Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ratowniczka_medyczna

Lady Love pilnie potrzebna

Polecane posty

noo a teraz pisz mi tu wszystko na temat tego co zwiastuje koci porod bo mam problem z kotka a wet twierdzi ze co ja sie martwie;/;/ jest jakas dziwna bardzo niespokokjna..nigdy sie nie tukuka a od rana nie moge sie ruszyc bo kot mi wlazi na rece. Pisalas ze studjujesz weterynarie,wiec prosze napisz co sadzisz. z gory dzieki

hey, to poddenerwowania jaknajbardziej swiadczy o zwiastujacym porodzie, kotka ma juz swoje "gniazdo" ? wchodzi do niego i wychodzi caly czas, poprawiajac je? nie chce jesc, pije tylko wode? mowisz ze sie tuli tak? domowe kotki wlasnie przed porodem czesto szukaja kontaktu z opiekunem na 12-24 godzin przed porodem jej temperatura powinna spasc o 1 - 1,5 stopnia

kurcze nie wiem jaka ma tempoerature bo jej nie mierze wiec ciezko powiedziec czy spadla czy nie.. co do legowiska..ma swoje legowsiko,kupilam jej kiedys ale nigdy w ni nie chciala spac..lezy jak lezalo. Dzis mialam wlasnie jej poscielac w innym miescu..ma talka ukochana miske na pranie i w niej czesto spi.,nie sadzilam ze to moze nastapic tak szybko..ale widac byla w ciazy duzo wczesniej niz sie spodziewalam. co do jedzenia jadła dzis rano. a dzis taka przylepa sie zrobila,jak ją dotykam po brzuchu to sie kladzie na plecy i przytla pyszczek do mnie,mruczy ..no jednym słowem jest diamteralnie inna niz zawsze. ja do lazienki-ona za mna i sie tulic..ja do kuchni ona za mna..i na rece. a powiedz mi jeszcze ...jak zacznie rodzic to co ja mam zrobic?pomoc jej jajkos czy zostawic ja w spokoju ? kolezanki jedna prez druga mowia co innego,weterynarz ma zdanie takie ze najlepiej zeby kotka rodzila pod jego okiem,wtedy w razie potrzeby bedzie miala fachowa pomoc.i badz tu madra.

temperattura u kotki wynosi 38 stopni, wiec powinna spasc do 37, 36,5 stopnia zobacz jej srom, czy jest powiekszony, sprawdzaj czy czesto go lize, sprawdz tez czy w jej sutkach jest juz mleko, czy sa duzo powiekszone i rozowe tuz przed porodem pierwszego kociaka, kilka godzin przed kotka dyszy, pomialkuje, jej szyjka robi sie rozwarta, staje sie bardzo nispokojna co do tego czy weterynarz jest potrzebny, rozne rzeczy sie moga dziac.. kotka powinna rodzic kocieta w odstepach ok 30 minut, jezeli mija godzina, bole parte nie sa efektowne trzeba dzwonic po weterynarza

Lady ...a przepraszam gdzie mam jej ta temp zmierzyc:D? co do mleka ,sprawdzalam.nie wyglada na to zeby tam bylo mleko..chyba ze nieumiejetnie sprawdzilam.sutki ma takie bardzo łososiowe nic rozowe. okolice intymne,ze tak powiem pielegnuje sobie dosc czesto,ale to od dosc dawna. teraz zasneła.

hehe w pupie ;) wloz jej sama koncowke termometra do pupy, mozesz termometr naoliwic by nie bolalo rozowe, powiekszone sutki u kociaka powinny pojawic sie na ok 18 dni przed porodem, mleko powinno pojawic sie na ok 24-48 godzin przed porodem, wiec skoro jeszcze go nie ma, to moze kotka wysyla zle sygnaly zobacz raz jeszcze te sutki, docisnij i pociagnij lekko do siebie, zobacz czy cos sie z nich nie wydobywa

to sie pozniej skocze do apteki i kupie jej wlasny termometr,bo mam jeden a jest mi codziennie rano potrzebny wiec wiesz. z ani jednego sutka nic jej nie leci.Chyba masz racje ze wysyla zle sygnaly:)) dobrze ze mi napisalas o tym kiedy przed porodem pojawia sie mleko.bede wiedziala mniej wiecej kiedy sie spodziewac powiekszenia rodziny hahaha. no nic ,dzieki Ci kochana za pomoc :* buziol dla Ciebie i milego dnia. aa ps jedno male pytanie: kotka podczas karmienia moze jest to samo co przed porodem czy trzeba jej zmienic diete?

tak, to samo tylko znacznie czesciej niz zwykle, mozesz podawac jej tez wiecej bialka, dodawac szczypte calcium carbonicum ok raz na tydzien, 2 tygodnie, dbac o to by jedzonko miala temperature pokojowa, odpowiednia ilosc witamin - nie wiem czym ja teraz karmisz, ale puszki ze sklepu sa odradzane

no je wlasnie puszki kity kat albo whiskas.do tego sucha karma.oprcz tego dostaje witaminy dla kotek ciezarnych i karmiacych ,chrupki na czysczenie zebów(2-3 na dzien).od czasu do czasu dostaje tez mleko dla kotów

w takim razie zapytaj jeszcze swojego weterynarza, ja nie jestem do konca pewna co taka kotka powinna jesc, wiem tylko ze jedzonko bogate w witaminy i mineraly, bo przy laktacji kotka czesto chudnie i traci na silach, dlatego tez powinna dostawac jedzenie czesciej podobno karmienie zalezy tez od tego ile kociat bedzie w miocie im wiecej, tym wiecej tresciwej karmy dla kotki

to do tego czasu jeszcze sie poducze ;) czekam na dobre wiesci slodkiej zdrowej gromadki :)