

Gość jestem w szoku123
moj maz jest luteraninem i nie miwslismy problemow w kosciele. slub katolickie, troche papierkow, tlumaczen i stres u ksiedza (angielski), ale ogolnie nie bylo porblemow. czy tu chodzi konkretnie o prawoslawie + katolicyzm? to jakas mieszanka wybuchowa czy co????? wspolczuje wam! i zycze powodzenia w walce z katolicka biurokracja. ja juz cos na ten temat wiem.

mieszanka jest z protestantami czyli z luteraninami a nie z prawosławnymi

Gość ewdoka
tez jestem w szoku, nawet do głowy mnie nie przyszło, że coś takiego może być