Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Luize344

Mamy drobnych niemowlaków-kilkulatków :)

Polecane posty

Gość Luize344

W jakim wieku są wasze dzieci i ile ważą/mierzą? Córka ma 15mieś. i waży ok. 9,5kg każdy jak ją widzi mówi od razu "oj jaka ona drobna" w przychodni to samo, ma taryfę ulgową rozkładane szczepionki na raty, bo się litują, że taka chudziutka/drobna to 2 zastrzyki na raz będą ją boleć :P ogólnie jak na nią patrzę mam wrażenie, że pod względem ciała przypomina 8-10mieś. niemowlę. Aktualnie pije mleko tylko raz dziennie po 100-150ml, to powinnam jej podawać jakieś zastępcze witaminy? boję się, że ma za mało witamin.

Heh, znam to:-) moja ma 18 miesięcy i ledwo dobija do 10 kg. Jest drobniutka ale za to zwinna i szybka:-) "życzliwi" mówią że ją głodzę, niewłaściwie karmię, że jest chora i takie tam...niech gadają. Zawsze się wtedy pytam za kim Ona ma być gruba? Ja ważę ok 42 kg a mąż wysoki mężczyzna ok. 74 kg...wiem, że z moją córką wszystko jest ok i to najważniejsze:-)

Gość masz aytorko bardzo
male dziecko wrecz z powazna niedowaga :(

Gość Luize344
Kurcze a czy dziecko da się głodzić.. raczej nie :) moja jak jest głodna to jest tak nerwowa, że wytrzymać nie można, ja i mąż też należymy do tych chudszych, jak byłam w podobnym wieku co córka też miałam niedowagę, a mąż nawet jako nastolatek był mizernej budowy, więc ma po kim taka być. Tylko chciałabym żeby chociaż trochę podskoczyła z wagą to by tak nie przypominała bardzo niemowlęcia :) a co z tymi witaminami? podajesz jakieś dodatkowe?

Autorko nie przejmuj się, jeżeli wiesz od lekarza, że wszystko jest ok i Ty i mąż jesteście z tych szczuplejszych to wszystko jest ok:-) nie dajmy się zwariować...daję standardowo D3 i cebionmulti

Gość bonjourrrrr*
To jest nic, moja bratanica ma 4 lata i wazy 12 kg, a nasze trzecie dziecko, urodzone z hipotrofia - 9 i pol - ma 2 lata :-P

Gość malinowka
dziewczyny a badania miały wasze dzieci zrobione? chociaz morfologie i żelazo?

Gość mama_6539
Mój synek ma roczek a ma niecałe 9 kg. Jego kuzynka- 7 miesięcy waży ponad 9 kg. Tylko że synek urodził się mały- 2600g a ona 3500g. Ja synka też nie głodzę. Ma bardzo duży apetyt, nie muszę go zmuszać do jedzenia również wyniki ma dobre. Wydaje mi się, że waga dziecka zależy od wagi urodzeniowej jak i od tego jacy są rodzice:)

Gość bonjourrrrr*
Alez oczywiscie, ze dzieci sa badane. To ze ktos jest chudy, nie znaczy, ze chory :-O taka ich uroda, nadrobia...

Gość niebieska kołdra
To moja ma skończone 27 miesięcy i waży równe 11kg :D Jest strasznym niejadkiem.

Gość jateztakchce
Dziewczyny nie przejmujcie się że macie drobne dzieci ,moja lekarka zawsze mówi że lepiej żeby dziecko była ciut za szczupłe niz ciut za grube

Gość niebieska kołdra
oczywiście że się nie przejmuję, ważne że nie choruje i jest wesołą dziewczynką.

Gość salamonela
moj synek ma 10miesiecy i wazy 10 kg niecale, za to corka kuzynki ma 3 lata i wazy 27 kg;) to jest nadwaga dopiero

moja ma 11 miesięcy i wazy 8.200.W przychodni też gęgają że mało.Je ile chce,nie będę jej wmuszać,jest ruchliwa,zaczyna stawiac pierwsze kroki,wesoła i ciekawska.Jest pod opieką dobrej pani profesor pediatrii która twierdzi że lepiej że dziecko jest szczupłe niż zapasione,woli leczyć takie dzieci bo szybciej dochodzą do zdrowia niż otyłe,sapiące i nieruchawe.Więc się nie przejmuj autorko,a ci którzy twierdzą że głodzisz dziecko pewnie sami mają takie utuczone.

Gość andzia545
moja mała czasami zje bardzo dużo ale są też dni,że jedzenie to jej wróg ,za to bardzo dużo pije,stąd pewnie czasami problem z jedzeniem.

To chyba normalne, że każde dziecko jest pod stałą kontrolą pediatry, każde i szczupłe i grubsze...wracając do tematu mam już dość tej obecnej nagonki na matki małych dzieci i na same dzieci...jeżeli dziecko odbiega od norm wagowych (za chude lub za grube) to na pewno jest chore, jeżeli w wieku 2 lat nie recytuje wierszy, to na pewno opóźnione w rozwoju, jeżeli do roku nie chodzi, bo przecież pierwsze urodzinki to KONIECZNIE trzeba przemaszerować, to złe napięcie mięśniowe, jeżeli nie pokazuje paluszkiem to na bank autyzm itp itd...inne te"doskonałe" matki "doskonałych" dzieci tylko czyhają, żeby komuś kto ich zdaniem odbiega od norm porządnie dowalić ot tak z "dobrego" serca:-) Pozdrawiam:-) Szczupła mama szczupłej dziewczynki:-)

Mój młody ma 20 miesięcy i waży 11kg, mierzy 91-92cm. Urodził się 3.700 i 59cm. Dużo biega, zaczął chodzic jak miał 8 miesięcy. Je 3-4 posiłki i dwa razy pije mleko. Wyniki badań ma dobre. I to najważniejsze. Autorko idź do pediatry zrób monologię i elektrolity-jeżeli będą w normie,to nie podawaj żadnych witamin.

Gość taka.jedna.ja
moja corka jak miala 2 lata wazyla 9800 i miala 84 cm teraz ma 3 lata i 7 miesiecy i wazy 12 kg, jest drobniutka, taka tez sie urodzila dla mnie nie ma problemu, wierze ze jeszcze kiedys smignie, ja sama mam 170 i chcialabym aby corcia tez tyle miala ;) ale moze byc tak ze wdala sie w rodzine meza, a tam kobiety maja ledwo 160 i 40 kg zywej wagi ;)

A ja mam 2 szczypiorki. Starsza 4 latka waży 15 kg a młodsza 2 latka koło 10 kg (liczę, że choć trochę więcej, ale dawno nie ważone). Ja z siostrą byłyśmy identyczne chude i drobne, teraz normalne z nas kobietki. Nie spotkałam się z tym, że ktoś zarzuca mi głodzenie dzieci. Jedynie pediatra zawsze twierdzi, że taka ich uroda. Mieszczą się w dolnych granicach siatek centylowych.

Gość taka.jedna.ja
dodam ze corka miala robione badania na zlecenie lekarza po bilansie 2 latka czyli krew, mocz, cukier, kal wszystko ok teraz chodzi do przedszkola, jest najdrobniejsza, ale panie bardzi ja chwala ze dobrze je itp

A ja dodam jeszcze, ze moje są drobne, ale nie rażą chudością. Znam pewną dziewczynkę (trochę po przejściach chorobowych) i jak ona założy bluzkę z krótkim rękawem to oczy bolą od patrzenia tak widać kości, tak więc nie ma co narzekać :)

Gość Luize344
Nie miała żadnych badań robionych, bo miała w ciągu całego życia tylko jeden katar, żaden lekarz mi nic nie zaproponował, chodzę do kilku, bo tak wypadają nam szczepienia, że różni lekarze ją badają i żaden nie powiedział, że ma mocną niedowagę czy coś, jedynie, że jest drobna i taka już raczej zostanie, a urodziła się z wagą 3,6kg więc aż tak malutka nie była. U nas jest na odwrót uwielbia jedzenie, za to nie lubi wody, mleka, herbat itd. czasami cały dzień nie chce nic pić. Ma ulubiony tylko jeden rodzaj herbaty z Bobovity, innych nie ruszy. Odwodniona nie jest, czasami się śmiejemy, że pobiera wodę z powietrza.

Gość Luize344
Co do wzrostu też nie jest duża ma z 78cm, pomyślę nad badaniami prywatnie, bo na nfz to powiedzą, że jak się nic nie dzieje to nie ma sensu, badania miała tuż po urodzeniu, raz na rok się niby powinno je robić, to akurat jest na to czas :)

Gość gość
Witam mamusie. Dopiero przeczytałam waszą rozmowę. Również jestem mamą malutkiej dziewczynki ma 13,5 miesiąca i waży 8 kg wzrost ok 73 cm. Staram się karmić ją zdrowo i przemycać w posiłkach jak najwiecej kalorii. Je owoce , warzywa, mięso najlepszej jakości do zupek dodaje kleiku na noc pije kasze manne, pije soki itd. Mimo wszystko nawet jak przytyje to 100g i nie wiecej. Urodziłą się mała 2960 i 48 cm. Staram się nie marwić i stale ja obserwować. Jeśli macie jakieś rady dotyczące jedzenia lub przepisy dla maluszków będę wdzięczna. Pozdrawiam