Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orienger

Dlaczego jesteśmy oszukiwani

Polecane posty

Gość orienger

zwrociliscie kiedys uwage ze np w parowkach z cieleciny samej cieleciny jest jakies 0,10g a reszta to wypalniacze? albo serki ze swiezymi owocami do ktorych dodaja odpady z dzemow i sokow..wlosy sie jeza jak czlowiek mysli co nam wciskaja w sklepach...i nie ma znaczenia czy drozszych czy tanszych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobi8eta.
Ameryki nie odkryłeś niestety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zawszetakbylo
i mysle ze nic w tym temacie sie nie zmieni nie mamy wplywu na to co tam pakuja/dorzucaja///

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sikoreczka z pudełeczka
To nie zadne odkrycie ze spoleczenstwo to zwykle marionetki ciagane za sznurki. Najgorsze ze nikt sie nad tym nei zastanawia i tak kazdy kupuje ten serek, czy tą parowke. I nikt nic nie mowi. To jest problem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lady kicz
i to nas czeka: Holenderscy naukowcy z pomocą komórek macierzystych wyhodowali pasma tkanki mięśniowej i chcą przed końcem roku uzyskać pierwszego wyhodowanego w laboratorium hamburgera informuje serwis „BBCNews/Science&Environment. Niewykluczone, że już niebawem mięso wyprodukowane w laboratorium będzie coraz częściej stosowane np. przy produkcji hamburgerów (fot. sxc.hu/lockstockb) Czytaj także Naukowcy odtworzą jurajskie dźwięki W barach nieświeże jedzenie i zawyżone ceny Jesz fast foody? Nie pij kawy Hamburger ważący 95 kg Podziel się: Więcej Jak dowodzi prof. Mark Post z uniwersytetu w Maastricht,w porównaniu z hodowlą zwierząt hodowla tkanki mięśniowej może się okazać znacznie bardziej wydajnym sposobem wytwarzania pokarmów bogatych w białko. Potrzebne zasoby środowiska naturalnego są znacznie mniejsze. 100 gramów roślinnego białka podanych świniom czy krowom pozwala uzyskać tylko 15 gramów białka zwierzęcego, natomiast w przypadku mięsa syntetycznego wielkość ta może być równa 50 proc. Na razie uzyskano kawałeczki mięsa o wymiarach 1 na 2 centymetry, przy milimetrowej grubości. Z powodu białawej barwy przypominają skrawki kalmara. Jesienią naukowcy zmieszają wyhodowane mięso z krwią i sztucznie wyhodowanym tłuszczem, by uzyskać hamburgery. Na razie koszt uzyskania takiego hamburgera to około 200 000 funtów, jednak według profesora Posta po dopracowaniu technologii koszty powinny opaść do rozsądnego poziomu. Chodziło o zademonstrowanie, że nadające się do spożycia mięso można wyhodować w laboratorium. Eksperci przewidują, że produkcja żywności będzie musiała się podwoić w ciągu następnych 50 lat, by zaspokoić potrzeby rosnącej populacji zwłaszcza, jeśli ma się poprawić sytuacja w Afryce i Azji. Jednocześnie zmiany klimatu, brak wody i coraz większa urbanizacja będą utrudniały hodowlę klasycznymi metodami. Wśród wad mięsa z laboratorium specjaliści wymieniają nieciekawy smak oraz konieczność stosowania wysokich dawek antybiotyków i środków grzybobójczych dla zapobieżenia jego psuciu się.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Sikoreczka z pudełeczka
kazdy z nas ma oczy i mozg, wystarczy czytac etykiety i wybierac zdrowe produkty. Ja ZAWSZE czytam :) jak chce wziac szajs to dlatego ze mam na to ochote. Nawet kielbasy kupuje domowego wyrobu ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×