Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dkshcksdhcjksd

prosze mądre matki o ocene sytuacji,dziecko 18nastomiesięczne...

Polecane posty

Gość dkshcksdhcjksd

Dziewczyny,nie podpisze sie swoim nickiem bo nie chce siac zamieszania,sprawa wygląda nastepujaco,wlasnie dowiedziałam się ze moj syn,ktory mowi tyle co inne dzieci w jego wieku(mama,tata,baba,dziadzai,am,pic,daj,dwa itd-nie bede wiecej wymieniac,) zwielkim trudem korzysta z nocnika,(czasem zapomina),niezdarnie sam je,jednym słowem jest normalnym dzieckiem jak kazde inne zna prawie wszystkie litery z alfabetu(myli tylko w z m, kiepsko wymawia ż. Nie wiem jak on sie tego nauczyl,podejrzewam ze z danonkow,jestem z nim praktycznie cały cas w domu(pracuje w domu),nie chodzi do zlobka,malo przebywa z innymi dziecmi,duzo bawi sie sam,czesto oglasda bajki dla dzieci na you tube. czasem pokazywal mi te karteczki z danonkow i mu mowilam,ale poszly w kat ponad miesiac temu. Dzis siedze przy kawie i gazecie,a on mi wchodzi na kolana i pokazuje,mowe i odjeło, ,,mama k, b u , o ,a,, itd. Mąz mu pokazywal i nagral na tel,znalazlam statre pudlo z literami,po kuzynach(takie duze kwadraty)wyciagam i pokazal wszystkie!!!!! KURDE

chwalisz się czy żalisz? jakoś nie wierzę by dziecko w tym wieku to robiło :/ fizycznie nie możliwe no chyba że na zasadzie obrazków tak jak inne dzieci w tym wieku potrafią pokazać hau hau czy ko ko

Gość dkshcksdhcjksd
jakbym miala sie chwalic napisalabym pod czarnym nickiem,jestem po prostu zdziwiona,zastanawiam sie czy uczyc go dalej, on sie teraz tylko tymn pudlem z literami bawi od 2ch godzin,NIGDY nie myslalam ze moje dziecko jest jakies wyjatkowe,chcialam o tym pogadac z innymi mamami.. kilka minut temu zlozyl slowo ELA i mowi ze baba(moja matka ma tak na imie) zastanawiam sie czy isc za ciosem czy olac to,czy lepsze dla dziecka byloby rozwijanie tych zdolnosci?

Gość 65w65s
nastepna nawiedzona mamuska zakochana obsesyjnie po uszy w swoim niuniuniu.Ja rowniez mam dzieci, az troje, i wiezcie kobiety przestancie zadreczac pozostalych ludzi przechwalając sie jakie wasze najzdolniejsze ,najpiekniejsze najmądrzejsze, bo sie srac chce od waszych przechwalek.Nie dziwie sie ze wspolczesny obraz matki Polki jest tak nefgatywnie przedstawiany, wlasnie poprzez takie zachowania i zadreczania ludzi przechwalkami o swoim bejbe :o

Gość 65w65s
oczekujesz aplausow na stojąco? jestes tak malo dowartosciowana ze musiz uslyszec lub poczytac wdychania jakie masz geialne dziecko i jestes super matką? wez kobieto sobie cos na znormalnienie

no to pięknie, tylko się cieszyć!! :P moja zna tylko kilka liter, gada tak sobie, ale zna kolory od niedawna :P

Gość taka tam jedna przyszla mama
Ale ją zjechałyście,kobieta normalnie pyta jak człowiek,napisała,że do tej pory myślała ,że ma normalne dziecko niczym się nie wyróżniające,sama jest zaskoczona a wy? wstydzcie się.Zazdrościcie czy co..? Oglądałałam juz bardzo dawno taki film o dziecku geniuszu,może ktoś pamięta i poda mi tytuł,zaczyna się tak,że niemowle w krzesełku do karmienia odwraca talerz i czyta co jest z tyłu napisane,kojarzy ktoś? Nie martw się autorko tymi wpiami,może masz genialne dziecko?Kto wie;)

Gość sdfaef
jak na 18m-cy to duzo umie. moj nie umie nawet tyle wyrazow i sie nie martwie ;)

Gość dkshcksdhcjksd
W żaden sposób się z tego nie ciesze jakos specjalnie,jestem raczej zdziwiona,czy dziecko 15-17miesięczne mogło zapamiętac litery i przypomniec je sobie miesiac pozniej? maz jest wniebowziety,ale jesli okazaloby sie ze ma ,,jakies tam,, zdolnosci to wacle nie jest szczegolny powod do radosci,bo ztakim malcem wiecej klopotow niz pociechy

jak na 18 miesięcy to za dużo umie :D:D:D nie chce mi się wierzyć a już na bank nie wierze w ułożenie wyrazu z pełną świadomością bo to jest niemożliwe z punktu widzenia biologii!!! mózg dziecka w tym wieku tak nie pracuje!!!

Gość sdfaef
no wlasnie tak teraz mysle czy moj jest jakis " cofniety" ;) zna kilka wyrazow i tyle w temacie :) na nocnik jeszcze nie robi a co dopiero odrozniac pojedyncze literki ale kto wie...... przeicez nie jeden geniusz sie juz urodzil :)

mój ma 15 miesięcy i oprócz "mama", "dzidzi"(na siostrę) i "dyzi"(na naszego psa Dyzia) nie mówi nic i jakoś żyjemy :D:D:D, na nocnik się jeszcze nie uczymy, sam je tylko paluchami i jakoś nie uważam by był cofnięty :D:D:D

Gość dkshcksdhcjksd
moj maz chce wierzyc ze maly jest jakims geniuszem,mysle tez ze mogl cos z lapac jak czytalam mu bajki,albo z filmikow dla dzieci na youtube,,coz dzieki za wypowiedzi..musze uciekac do pracy,zajrze jeszcze

Gość erfwfe
: P: P: P moj tez ma 15m-cy i na wszystko mowi mama. nawet jak dyskutuje o czyms to brzmi to tak : mamamamamaaaaaaamamamamaaaaaaaa :D czasami powie takie dziwne dziadzia na dziadka ale chyba juz zas zapomnial :D na nocnik tez jeszcze nie sadzam

erfwfe no to mnie pocieszyłaś bo w kontekscie tego tematu zaczełam myśleć że coś źle robie że moje dziecko takie cofnięte :D:D:D

Moj syn ma skonczone dwa latka.Liter, cyfer do 10 i kolorów nauczył sie gdzies w wieku Twojego dziecka. Ale wiesz co - wogole ta wiedza takiemu maluchowi nie jest potrzebna, no moze oprcz kolorow. Moj zna literki i juz, ale nic z tego nie wynika- bo nie cwicze z nim czy nie ucze go dalej, bo czego mam uczyc? Czytania w wieku 2 lat ?? Bez przesady. Takze ciesz sie po prostu, ze chwyta pewne rzeczy szybko i tyle :)

A doczytałam, ze ułożył słowo ELA ??? e to moj nie umie :P kiedys próbowałam uczyc go sylab, to nawet nie łapał. Wiec dalam sobie spokój I jest jeszcze jedna rzecz o której mi mówili i akurat sie z tym zgadzam. Jesli dziecko za szybko czegos nauczysz, to bedzie mialo potem problemy w przedszkolu. Dajmy na to zna juz wszystkie literki, to w przedszkolu bedzie sie nudziło jak Panie bedą uczyć. Albo beda go dzieci wyzywały, zeby sie zamknął i nie przechwalał ;) ja sobie darowalam rozwijanie tych umiejetnosci.Wolałabym, ze syn przestał robić w pampersy, nauczył sie korzystac z nocnika i wywalił smoka. Bo nie umie :O

Gość Mamalesia
Do : p : p : p to mojego już chyba powinnam do zakładu oddać,bo ma 19miesięcy,a mówi mama, tata, baba, dziadzia, tak, ciocia i naśladuje zwierzęta. Wcześniej mówił też nie,ale teraz tylko kręci głową... umie pokazać,że ma dwa lata (no jeszcze kilku miesięcy mu brakuje) oczywiście nie jest to świadome tylko na zasadzie papugi :-) W nocnik wkłada klocki :)

Gość b.e.a.t.a
Moze bedzie wybitnie uzdolniony? W takim razie bardzo na niego uwazajcie, bo takim dzieciom bywa ciezko w zyciu. Maja duzy potencjal, ale za to np ciezko im sie dogadac z rowiesnikami i czuja sie wyobcowane. Ja bylam takim zdolnym dzieckiem wiec wiem, co pisze. Z perspektywy czasu mysle, ze lepiej by dla mnie bylo jakbym miala nizsze IQ, za to na przyklad wiecej zdolnosci spolecznych.

Zgadzam się w 100% z beatą /. Najpierw bylismy z mężem zaskoczeni i szczesliwi, ze mamy zdolne dziecko. Potem zdalismy sobie sprawe, ze to n ic wielkiego, po prostu umie cos i tyle . A z drugiej strony nie umie tego, co ja chcialabym zeby dawno znał- nocnik, spanie w nocy , wyrzucil smoka, jadł lepiej niz je. Wiec taki zdolniacha nie jest ;)

Gość Mam synka:)
Szczerze? Albo cudowny przypadek geniusza,albo zmyślasz z nudów... Skoro mąż nagrał filmik to wrzuć na youtube-zobaczę to uwierzę.

Gość ruuuda wiewióra
Też mi się nie chce wierzyć. Moja córka pięknie mówi, praktycznie wszystko powtórzy,wiadomo nie wszystko rozumie. Zna kolory i umie liczyć do dwóch :) ma 17miesięcy,ale nie wierze,żeby dziecko w tym wieku świadomie ułożyło wyraz. Moja ma takie drewniane klocki z literami i czasami ułoży jakieś sensowne słowo-ale to przypadek-tylko Ty pewne rzeczy w tym momencie nadinterpretujesz i sobie dopowiadasz. Może i mały przypadkiem ułożył słowo Ela,Ty przeczytałaś,a on stwierdził,że Ela to baba,bo pewnie często słyszał babcia Ela. Ot i cała tajemnica.

Gość wincio
Takie opowieści trzeba zawsze przesiać kilka razy przez sito, bo matki wiele sobie dopowiadają. faktycznie może być tak, że dziecko coś tam pokazywało z literami, ale nie w ten sposób, w jaki autorka opisuje. Dzieci w tym wieku takie rzeczy robią raczej nieświadomie, przypadkowo, raczej biologicznie jest niemożliwe, żeby tak małe dziecko rozpoznawało litery, i to prawie wszystkie.To może być na zasadzie, że matka trzyma klocek z literą, mówi dziecku "b", a ono powtarza zasłyszany dźwięk, nie że mówi literę, którą widzi, ale matka sobie dopiwiada,że 1,5 roczniak pokazuje i mówi litery i robi się historia o geniuszu. Moja kumpela chwaliła się, że jej dziecko ma 9 miesięcy i już im chodzi, a rzeczywistość była taka, że chodził przy poręczy kojca podpierając się.

Gość mścisław i mścisława
moja cioteczna siostra też w tym wieku czytała większość literek;) po prostu zainteresowało ją to i się nauczyła;)

Gość b.e.a.t.a
Byly przypadki dzieci poltorarocznych, ktore umialy czytac. Tez myslicie, ze robily to nieswiadomie?

Gość taaaa dobre!
A mój trzylatek zna już rachunek prawdopodobieństwa i inwokacje recytuje z zamkniętymi oczami oraz zna całą tablicę Mendelejewa... Wrzuć film tak jak ktoś pisał-zobaczę-uwierzę.

to jest jak najbardziej mozliwe, ze taki maluch zna literki. bo jesli dziecko cos interesuje, to sie tego szybko nauczy ale nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Jakby moj syn umial pisac- oooo to juz co innego. Ale zna tylko literki, bo je wklepał do swojej młodej pamięci. Nic wiecej. Chociaz oglądałam taki reportaz o 3latku z Wrocławia, którego rodzice oboje są psychologami.Podobno bardzo umiejtenie go prowadzą i dziecko mówi po polsku i po angielsku, umie czytac i uczyło sie wlasnie pisac. Wiec byc moze dzieci potrafia wiecej niz nam sie wydaje ???

Gość nie martw sie.....
Avent, dzieci w wieku 3 lat mogą mówić w 2 językach...to nie ewenement, zwłaszcza jak każdy rodzic mówi w innym języku. A propos czytania, moja siostra czytała gazety w wieku 2,5 roku i pisała.Rodzice nic specjalnego nie robili, ot taki talent, jeśli jest to się sam rozwinie. Teraz jest po 30tce, ma niesamowite zdolności językowe, pracuje jako tłumacz 3 języków. Zawsze bardzo szybko czytała bo nie uczyła się tradycyjnie literka po literce jak w szkole, czyta całe strony jakby je skanowała. To się albo ma od urodzenia albo nie, ja czytałam i pisałam jak większość dzieci. Nie martw się o dziecko, ale daj mu się samodzielnie rozwijać...poradzi sobie :)

Gość mścisław i mścisława
nie wiem co was tak szokuje, moja siostra znała wszystkie literki oprócz ą ę ć itp bo to było za trudne, jak dziecko może się nauczyć że to jest kotek a to stół to równie dobrze to jest A a to jest B:O