Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama mama mamax2

Doradzcie jaki fotelik

Polecane posty

Gość mama mama mamax2

Chcialam kupic corce 13msc fotelik i zastanawiam sie czy kupic 9-18 czy 9-25kg bo mam fotelik 15kg+ w ktorym jezdzi 8 letni syn, a wlasciwie na jego podstawce.Doradzcie ktory kupic corce ,czy ten do 18kg wystarczy?,do ilu lat jest w stanie w nim jezdzic?Pytam bo nie chce przeplacac skoro odziedziczy fotelik po bracie.Narazie nie moge zrobic podmianki zeby kupic synowi podstawke bo jego fotelik nie ma dodatkowych pasow

Wagowo to jeszcze moja 4 latka mieści się w foteliku 9-18 kg, ale jej by było nie wygodnie. Moje dzieci są drobne. Starsza jeździła do 3 lat i było jej już bardzo niewygodnie. Młodsza ma 2 lata i rozglądamy się za fotelikiem 9-36 kg by już nie kupować następnych. Dla niemowlęcia i młodszego dziecka moim zdaniem fotelik 9-18 kg jest akurat, bo jedzie się lekko pochylonym i jak zaśnie można jeszcze bardziej położyć. Dla starszego dziecka jest to już nie wygodne ze względu na pozycję lekko leżącą i jest mu ciasno (nawet drobnemu jak moje). Wkładanie większego dziecka w ten fotelik też jest trudne, chyba że ma się wysokie drzwi w samochodzie.

Ja mam maxi cosi 9-18 i mój syn myslę, że spokojnie jeszcze pojeździ w nim. Kupimy nowy jak drugi dorośnie do tego fotelika. Syn waży około 13-14 kg, ma niecałe 4 lata. I dalej jest mu w nim wygodnie, może być odchylony i sobie spokojnie spać a także normalnie siedzieć prosto.

Gość waroszyd
maxi cosi to chyba najlepszy wybór w tym temacie, z tym ze nie jest łatwo znaleźc w dobrej cenie :(

Gość fsdaf
O ja jestem aktualnie BARDZO w temacie fotelikowym. Nam się fotelik 9-18 uszkodził i stanęliśmy przed wyborem fotelika dla niespełna 2 latki 12 kilowej. Pierwszy wybór to był z przedziału 9-36, tak żeby już był do końca. W tym przedziale jedyne warte uwagi to cybex pallas-świetny ale dzieci są w nim zabetonowane i nie chcą siedzieć. Kolejny to Recaro Young sport. Świetny pod każdym względem ale ma 3 gwiazdki w testach adac. Postanowliśmy więc jednak kupić teraz córce fotelik 9-18 a jak dorośnie 15-36. W kategorii9-18 wybraliśmy Recaro King Plus. Świetne wyniki w testach, wygodny, duży, naturalne materiały, tkanina oddychająca. Porównywalny do niego jest Maxi Cosi Tobi ale jest węższy i ma nieoddychającą tkaninę więc dziecko się bardziej poci. Także polecam ten Recaro. Co do fotelików 15-36 ważna uwaga. Dzieci jeżdżą zapięte pasami samochodowymi a te pasy działają od wagi 15 kg, więc nie istotne, że dziecko już pasuje do nich ale jeśli waży mniej niż 15 to pasy w ogóle go nie "chwycą" w razie wypadku. Jak macie jakieś pytania to polecam się bo chyba mogłabym się doktoryzować w tym temacie :P

Gość dsbvd
Nie ma co oszczędzać na bezpieczeństwie dzieci. Podstawa to testy adac.

Gość jakis
skoro masz 15+ to kup 9-18 tylko jakiś dobry z atestami