Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab

Organizacja wesela.

Polecane posty

Witam. :) Z mężem mamy ślub cywilny, nie robiliśmy wesela, byli tylko rodzice i świadkowie i później obiad. :P Chcemy wziąc ślub kościelny i zrobic weselicho. :) Będziemy to organizowac parę lat, bo nie stac nas, żeby wszystko w rok zorganizowac. :P A więc mam parę pytań, nie znam się na niczym. :P Czy jeżeli pójdziemy do księdza i wybierzemy datę za parę lat to nie złapie się za głowę? :P Ile czasu przed ślubem daje się zaproszenia i w jaki sposób? Osobiście? No i co z kosztami, czy ktoś mógłby mi w przybliżeniu je podac? :) Fotograf, kamerzysta, sala. Jeszcze nie wiemy na ile osób, al sporo dzisiaj będziemy robic listę. Czy każdy lokal z góry narzuca cenę od osoby? Wesele będzie z dziecmi, ale do nich chcemy miec animatorkę. Co jeszcze tym dzieciom zapewnic? (na pewno będą miały pokój do spania, bo wiadomo na pewno wcześnie padną). Jak mi się coś jeszcze nasunie to zapytam, bo miałam pełno pytań w głowie i nagle zapomniałam, he he. :P :P

Ah, no i oczywiście jakiś zespół. :P

Gość trele_morele555
ksiądz jak najbardziej bedzie zdziwiony a nawet może odmówić wpisania za pare lat na slub. zaproszenia daje sie zwykle od 3 do 5 miesięcy przed ślubem, najlepiej osobiści, ale jesli z róznych wzgledów nie jest to możliwe (goście mieszkają bardzoi daleko) to można wysłać pocztą. co do kosztów, to przez te pare lat wszystko sie moze zmienić, z roku na rok jest coraz drozej. zalezy czy zdecydujecie sie wynajac sale, i kucharki swoje czy zrobic wesele w restauracji czy pensjonacie. (obecnie koszt jednej osoby w knajpach i hotelach waha się od 140 do nawet 300 zł w zaleznosci od miejsca, luksusu, ale ptrzede wszystkim MENU). Zazwyczaj cena w lokalu jest stała (narzucona), ale składa sie na nia wiele czynników, przede wszystkim co sie w tej cenie zawiera: jakie menu (ile posiłków ciepłych, co na zimny blat), czy są w cenie ciasta, napoje, itp. nie wiem w jakiej czesci kraju mieszkasz, ale u mnie na wesele (z całą otoczką)na około 100 osób + dzieci i atrakcje dla nich trzeba by było liczyć ok. 40 tys., może wiecej. Ceny fotografów to od ok.500 do 3000 zł. (nie radze decydowac sie tu ceną), kamerzysty sie nie wypowiem bo u nas na weselu go po proastu nie było:)

Gość trele_morele555
zespół to koszt od 1500 do 5000zł.

Dziękuję Ci za odpowiedź. :) Może ktoś jeszcze się wypowie? :)

Właśnie też myślałam o tych zmieniających się kosztach. W pierwszej kolejności robimy listę gości, wybieramy datę, idziemy do księdza, a później rezerwujemy salę. Jeżeli koszty się zmienią to chyba tylko będziemy musieli dopłacic?

Gość trele_morele555
a tak mniej wiecej kiedy chcecie ten slub brać? bo jak rok 2013 np sierpień, to śmiało możecie w lokalu przy podpisaniu umowy wstępnej i po wlaceniuy zaliczki zawrzec klauzule o niezmienności ceny. jezeli chcecie jeszcze pozniej brac slub np 2014r. to sie wstrzymajcie z tym wszystkim, bo przez ten czas naprawde wiele moze sie pozmieniac. nie mysle tu bron boze ze wy sie rozstaniecie, ale np knajpa moze splajtowac. moja kolezanka byla taka ,,hej do przodu" 2 lata przed slbem zamowila knajpe i potem pół roku przed slubem biegala od restauracji do restauracji, bo tamci sie zwineli i szukaj wiatru w polu.

Gość _królowa śniegu_
Ja myślę, że najpierw powinnaś zarezerwować salę a dopiero potem u księdza... jeśli jest jakaś sla czy restauracja na której Ci zależy to powinnać udać się do niej najpierw. Poza tym jeśli wybierzesz najbardziej oblegane terminy tj od czerwca do września to myśle, że 1,5 roku wcześniej ze spokojem możesz rezerwować termin sali. Jeśli chodzi o kamerzystę to nie jestem jeszcze zorientowana bo jestem dopiero na samym początku planowania wesela. Ale wydaje mi się, że jeśli weźmiesz kamerzystę i fotografa razem (jedną firmę) to wyjdzie to taniej.

Dziękuję Wam za odpowiedzi. :) Naprawdę nie wiem jeszcze kiedy, dzisiaj wieczorem zrobimy listę gości, mniej więcej wycenimy to wesele i zobaczymy w ile czasu nam się uda to zorganizowac. Odezwę się wieczorem. :) :)

Dzięki za link. :) Tylko, że my już mamy cywilny, więc nowych aktów małżeństwa nie trzeba będzie załatwiac? No i oboje nie mamy bierzmowania. Ah, już się nie mogę doczekac wybierania wszystkiego, piosenki na pierwszy taniec i w ogóle. :) A doradzcie mi z piosenką na podziękowanie dla rodziców. Bardzo pięknie by w tej chwili brzmiała piosenka "Cudownych rodziców mam", tylko że mój tata nie żyje, mojego męża tata też, same mamy będą. Czy taka piosenka pasuje? Chyba nie bardzo... I jeszcze odnoście sukni. Chciałabym szyc na miarę, ale czy jak pokażę krawcowej suknię z katalogu to mi ją uszyje? Ile czasu przed ślubem się zabrac za tą suknię?

Z tego co wiem, nie dostaniecie ślubu kościelnego nie mając bierzmowania. To musicie załatwić najpierw. W sprawie piosenki to może poszukajcie czegoś bardziej skierowanego do mam (wiem, że jest taka, ale tytułu nie pamiętam). Jeśli chodzi o szycie to tak z pół roku wcześniej, przy czym wszystko zależy od tego ile dana krawcowa ma zamówień, lepiej zadzwonić wcześniej i zapytać. Powinna uszyć taką, jaką chcesz, jeśli to dobra krawcowa, ale zawsze wcześniej powinnaś podobną przymierzyć w salonie, żeby się nie okazało, że nie pasuje do Ciebie dany fason,

Dziękuję za odpowiedź. :)

Najpierw zróbcie listę gości, potem zastanówcie się kiedy chcecie mieć wesele tzn. rok, miesiąc. Chyba, że zależy Wam na konkretnej dacie. Potem rozejrzyjcie się i wybierzcie lokal, idźcie do księdza zapytać o bierzmowanie i o rezerwację terminu, potem załatwcie zespół, fotografa i kamerzystę. Jeśli będziecie potrzebować dekoratora, catering itp to też możecie się rozejrzeć. Potem możecie się zająć dalszymi sprawami. Wszystko zależy od tego, ile będzie czasu do ślubu.

Czyli właściwie jeżeli chodzi o szykowanie kasy to na co? -kamerzysta, -fotograf, -sala, -alkohol, -zespół, -zaproszenia, -pokój dla dzieci, animatorka (co jeszcze dla dzieciaków?), -obrączki kupimy nowe, -suknia, biżuteria i tak dalej, -garnitur. Co jeszcze?

Wszystkie opłaty w kościele, dodatki, jeśli będziecie przybierać dom/mieszkanie czy butelki na alkohol, bukiet ślubny, wszystko, co związane z przygotowaniem Pani Młodej - fryzjer, makijażystka itp. oraz ewentualne prezenty dla rodziców, a także samochód, jeśli zdecydujecie się na wynajem.

np jeszcze ubranie samochodu, żywe kwiat do kościoła, bukiet dla panny młodej, eżeli robisz podziękowanie dla rodziców to upominki dla nich, ogólnie masa tego jest, a koszty z dnia na dzień rosną,

Ślubniczka, również witam :) Ja po prostu siadłam i zrobiłam listę, dosłownie wszystkiego (łącznie z zawieszkami na butelki), co będzie potrzebne :)

Gość zdanie moje ninini
zapytaj koleżankę/kuzynke, która wcześniej brała ślub w Twojej okolicy nie jesteśmy tu wróżbitami ile wszystko kosztuje u Ciebie, u mnie wesele 150 osób ze wszystkim to koszt ok 45 tys.