Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Solidarność

Solidarność chce wolnych niedziel w handlu

Polecane posty

Gość Solidarność

NSZZ Solidarność chce wolnych niedziel w handlu. Wprowadzenia przepisów o zakazie handlu w niedzielę domagają się przede wszystkim pracownicy super- i hipermarketów. Związkowcy z Solidarności będą w niedzielę (04.03) przed takimi sklepami rozdawać klientom ulotki z informacjami o akcji. Dodał, że w każdą niedzielę pracuje w handlu około 250 tysięcy osób, przeważnie kobiet, które tego dnia zostawiają swoje rodziny i muszą iść do pracy. "Myślę, że tak jak w krajach Europy Zachodniej możemy niedzielę zachować dla rodziny, dla odpoczynku, i tego się domagamy" - powiedział związkowiec.

Gość ja często dowiedzam sklepy
w niedzielę, ale uważam że powinny być zamknięte

Gość hgg
no pewnie, jeszcze czego!!!

Gość Allocator
Dawniej niedziele były dniami wolnymi od pracy i nikt nie narzekał. Zakupy robiło się w inne dni. Nikomu by nie ubyło od tego, że to co sprzedaje w niedzielę sprzeda w inny dzień. Niemcy tez maja wolne w niedziele.

Gość hgg
a co to Niemcy to jakiś nasz autorytet? i co z tego że szwaby mają wolne? niedziela dla ludzi pracy to często jednyny dzien by zrobic zakupy

a którzy to ludzie tak tyraja całymi dniami przez 6 dni w tygodniu ,ze nie maja czasu zakupów zrobić?:) bardzo dobry projekt - jestem jak najbardziej za . A gamonie i malo zorganizowani niech lepiej czasem zarządzają bo dla nich teska 24/7 będzie malo .

Gość Daryll
uważam, że sklepy w niedzielę i święta powinny być nieczynne. W wielu krajach tak jest. Kto chce - może zakupy zrobić od rana do późnych godzin. A dni świąteczne spędzajcie z rodziną a nie łaźcie po sklepach.Poświęćcie więcej czasu własnym dzieciom.

Gość hgg
np ja, w żaden sposób nie mam jak zrobić zakupów w tygodniu, taki fach. Wiele takich osób jest

biedactwo - czyli albo musisz robić kolosalne zakupy raz na tydzień - albo nie jeść wcale :)

Gość hgg
może jeszcze galerie handlowe chcecie pozamykać?

Gość W niemczech za prace
w niedziele masz 200% płacone. W Polsce masz tylko 1 ,słownie jednego , wolnego dnia,z tym ,że nie wiadomo kiedy zostanie ci on oddany.Wszystko zależy od tego,czy twój szef jest człowiekiem czy świnią .Polak polakowi najgorszą świnią.

Gość hgg
moja koleżanka pracuje w niedziele w galerii- ma płacone jak nadgodziny i tak być powinno. A zamykać sklepy? bzdura kompletna!

ktoś kto nie potrafi zorganizować sobie 2 godz na zkupy w tygodniu i wałęsanie się po GH uważa za spędzanie wolnego czasu temu i wszystkie skepy i galerie otwaret non stop to będize i tak za mało .

Gość hgg
akurat lubię spedzac czas w galerii, jak wiele osób. Wtedy zreszta sklepy mają największe zyski, za kazdym razem ledwie zaparkować moge

Gość Mska..
Daryll nawet nie o to chodzi ale ja pracuje w sklepie i nie mam zamiaru przez jakiegoś ćwoka który nie potrafi zakupów zrobić w tygodniu,mieć zawaloną niedziele zamiast spędzić ją z rodziną,kurde my sprzedawcy tez chcemy mieć wolne... dobrze powiedziałaś tylko to sie tyczy w drugą stronę...

Gość 8u98uo8up98
Dodał, że w każdą niedzielę pracuje w handlu około 250 tysięcy osób, przeważnie kobiet, które tego dnia zostawiają swoje rodziny i muszą iść do pracy. Musza? A kto ich niby zmusza? Przeciez nie ma przymusu pracy, sa tez rózne zawody... A co mają powiedziec pracownicy MPK?

Gość hgg
tak, moze od razu i niech lekarze przestaną przyjmować w niedziele. A co? Oni nie mają rodzin?

no to , skoro nie ma przymusu pracy a jednak ktoś w niedziele pracuje bo musi to mozę pociągnijmy to w drugą stronę - niech pracuje wwszyscy - biura i urzędy , lekarze i kominarze , nauczyciele i hydraulicy - dlaczego tylko pracowanicy sklepów maja pracować c cały czas ?

Gość hgg
nie muszą pracować- mogli wybrać inny zawód, mogą się zwolnić w czym problem? każda praca ma swoje minusy

Gość Mska..
akurat porównanie lekarza do sprzedawcy to głupota🖐️ nie zrobisz zakupów w niedziele-nie umrzesz zachorujesz w niedziele-zagrożenie zdrowia lub życia

Gość hgg
ale tu głównym argumentem sprzedawców jest nie ważność pracy, ale posiadanie rodziny. Wyobraźcie sobie że lekarz także ją posiada! I woli iść na spacer w dzieckiem a nie siedzieć na obskurnej izbie przyjęć i na niektórych oddziałach tyrać bez przerwy! Niech się sprzedawcy cieszą że nie muszą pracować w święta-lekarze, pielęgniarki, policjanci,strażacy nie mają takiego luksusu!!!

Gość cztery dni mniej
pracy to cztery dniówki mniej w wypłacie. ciekawe czy się pracownicy handlu ucieszą.

Gość Wszystkie duze sklepy w Polsce
naleza do duzych zagranicznych koncernow. W domu nie pracuja ale polactwo ma zapierdalac nawet w niedziele.

i tak najczęsćiej pracuję za najniższą krajowa to zabrać im i tak nic nie mogą - czyli mogą tylko zyskać .

Gość cztery dni mniej
ale tym którzy dostaja troche wiecej już mogą

Gość Mska..
ale -lekarze, pielęgniarki, policjanci,strażacy qrwa wiedzieli na co sie piszą wybierając ten zawód wiec nie wiem w czym problem!...irytuje mnie twój tok myślenia

Gość cztery dni mniej
ci co szli pracowac do sklepów tez wiedzieli że w niedziele trzeba będzie pracować

Gość macie tu linka 11111111111111
sprzedawcy wcale tak zle nie mają. swieta i tak mają wszystkie wolne. a taka np pielegniarka ze szpitala? tez ma rodzinę i tez pracuje w niedziele o swietach nie wspomnę...

Gość hgg
ajak osoba idzie do pracy w sklepie to nie wie ze bedzie pracować w niedziele? co to jakaś tajemnica jest? NIE. I zgadza się na to albo nie

Gość macie tu linka 11111111111111
odnosnie wybierania zawodu- o ile cos takiego w ogóle istnieje w dzisiejszych czasach:-D sprzedawca wie przeciez jak bedzie pracował tzn od pon do pt czy w weekendy tez