Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa zaniepokojona

tyję "z powietrza" !!! co robić?

Polecane posty

Gość nowa zaniepokojona

jestem w 25tc. jestem aktywna (3x tyg basen + 2x 40min rower stacjonaty + 30min dzienne spacer) dawka kcal max 2000, całkowita rezygnacja ze słodyczy, pieczywa, ciast, przegryzek typu chipsy etc. ostatni posiłek 19-20 najczęściej owoce, warzywa etc. od początku ciąży przytyłam już prawie 10kg. lekarz wysłał mnie na krzywą cukrową. wyszła podwyższona. podejrzewa cukrzycę. czy to może być powód takiego tycia? nie wiem co robić... doradźcie coś!

Ja zawsze byłam szczupła a w ciąży przytyłam 25 kg! Strasznie puchłam czyli zatrzymanie wody w organizmie, nic nie poradzisz. Po porodzie mi wszystko spadło.

Gość 0294fuziak
ty jesteś w ciąży na diecie? idź się lecz

Gość nowa zaniepokojona
- no właśnie nie puchnie, nie mam obrzęków, fakt piję min 3L wody niegazowanej ale też siusiam jak szalona.... - ehhh czytaj ze zrozumieniem! jaka dieta? fakt, że nie jem czekolady czy frytek od razu oznacza dietę? a te 2000kcal to z czego niby?!

bo powinnać jeść za dwoje a nie dl dwojga hehehehe oczywiście to taka moja ironia... nie martw sie ja jestem mala drobna a przytylam duzo i bardzo szybko wszystko spadlo wiec spokojnie.

Gość nowa zaniepokojona
- od razu prostuję! nie jestem z tych co to hołdują modzie "ciąży bez brzuszka". jeżeli taka moja uroda i takie mam geny to pod warunkiem że dziecko będzie zdrowe mogę utyć tych 25 kg to nie problem po ciąży zrzucę ale martwię się z powodów czysto zdrowotnych! - jeżeli przy cukrzycy się chudnie to macie inne pomysły?

Ja też od razu nie puchłam dopiero pod koniec ciąży. A co do cukrzycy to niestety niektórzy przez nią tyją, sama znam takie przykłady z mojej rodziny.

Gość nowa zaniepokojona
w takim razie jak "się przekonać" co po za samą ciążą jest powodem tycia?tj czy te +10kg to moja norma czy symptom problemów? wizytę w poradnie dla diabetyków mam dopiero za tydzień. może powinnam wykonać jakieś dodatkowe badania?

Gość gergerg
O jakim tyciu ty piszesz? Dziwisz się że ludzie biorą cię za niespełna rozumu? Jesteś w ciąży, prawie w trzecim trymestrze i przybrałaś 10 kg. To normalne.

Gość a z tarczycą ok u Ciebie
?

Gość Jaddwisia
w drugim trymestrze chyba sie najintensywniej tyje. Nie wiem, jak to jest z cukrzyca. Ale jesli odzywiasz sie zdrowo, nie obzerasz sie, nie wrzucasz w siebie czipsow, batonow, czekolad, to po prostu ci to zejdzie szybko po ciazy, bez wysilku.

Gość nowa zaniepokojona
ehh tak, dziwie się takiej postawie! chodzi mi również o skoki wagi. byłam na wizycie 26.01 waga 65kg potem 17.02 waga 72.5kg. nie powiecie mi, że przy zbilansowanej diecie i wysiłku fizycznym taki skok wagi to coś normalnego?! od tej pory co wizyta (w lutym miałam 3) jest średnio 1.5kg więcej. termin mam na koniec czerwca więc 3 trymestr to jeszcze nie jest. zrozumcie, że nie boje się tego tycia pod względem figury! boje się, że może to te skoki wagi świadczyć o problemie!

Gość kropka.kropka..
to że pijesz wode i na okrągło sikasz to tez nie jest jednoznaczne że nie puchniesz i wcale nie potrzeba do tego obrzęków spokojnie mogło ci jakieś 3 - 4 kg od wody się pojawić. W ciąży się sika częściej bo macica naciska na pęcherz. Nie rzuciłaś albo nie ograniczyłaś przypadkiem jakichś używek przy okazji ciąży, typu kawa która wcześniej była codziennie albo inny moczopędny produkt.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Jesteś pod opieką lekarza czy kafeterii? Chyba prościej zapytać o tolekarza?

Gość moin
a co ci lekarz powiedział na ten skok wagi?

Gość a ja nadal pytam czy
Twoja tarczyca pracuje prawidłowo? robiłaś badania TSH i ft4? i ten przyrost masy ciała aż 7,5 kg w ciągu 3 tygodni jest bardzo niepokojący! nie dziwię się, że jesteś zaniepokojona, bo przyrost masy ciała w ciąży w jednym miesiącu nie powinien być większy niż 5 kg faktycznie ten przyrost jest niepokojący i nie można tego bagatelizować co mówi Twój lekarz?

Gość nowa zaniepokojona
nie, nie robiłam badań tarczycy. na razie dostałam skierowanie do poradni dla diabetyków i na "zwykłą" morfologię. miałam anemię. teraz wyniki trochę lepsze ale nadal nie są w normie. wydaje mi się że lekarz bardziej skupia się na problemach z wynikami krwi niż samą wagą... też właśnie zaczynam się zastanawiać czy to nie wina jakiś hormonów. wcześniej miałam też PCOS.

w takim razie nie czekaj tylko idź do laboratorium i zrób te badania oraz dodatkowo ft3, bo domyślam się, że wcale ich nie robiłaś lepiej wiedzieć i dmuchać na zimne przy chorobach tarczycy często pojawia się problem z cukrzycą w ciąży więc zwłaszcza z uwagi na ten przyrost wagi bardzo niepokojący trzeba wszystko sprawdzić by niczego nie przegapić daj znać jak wyniki;)

Gość nowa zaniepokojona
dzięki za poradę :) tylko jeszcze zastanawia mnie jedna spawa tj wiadomo że w czasie ciąży hormony trochę "szaleją". jeżeli wcześniej nie robiłam badań tarczycy to czy teraz wynik takiego badania nie będzie zafałszowany ciążą? pytanie laika jednak nie wiem jak sama ciąża wpływa na zmiany hormonalne w organizmie?

nie oddychac ;P zartowalam :) kobieta w ciazy musi przybierac na wadze-bo jak niby ma dziecko rosnac ? jak sie powieksza to i jego waga wzrasta nie bedzie stala w miejscu chyba ze sie bedziesz glodzic... ja w ciazy przytylam 20kg przed ciaza 58kg przy wzroscie 178 :) jak przytyjesz szybko zrzucisz nie martw sie i jedz dla dwóch i zdrowo a nie 2000kalorii bo moim zdaniem to za malo,dziecko potrzebuje kilkaset kalorii obecnie

Gość nowa zaniepokojona
saleminkaa8 jak już wspomniałam nie boje się tycia z powodu szeroko pojętej "utraty figury" którą zresztą nigdy nie grzeszyłam :P czy aby na pewno czytałaś cały post ?

Gość ja wypilam 2 lyzki
wspolczuje ci autorko bo ja ptez przytylam w ciazy i za nic nie moge schudnac :( a dzieciak ma juz pol roku.

są normy dla ludzi "bez ciąży" i dla kobiet w ciąży;) zatem żaden dobry endokrynolog nie będzie miał problemu z interpretacją Twoich wyników;) spokojnie;) TSH powinno wynosić mniej więcej 1, a ft4 oscylować w górnej granicy normy podanej na wyniku i wtedy wiadomo, że te hormony jak najbardziej prawidłowo u Ciebie pracują jeśli zaś wyniki będą inne potrzebna będzie interwencja endokrynologa;)

Gość nie, mnie się nie podoba
są normy dla ludzi "bez ciąży" i dla kobiet w ciąży;) zatem żaden dobry endokrynolog nie będzie miał problemu z interpretacją Twoich wyników;) spokojnie;) TSH powinno wynosić mniej więcej 1, a ft4 oscylować w górnej granicy normy podanej na wyniku i wtedy wiadomo, że te hormony jak najbardziej prawidłowo u Ciebie pracują jeśli zaś wyniki będą inne potrzebna będzie interwencja endokrynologa;)

Gość nowa zaniepokojona
dzięki za odpowiedź. to czas zbadać te hormony :-)