Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

makamikaro

praca licencjacka

Polecane posty

hej:) jestem na III roku resocjalizacji..ii zupełnie nie mam pomysły jak ulożyc temat..a chcialabym pisać prace licencjacka na temat naduzywania alkoholu..albo ogolnie o alkoholizmie..czy macie moze jakies pomysly ? :) bylabym wdzieczna!!!

Gość deer1989
Ja pisałam o sytuacji rodzinnej i edukacyjnej dzieci z rodzin z problemem alkoholowym. W pierwszym rozdziale ukazałam przegląd problematyki alkoholizmu, przedstawiłam definicje, opisałam FAS, sytuacje rodzinną i szkolną dzieci, role jakie przybierają w rodzinie alkoholowej i opisałam różne grupy pomocowe takie jak AA, Alateen czy Al-anon. Drugi rozdział czyli badania własne, narzędziem badawczym była ankieta, którą przeprowadziłam w klasach IV-VI w Szkole Podstawowej i w trzecim rozdziale analiza wyników w świetle przyjętych hipotez....Jeśli chcesz pisać o alkoholizmie, z pewnością przydadzą Ci się książki tj.:1. Cierpiałkowska Lidia, Ziarko Michał "Psychologia uzależnień. Alkoholizm" Wydawnictwo Akademickie i Profesjonalne, Warszawa 2010 2. James Richard K. i Gilliand Burl E. "STrategie interwencji kryzysowej" PARPA, Warszawa 2010 3. Jarosz Maria "Dezorganizacja w rodzinie i społeczeństwie" PWE , Warszawa 1987 4.Kałdon Barbara "Profilaktyka alkoholowa w szkole" OWFU, Stalowa WOla 2003 5. Maxwell Ruth "Dzieci Alkohol Narkotyki" GWP Gdańsk 2005 6. Osiatyński Wiktor "Alkoholizm. Grzech czy choroba?" Wyd. ISKRY Warszawa 2005 7. Robinson Bryan E., Rhoden Lyn J. "Pomoc psychologiczna dla dzieci alkoholików" PARPA Warszawa 2008 8. Sasal Hanna D. "Przewodnik do procedury interwencji wobec przemocy w rodzinie"PARPA Warszawa 2005 9. Sztander Wandea "Dzieci w rodzinie z problemem alkoholowym" IPZiT Warszawa 2006 10. Sztander Wanda "Poza kontrolą" IPZiT Warszawa 2006 11. Sztander Wanda "Pułapka współuzależnienia" IPZiT Warszawa 2006 12. Sztander Wanda "Rodzina z problemem alkoholowym" IPZiT Warszawa 2006 13. WIlmes David J. "Nie alkoholowi i narkotykom"GWP Gdańsk 2005 14. Wobiz Anna "Współuzależnienie w rodzinie alkoholowej. Czym to się je i jak się tym nie udławić?" Wyd. AKURACIK Warszawa 2001 15. Zespół autorów "Alkohol, alkoholizm i przemoc" Wyd. POLIHYMNIA Lublin 2004 W razie pytań pisz na deer1989@tlen.pl , pomogę w miarę możliwości.