Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pytajaca ?

Jak wyegzekwowac alimenty z Polski bedac za granica..?

Polecane posty

Gość Pytajaca ?

Mam corke 6 lat od 3 lat mieszkamy w Uk i ojciec od 2 lat nie placi,przedtem bylismy dogadani,on mi placil ja mu podpisywalam kwitki i na tej zasadzie to sie dzialo..Jak moge teraz zlozyc pismo,przez konsulat ? dziekuje za odpowiedzi..

Gość Pytajaca ?
Nikt nie wie ?

Gość helionala
Mało Ci jeszcze za granicą?

Gość Pytajaca ?
Nie malo,ale chce zeby pieniadze z alimentow byly takze przez ojca odkladane na nauke dla malej,bo studia tutaj kosztuja i nie sa juz dotowane..Dlaczego tylko ja mam ponosci koszta i odpowiedzialnosc za jej utrzymanie ,nie rozumiem ?

Gość jesli masz wyrok
sądu to musisz nawiązac kontakt z komornikiem z miasta ojca dziecka i złozyc wniosek o wszczecie egzekucji komorniczej-wystarczy,ze przez 2 m-ce nie dostaniesz alimentow i juz mozesz isc do komornika.Trwa to tez kolejne 2 m-ce,jesli znasz adres pracy ex to podaj,moze jego nip,pesel,adres(oczywiscie tez) i potem musisz czekac-jesli komornik cos ściagnie to podajesz nr konta do wplaty i juz

Gość jesli masz wyrok
wszelkie pisma do komornika wysylaj za zwrotnym potwierdzeniem odbioru

Gość Pytajaca ?
Jeszcze o jedno zapytam ,czy musze byc w PL ? Czy moge zrobic to przez pelnomocnika,a i ja nie mam wyroku ,mielismy umowe slowna .Dziekuje.

Gość Pytajaca ?
znaczy mam kwity ze placil i do kiedy,oboje zesmy podpisywali..

Gość jesli masz wyrok
najpierw znajdz kancelarie komornicza w miescie ojca dziecka,zadzwon tam i sie dowiesz czy mozesz korespondowac czy mozesz kogos upowaznic-oni Ci powiedza najlepiej

Gość Pytajaca ?
Aha dziekuje :)

Gość jesli masz wyrok
no to masz kwity np do grudnia 2011,a potem nie masz,czyli nie płaci-wylicz kwote alimenotw zaległych od kiedy nie placiXkwoata alimentow np 36 m-cy x500zl i ją podaj komornikowi

no bez wyroku to za przeproszeniem gówno możesz :P umowy słowne to do dupy są :/ teraz to nic tylko złożyć pozew sądowy o alimenty i tyle i to moze być bez ciebie taka sprawa tylko w pozwie musisz to zaznaczyć że prosisz o odbycie się sprawy nawet jeśli ciebie nie będzie ale wiadomo że jak ciebie nie będzie to sąd pójdzie bardziej jemu na rękę

Gość jesli masz wyrok
ja zrozumialam,ze ma kwity na wpłacone alimenty do ręki,ale nic nie ma o wyroku sądu-bez tego nic nie zdziałasz

no dokładnie bez wyroku nic nie zrobisz najpierw musisz mieć wyrok a potem jak nie będzie płacił to do komornika tylko nie wiem czy możesz dostać wsteczne ale raczej nie z tego co wiem to naliczane są od daty złożenia pozwu

Gość jesli masz wyrok
kiedys bylo do 24 m-cy wstecz,ale teraz nie wiem....

no ja jakieś pół roku temu się dowiadywałam to na bank liczą od złożenia a o wcześniejsze można pisać ale to już od sędziego zależy czy przyzna czy nie

Gość Pytajaca ?
Powiem tak: Nie zalezy mi na kwocie i na splatach. Chce cokolwiek dla malej,dlatego nie mielismy wyroku bo placicil regularnie,mielismy sprawe jedynie o to przy kim ma byc corka,on mowil ze bedzie odkladal jej na konto nie odlozyl nic od 2 lat..wiec chyba czas na jakas interwencje..

Gość Pytajaca ?
Nie polece do Pl w najblizszym czasie ,6 miesiac ciazy ,wiec woalalbym zrobic to poprzez pelnomocnika..

Gość do pytającej
najpierw musisz miec wyrok sądu-wiec musisz wyslac pozew jujz teraz i zadzwonic np do sadu i poprosic o date w terminie,w ktorym bedziesz w Pl-nie ma innego wyjscia,lepiej,żebys byla na sprawie.