Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie znam sieeeee

Jestem w 10 tyg 3 dni tzn ze jestem w 11 tyg tak ?

Polecane posty

Gość nie znam sieeeee

jw

Gość zwervbo
Tak się czasem mówi, zaokrągla się, ale ja się wolę trzymać tego dokładnego wyliczenia czyli 10 tc + 3 dni. Ja dziś zaczynam pełny 9 tc i 10 tc powiem dopiero, za tydzień ;)

Gość nie znam sieeeee
no właśnie ja też tak mówię, że 10 tydz. Koleżanka mnie jednak przekonuje że mówi się że to juz 11 dlatego sama sie nad tym zastanowilam

Gość zwervbo
Czasem jeszcze jest coś takiego, że piszą jak np. jest 8 tc + 2 dni, że to jest 8 9 tc, głupie to dla mnie, uważam, ze lepiej tak właśnie jak wcześniej napisałam 8 tc + 2 dni, bo jak jest już 8 tc +4 dni, to zaczynają zaokrąglać do 9 tc...

Gość zwervbo
Do mnie to nie przemawia, to tak jak z wiekiem, no jak można mówić że ma się 30 lat, jak wczoraj się skończyło 29 lat, a potocznie tak się mówi :D

Ja liczę jak lekarz a on liczy pełne skończone tygodnie ciąży. I dla niego jesteś w 10 tygodniu.

Gość ohlla
A moj lekarz jak jestem w 13 tygodniu i 4 dniu mkowi, ze jestem w 14 - bo tak to sie nazywa.

Gość qerty...
z wiekiem jest inaczej bo tu mowa o latach a nie dniach ja mam ur w lipcu i tak w lipcu 2011 skończyłam 28 lat a w styczniu mówie juz ze mam 29 lat lekarz liczy skończone i tak wpisuje w karte ciąży

Gość mama Misi
a dajmy na to że jesteś w 3 dniu ciąży ( wiem że to nie możliwe, pytam teoretycznie) to jesteś w 0 tc ciąży czy w 1 tc

Gość ohlla
0 - 1 - pierwszy tydzien ciazy 1-2 - drugi tydzien ciazy 2-3 - trzeci tydzien ciazy 3-4 - czwarty tydzien ciazy itd. Wedlug mnie to wlasnie tak jest i w opisach tygodni ciazy w internecie tez opisuja tygodnie w ten sposob.

Gość ohlla
mama Misi dobrze myslisz. Teoretycznie 3 dzien ciazy to pierwszy tydzien. Bo jak inaczej nazwac pierwszy tydzien? Zerowym?

Gość lala wawa99
10tyg+3 dni. skończyłaś pełne 10 tygodni ciązy i zaczęłaś 11 tydzień.

Gość ohlla
http://www.ciazatydzienpotygodniu.medserwis.pl/ Jesli czytasz stronki tego typu i chcesz sprawdzic jak rozwija sie twoj dzidzus to tez podaja w ten sposob, ze zaczety tydzien to tydzien ciazy w ktorym jestes. Troche maslo maslane, ale chyba wiecie o co mi chodzi. .

Gość qerty...
no właśnie jak jestes w 3dni (teoretycznie bo w 3 dni to masz jeszcze @ :D ) to co powiesz że jeste w zerowym tyg?? albo jak będziesz w dniu terminu porodu to dopiero wtedy powiesz że jestes w 40 tc?? No bo wtedy będzie on skoncozny?

Gość ohlla
Hehe o 40 tygodniu to jeszcze nie mysle bo mi daleko, ale dla mnie 10 tydzien i 3 dzien to jedenstay tydzien i koniec. Uwazam, ze kazdy, kto uwaza inaczej sie myli! :P

Gość 89090
Ja jestem w 17 tc i 1 dniu i mówię, że zaczęłam 18, chociaż lekarz powie, że to 17.

Gość zwervbo
A dla mnie to 10 tc i najlepiej mówić właśnie tak dokładnie, jak lekarze 10 tc + 3 dni i tyle! :D

Gość zwervbo
Nie rozumiem tego dodawania, no ok jak ktoś ma 8 tc + 6 dni, no już do pełnych tygodni jak dla mnie można zaokrąglić czyli 9 tc, ale jakoś nie mogę tego zrozumieć że ktoś ma 7 tc +1 dzień i już mówi, że to 8 tc...

Gość qerty...
przykre to, że tak prostych rzeczy nie potrafisz pojąć. 7 tc+1 to 8 tydzień. Można mówić, że zaczęty. Idąc Twoim tokiem myślenia jesli ktos urodzi w wyznaczonym terminie w 40 tyg będzie tylko przez jeden dzień.

Gość ohlla
7 tydzien i 1 dzien oznacza zakonczony 7 tydzien i zaczety osmy!!

Gość zwervbo
jasne...to dlaczego na opisie USG mam dokładnie podane a nie jakieś zaokrąglanie na siłę...i tak powinno być 7 tc + 5 dni!!!!! a nie jakiś 8 tc!!!!

Gość ohlla
wypisze 0 - 1 pierwszy tydzien ciazy 1 - 2 drugi tydzien ciazy 2 - 3 trzeci tydzien ciazy 3 - 4 czwarrty tydzien 4 - 5 piaty tydzien 5- 6 szosty tydzien 6 - 7 siodmy tydzien 7 - 8 osmy tydzien ciazy 8 - 9 dziewiaty tydzien ciazy 9 - 10 dziesiaty tydzien ciazy 10 - 11 jedenasty tydzien ciazy Dalej juz nie pisze bo licze, ze zrozumialyscie.

Gość zwervbo
najczęściej liczy się od OM i to jest 4 tc, a nie jakiś 1 tc...

Gość ohlla
bo na usg tak podaja, zeby bylo dokladnie wiadomo w ktorym jestes dniu i tygodniu!!! Wiec podaja 7 tydzien i 4 dzien - co oznacza skonczony siodmy tydzien i 4 dni zaczete z osmego!!! A jak by podali "8 tydzien" to nie wiadomo dokladnie o ktory dzien osmego tygodnia chodzi.

Gość ohlla
zverbo ja napisalam tak obrazowo - zeby to dotarlo. Dziewczyny ruszcie troche glowa.

Gość zwervbo
skąd wy bierzecie te wyliczenia :D, nie spotkałam się jeszcze nigdy, żaden lekarz mi nie mówił o 1, czy 2 tc :D. Ok czasem się mówi, że jest np. 4 tc od OM albo 2 tydzień po zapłodnieniu, ale to się najczęściej dodaje że od zapłodnienia...

Gość zwervbo
Ok tak ogólnie można sobie zaokrąglić, jak już nie chce się podawać każdemu dokładnie, co nie znaczy, ze to jest poprawne...

Gość zwervbo
Szczególnie jeśli chodzi o I trymestr, kiedy każdy dzień ma znaczenie, zaokrąglanie jest zbędne...

Gość ohlla
tu nie chodzi o zadne zaokraglanie. 7 tydzien i 4 dzien to skonczone rowno 7 tygodni i 4 dni z osmego, wiec jest sie w 8 tygodniu. Nikt nie mowi o 1 czy 2 tygodniu ciazy, ale zeby doliczyc do 10 tygodnia to chyba napierw jest pierwszy i drugi, prawda?