Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja sądze

żelazo dla niemowląt? ktos podawał??

Polecane posty

Gość a ja sądze

córka ma niski poziom hemoglobiny. lekarka przepisala ACTIFEROL w saszetkach 15 mg/ trochę się obawiam podawac ze wzgędu na wyrzynające się zeby. czy ktos powawał dzieciu i nie bylo jakis powiklan?

a poziom zelaza badaliscie, i jaki ma poziom czerwonych krwinek? ja miałam ferrum, ponoć najlepszy

Gość mngfmjhjfjm
ja podawałam ale hemofer, dzidzia jeszcze nie ma ząbków

Gość a ja sądze
ma 6 mies. tak badalismy . byla morfologia zrozmazem. i tam wyszedł niski poziom hemoglobiny i hematokrytu

ja podawałam tez ferrum ale mała nie miała jeszcze ząbków plus kwas foliowy, lepiej sie wtedy żelazo wchłania

Gość U mojej córci w wieku
7 miesięcy wyszła dolna granica wartości żelaza i przepisano nam żelazo w kroplach (mała miała już ząbki) ale podawałam te kropelki zawsze z sokiem pomarańczowym bądź w łyżeczce z musem owocowym i po jedzonku myłam jej zęby.

Gość U mojej córci w wieku
Ja podawałam przez dwa miesiące i u nas powikłań żadnych nie było ...no może poza lekkimi zatwardzeniami ale i z tym dawaliśmy radę. Ja radzę przecierać maluchowi ząbki naparstkiem nasączonym wodą bądź zwyczajnie po aplikacji żelaza podać czystą wodę do picia żeby wypłukać dziąsła i ząbki. Ja podawałam wodę ale i tak po kilkunastu minutach myłam jej ząbki .

Gość sie pytaaaa kobita
a dlaczego przy wyżynających sie zebach nie można podawac?

Ani Ferrum Lek, ani Actiferol nie barwią zębów. To są nowe leki, Ferrum ma taki śmieszny smak, jest ciemne, dobrze potem wypłukać buzię wodą. A Actiferol w ogóle jest bezbarwny i bez smaku. Mój syn przeszedł leczenie Ferrum, teraz przechodzi Actiferolem. Zęby w jak najlepszym porządku. Po Ferrum miał kupy takie trudne do wytarcia. A po Actiferolu żadnych zmian.

A i w żaden inny sposób nie niszczą zębów. Syn do żelaza dostaje i dostaje jeszcze suplementy z wit c i kwasem foliowym.

Gość doNNi
Ferrum Lek

Gość doNNi
Pediatra zalecał ostrożność w kwestii zębów.

Ja na razie jestem na etapie karmienia piersią i z racji tego podaje Bobik DK, czyli witamine D razem z k. Ale zaciekawił mnie ten temat. W końcu nie wiem czy te zelazo niszczy ząbki czy nie. wiem ze witamina d wzmacnia zęby, bo jej niedobor powoduje wypadanie ząbków. ale nie wiem jak podejsc gdy mi lekarz zaleci podawanie dziecku żelaza. Może jeszcze jakaś mama coś na ten temat wie?

Gość jolka,mariolka
mój syn ma 22 miesiące i jeszcze dojada cyca i też dwa miesiące temu lekarz zalecił Actiferol 15mg, 1 raz dziennie ,podawałam na łyżeczce rozmieszany z herbatą w czasie jedzenia kaszki . Po dwóch miesiącach kuracji parametry się wyrównały i żadnych zmian na zębach nie widze.

Teraz będę wiedziec jeżeli cos bedzie nie tak z ząbkami dziecka. Na razie pozostaje mi podawanie bobik do 3 miesiaca a pozniej zgodnie z zaleceniem pediatry to co on zaleci.

Gość gość
Hej, my mieliśmy problemy z hemoglobiną, ale okazało się, że żelazo było w normie (w górnych granicach). Dlatego myślę, że zanim da się żelazo, które i tak słabo się wchłania, to wato zbadać jego poziom, bo problem może być gdzieś indziej. Na krew dostawał kwas foliowy i witaminę B6. I krew ładnie się poprawiła, a mieliśmy już wizję hospitalizacji i podawania erytropoetyny...

Gość gość
Ja podawałam, jeśli lekarz przepisał 15 mg to trzeba podawać całą zawartość saszetki rozpuszczona w niewielkiej ilości wody lub mleka

Gość Dorota i Marcinek
Witam, ja podaję swojemu synkowi, który ma 2 mies z kawałkiem actiferol fe ze względu na dużą niedokrwistość, niestety leczymy się też wcześniej wspomnianą erytropoetyną + dwie transfuzje za nami.. :( do tego dostaje kwas foliowy i wit B6, nie jestem tylko pewna czy żelazo to można podawać z mlekiem bo czytałam gdzieś, że zaburza to wchłanianie, natomiast na opakowaniu widnieje inf, że można. Do tego synuś wypluwa mi kwas i wit B6 , nie wiem czy to też można podać mu np z mlekiem żeby nie czuł smaku? Może ktoś podpowie... Zależy mi żeby wszystko ładnie łykał bo nie chce kolejnych wizyt w szpitalu...

Gość gość
ja rozpuszczam zelazo w 3 lyzeczkach wody, do tego krusze kwas foliowy i wit.b i podaje malej w butelce do picia.jest ok

Gość gość
Ja podaje synkowi 3 miesiąc już ACTIFEROL i nie ma żadnych problemów z jego wypiciem choć ma 18 miesięcy jak brał Ferum to pluł wymiotował i nie chciał nic ruszyć z łyżki do jedzenia

Gość gość22ewa
witam czy actiferol i actiferol start mozna podawac razem dziecku czy osobno? i jak jest z podawaniem pokarmów nabiałowych przy leczeniu żelazem?

Gość gość22ewa
witam czy actiferol i actiferol start mozna podawac razem dziecku czy osobno? i jak jest z podawaniem pokarmów nabiałowych przy leczeniu żelazem?