Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawośććć7

Dlaczego na kafe promuje sie niejedzenie białka ???

Polecane posty

Gość ciekawośććć7

Tak czytam wasze niektore tematy i nie wiem co mam o tym myslec , mieso złe spoko rozumiem , mleko tez -ok , ale białko ? przeciez bez niego organizm sie nie rozwija i umiera, to podstawa. Dlaczego nabiał jest zły? Nie wolno zjesc jogurtu, kefiru czy plasterka zoltego sera? Z czego w takim razie pozyskujecie białko ? Z owoców? tam go nie ma ,z soi ? ( w nadmiarze jest estrogenna). Nie zakladam tematu ze zlośliwosci ,tylko ciekawosci. prosze bez przytaczania tekstów na pol ekranu bez jakichkolwiek badan naukowych , bo napisac rozne cuda kazdy potrafi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upadnieta madonna ;)
bo tutaj każdy ma pasozyty , grzyby ,kandydoze, osteoporoze, raka ,depresje i 1000innych chorób 💤 a na koniec każą ci pić alveo albo robic lewatywe ,wmówią ci ze masz kamienie z kału w jelitach i jesteś skazona

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Roślinki jeść :)
Białko jest dobre ale tylko roślinne :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zesranie a nie rosliny
zaproponuj jedzenie białka w formie roślinek pakerowi to cie wysmieje a potem dostaniesz pstryczka w nos :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roslinki jeść :)
ten jeden filmik wkaradł mi sie niechcaco, przedostani.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawośććć7
a jajka mozna jesc? Za owocami az tak bardzo nie przepadam ,szczerze mowiąc wiekszosci nie lubie poza pomaranczami i ananasami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Leon_ Zawodowiec
nawet jakbys im gosci posatwil przed niosem to i tak nie uwierza hehe sami nie sporobuja a stoja murem za padlina :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak kur..mac
głupota nie jesc białka to najwiekszy błąd jaki w zyciu mogłam zrobic:/ białko to zycie, to odnowa komórek, to przemiany enzymatyczne tłuszcz to hormony, to praca serca i narządów wewnętrnych, to stabilny poziom cukru na kafe lepiej porad dietetycznych nie słuchac:o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Leon_ Zawodowiec
ciekawośććć7- możesz jeść wszystko na co masz ochote bo jesli zajadasz sie warzywami i owocami to nie narobisz sobie tym takiej szkody i organizm poradzi sobie z wszytskim złym bo bedzie miał na to siłe. Czytaj o tym duzo bo ciezko jest wylozyc taki temat w dwóch zdaniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roślinki jesc :)
eee kuwa mac- hehe przciez nikt nie kaze nikomu nie jesc białka tylko problem rozbija sie o to jakie buałko wybrac czy zwiertzece czy roslinne :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawośććć7
w tym artykule na aktywni.pl nie ma nic o białku :O tylko o bananach , wodzie , 20 razy powtarzane słowo organiczna zywnosc. Ponawiam pytanie : skąd brać białko ? jedyne konkretne zrodlo to biała fasola i groszek.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roślinki jesc :)
to nie sa porady dietetyczne to jest nasz zycie, to jest to czego potrzebuje organizm czlowieka, kazda nasz komórka...:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roślinki jesc :)
białko jest w roslinach !!!! przciez ci panowie nie urosli na wodzie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak kur..mac
ja tam wolw wpieprzac białko pełnowartościowe;) a nie kombinowac jak by tu połączyc zeby wszystkie aminokwasy były heh ale jak ktos to lubi i potrafi to czemu nie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ciekawośććć7
no i jeszcze jedno ... dlaczego tak bardzo krytykowane są jajka? Mam dostęp do zwykłych wiejskich jaj ,od rodziny , nie karmią kur niczym ,żadnymi hormonami ,antybiotykami etc wiec chyba nie są nafaszerowane jak kurczak z Tesco ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roślinki jesc :)
ja o jajach nic nie pisałam nigdy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 874114511232
Najlepiejh byc wegetarianinem i brać sterydy :) wtedy i tak urosniesz nawet na warzywach bez problemu , przetesotwalem na sobie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roślinki jesc :)
Witarianizm to dieta oparta na jedzeniu surowych, świeżych warzyw i owoców - jako takich lub w formie świeżo przygotowanych musów czy wyciskanych soków, a także orzechów, kiełków nasion i ziaren, suchych owoców, wodorostów i alg. Brzmi jak herezja? A jednak. Jak się okazuje na takiej diecie można nie tylko żyć, ale i ćwiczyć. Na pytania odpowiada kulturysta, witarianin - Charlie Abel. Galeria artykułu "Co z niedoborami białka?" A co z osobami które nigdy nie studiowały dietetyki i dają mi wykłady na ten temat: Dlaczego mam potrzebę spożywania mięsa aby uzyskać odpowiednią ilość wartościowego białka? W odpowiedzi dostają ode mnie pytanko „A jakie są te objawy i oznaki niedoborów białka? Jak dotąd nikt nie dał mi zadawalającej odpowiedzi, oczywiście jak byliby zaznajomieni z zagadnieniami dietetycznymi nie martwili by się o wystarczające ilości białka. A odpowiedź brzmi następująco: wczesne objawy niedoborów białka to utrata wagi, otępienie, apatia, powolne gojenie się ran, obrzęki, zmiany na skórze włącznie z matowieniem włosów, obniżona wydolność, szybka irytacja. Następnie uszkodzenia zębiny z powodu zmian składu śliny po spożywaniu kwaśnych owoców (i innych kwaśnych pokarmów), sucha skóra, utrata włosów, zaspanie, osłabienie. Zanikające wydzielanie z gruczołów dokrewnych na czele z przysadką mózgową, co powoduje spowolnienie metabolizmu podstawowego. W przedłużających się niedoborach występują przefarbowania na skórze. To są duże, ciemno brązowe, strupkowate plamy bez połysku, zupełne przeciwieństwo do błyszczącej, zdrowej skóry. Powyższa informacja pochodzi z książki Dr. Vetrano zatytułowanej „Errors in Hygiene!?. Znów gorąco polecam zapoznać się z nią i podszlifować wiadomości o surowej żywności i białku. „Ile wody pijesz? Woda którą potrzebuje mój organizm pochodzi z diety. Większość owoców i warzyw zawiera 70 do 95% wody lub nawet więcej. Wyjątkiem jest nadmierne pocenie się po wyczerpującym wysiłku treningowym i wtedy tylko gdy oddaję zmniejszone ilości moczu, a kolor moczu jest ciemniej zabarwiony, wtedy potrzeba dodatkowej ilości wody. Dziennie wydalam ok. 2,4 lita moczu (84 oz.). Innym powodem, że człowiek nie ma potrzeby picia dodatkowej ilości wody jest nie spożywanie solonych potraw, soli zwykłej lub morskiej i jakiejkolwiek innej soli. Wszystkie te sole to nieorganiczne minerały, (rozcieńczone skały) są nieprzydatne dla naszego organizmu zatem trucizna która musi być wydalona i na to potrzeba dodatkowych ilości wody. Tak więc, jedząc sól, czego nie powinno się robić, trzeba pić dodatkowe ilości wody, wspomóc nerki aby ją z organizmu wyrzuciły. Moje zapotrzebowanie na sód pochodzi z organicznie obudowanego sodu znajdującego się w surowych artykułach roślinnych jakie spożywam. „Dlaczego aż tak dużo jadam bananów? Ponieważ zawierają ok. 800 kalorii na kilogram, mogę utrzymać wagę. Spadłem na wadze jedząc inne owoce takie jak brzoskwinie, morele, zatem to co mogę stwierdzić, że nie mają takiego zagęszczenia kalorii jak banany. Oczywiście wskazane jest spożywać szeroki wybór owoców, a moje posiłki zawierają 2 lub 3 inne owoce każdego dnia t.j. pomarańcze, grejfruty, ang. sapotes (najprawdopodobniej Pouteria sapota), oskomień (Chrysophyllum cainito) itp. ale pozostaje przy bananach jako głównym owocu. „Czytałem twoją stronkę i to co spożywasz. Teraz tak naprawdę, powiedz skąd dostarczasz białko? Uwierzysz lub nie, ale o to samo pytała mnie jedna pani. Myślała, że ukrywam przed nią skąd biorę białko. Teraz na takie pytania nawet nie chcę odpowiadać, zamiast tego zadaję pytanko: A co myślisz, że dietetyka to wszystko tylko o białku. A co z pozostałymi pożywkami? Nasz organizm potrzebuje wszystkiego t.j. witamin, minerałów, tłuszczów, białek, węglowodanów. Kiedy tylko jednego z niezbędnych składników brakuje to wszystko zaczyna szwankować. A co z innymi od żywności, warunkami które muszą być spełnione? Równowaga emocjonalna, miłość, odpoczynek czy sen? Wyobraź sobie najlepszą na świecie dietę bez wystarczającego snu, jak długo można tak pociągnąć. Dieta to pokarm który się spożywa a odżywianie to suma wszystkiego co niezbędne dla ludzkiego organizmu, a całościowy obraz jest znacznie większy od białka. „A co z wapniem? Podobnie można odpowiedzić na temat wapnia. Ludzie obawiają się, że nie dostarczają wystarczającej ilości wapnia niezbędnego dla mocnych kości. Po pierwsze, wyeliminujmy złe nawyki które ograbiają nasz organizm z wapnia t.j. biały cukier, biała mąka, napoje typu cola, kawę, przetworzoną żywność, dieta bogata w białka zwierzęce, alkohol, wszelkie leki jakie się przepisuje, tabletki antykoncepcyjne, palenie tytoniu. Następnie zacznijmy spożywać surowe, organiczne owoce i warzywa, organiczne orzechy i inne nasiona (moczone i kiełkowane). Ponad to mnóstwo zieleniny t.j. organiczna sałata, kapusta itp. Wtedy zauważymy, że kości to coś więcej niż tylko i wyłącznie wapń, jest tam cała gama minerałów. Skąd dostarczyć tej całej gamy minerałów w przyswajalnej formie, w odpowiednich ilościach i proporcjach? A prawda jest następująca, trzeba wrócić do spożywania świeżych, organicznych, dojrzałych pokarmów roślinnych. „Ja nie jestem przekonany do korzyści, jakie daje dieta surowej żywności!? Tak naprawdę każdy spożywa surowe. Jedni jedzą zaledwie 10% surowego a inni 99%. Jestem przekonany, że każdy może skorzystać ze zwiększenia udziału surowego pożywienia w diecie, większość ludzi osiągnie znaczną poprawę zdrowia już przy 80% surowego. Termicznie zniszczone pożywienie dostarcza jednego bardzo ważnego składnika t.j. pustych kalorii. Kalorie które jedynie tuczą nic więcej. Z wielu powodów niektóre osoby nigdy nie zdobędą się na 100% witariańską dietę. Trzeba zrobić wszystko co można w celu zwiększenia ilość surowych, organicznych produktów i będzie poprawa. Zwróć również uwagę na to, że potrzeba czasu aby przejść z termicznie zniszczonej diety na dietę witariańską, to się nie stanie przez jedną noc. Stopniowo lecz konsekwentnie zwiększaj spożycie surowego, a to może zająć sześć miesięcy, rok lub nawet dwa lata.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak kur..mac
roślinki jesc a autor tak wogóle zapytał dlaczego tutaj jest tak negowane białko, a nie które jest lepsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość roślinki jesc :)
874114511232- zadnych sterydów nie trzeba a urosniesz bez tego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość 874114511232
Wiem ,ze nie trzeba ;) ale nie chcialem czekac na efekty ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak kur..mac
autorze najlepiej jedz co uwazasz za słuszne, w granicach rozsądku i słuchaj sygnałów jakie daje organizm witariaznim to głupota a napewno głupotą jest twierdzenie ze to służy każdemu, bo nie służy, przetestowałam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koleżanka witarianka
Rozstanie z mlecznym nałogiem „Pij mleko, będziesz wielki jak przekonują reklamy... Niestety mija się to z prawdą. Badania Wydziału Pediatrii Uniwersytetu Stanowego w Nowym Jorku dowodzą, że dla niemowląt szkodliwe jest każde mleko z wyjątkiem mleka matki, a dla człowieka, który jest w stanie przyjmować pożywienie stałe, szkodliwe jest każde mleko. Żaden ssak na świecie, oprócz człowieka, gdy stanie się dorosłym osobnikiem nie spożywa mleka. Krowie mleko jest bogate w kazeinę. Cielakom kazeina jest potrzebna do prawidłowego rozwoju rogów i kopyt (układ trawienny cielaków wytwarza reninę i został przystosowany do trawienia kazeiny). Dla człowieka jest ona bardzo szkodliwa. Produkuje w organizmie ludzkim molekułę homocysteinę, której obecność powoduje blokowanie żył i tętnic oraz osłabienie tkanki łącznej, a poza tym klejenie kamieni żółciowych. Jaka jest podstawowa rożnica między mlekiem krowim i kobiecym? To zawartość kazeiny, która w krowim mleku jest trzykrotnie większa niż w ludzkim. Jest to gęsta, lepka substancja, która sprzyja formowaniu się potężnego kośćca cielęcia. Cielak pije mleko tylko do 6 miesięcy. Człowiek nie posiada ani kopyt, ani rogów, dlatego też żywieniowe normy białka są zawyżone. Człowiek potrzebuje mniej białka, gdyż pewien gatunek bakterii, znajdujący się w jelicie grubym, posiada zdolność syntetyzowania białka z węglowodanów, których dostarczamy spożywając produkty roślinne. W naszym organiźmie niesrawiona kazeina wręcz „klei kamienie w nerkach, naczynia krwionośne, powoduje powstawanie guzów w nogach, deformację palców rąk, a inne niestrawione składniki mleka osiadają w tkankach i ścięgnach pod postacią śluzu. W żołądku niemowlęcia z kazeiny również tworzą się grube, twarde, ubite grudki, które są trudne do strawienia. Jej ubocznymi produktami trawienia jest gęsty śluz, który gromadzi się w jelitach, które są zablokowane i mają utrudnioną absorpcję substancji odżywczych. Mleko krowie jest jednym z najbardziej śluzotwórczych pokarmów. Jego duże stężenie powoduje zaczopowanie i podrażnienie układu oddechowego, gromadzi się w całym ciele i stanowi potężne obciążenie dla układu wydalniczego. Dr Norman Walker, liczący sobie 109 lat i prowadzący badania od 50 lat uważa, że kazeina jest głównym czynnikiem chorobotwórczym tarczycy. Układ pokarmowy człowieka jest zbudowany w ten sposób, że krowie mleko, które dostaje się do żołądka, pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych, ścina się i tworzy coś na kształkt twarogu oblepiającego cząstki innego pokarmu znajdującego się w żołądku. Mleko owszem zawiera dużo wapnia. Jednak o wiele więcej wapnia znajduje się w orzechach, kapuście, marchwi czy burakach. Wapń jest tam w idealnej proporcji z innymi minerałami oraz w formie o wiele łatwiej przyswajalnej przez ludzki organizm. Wapń jest wchłaniany tylko z produktów, które mają odpowiednią proporcję wapnia do fosforu. Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. Na przykład w kobiecym mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Jeśli chodzi o kwaśne produkty mleczne takie jak n.in. kefir, jogurt, twaróg czy żółty ser, to takie produkty wręcz trzeba spożywać. Bakterie znajdujące się w tych produktach są pożyteczne dla organizmu człowieka. Specjalista do spraw żywienia, znawca diet - H. Shelton pisał: Mleko krowie jest źródłem powstawania śluzu w organizmie człowieka od okresu niemowlęctwa do głębokiej starości , a doktor Walker dodał: ... i jest przyczyną takich chorób jak grypa, przeziębienia, astma, bronchit (zapalenie oskrzeli).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość białko roslinne bla bla bla
tak kur..mac -- tez jestem ciekawa. Kilka razy trafiłam na posty typu ''bialko jest szkodliwe'' Co za p o j e b to napisał ? Autor/ka pytała tez o kefir i żolty ser - co w nim jest złego poza tym ze ma duzo tłuszczu? Mleko zostało //przerobione// przez bakterie wiec nie ma juz tez złej wstrętnej kazeiny , WTF??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość koleżanka witarianka
tak kur..mac- tylkko ze jak jestes zatruty od dziecka kupa toksyn z pokarmów jakie jadloes to twój organizm nie wysyła ci prawidłowych sygnłów :-o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Leon_ Zawodwiec
Twoja teoria też lega w gruzach bo są osoby które mięsa nie jedzą i żyją, żyją nawet dłużej, na to też są dowody.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×