Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewa prosi o pomoc

Jak jest w Domu Pomocy Społecznej

Polecane posty

Gość ewa prosi o pomoc

Bo za rok tam idę( są media ?

Gość frezjaaaa
A czemu za rok?

Gość ewa prosi o pomoc
bo tak mi przyznali termin przyjęcia

Gość mopsiki
moja znajoma była w takim ośrodku dla samotnych matek miała pokój codzień miała kontrolę w pokoju czy posprzatane uprane itd facet który to sprawdzał wszystko spisywał i wysyłał gdzies do opieki ta znajoma miała jakąs kase tez z mopsu i nie dostala jej bo sciagli to za ten pobyt tam

Gość ewa prosi o pomoc
to tam jest taki rygor ? przecież dps jest dla ludzi chorych którzy nic nie umieją!!!!!!

Gość mopsiki
A kto ma tam sprzątać i prać ? Skoro tam pełno kobiet..... Tam nie ma sprzataczek.....to nie hotel

Gość ewa prosi o pomoc
aha, no tam tak, ale mi chodzi o dom dla ludzi ciężko chorych ,upośledzoych bez żadnych umiejętności

Gość brawo lenka
jaki rygor? masz miec porządek w pokoju masz dbac o higiene osobistą mas brac leki i to tak z grubsza.... a jak jest? no wiadomo ze inaczej niz w domu ale przyzwyczaisz sie. wdrozysz sie w rytm i jakos poleci. a jaki to dom pomocy społecznej? tzn o jakim charakterze?

Gość frezjaaaa
układany jest grafik kto sprząta,gotuje itd.Masz racje to nie hotel, to miejsce co znam ja,to dom samotnej matki.Nie ma rygoru.Nikt ci w pokoju nie sprawdza porządku,ale nie mozesz zamknąć i sobie klucza zabrac ze soba jak wychodzisz.A powrót nie później jak 21,z dzieckiem 19.Jesli po alko to wypad bez tłumaczeń.Opłaty nie pobieraja,chyba ze pracujesz to 60zł na miesiąc,ta przynajmniej jest u nas.Mieszkałam w takim domu 5 lat temu

Gość ewa prosi o pomoc
ja nie biorę w tej chwili żadnych leków, nie muszę brać chodzi mi o dom dla osob niezaracnych zyciowo i przeraza mnie to ze do konca zycia tam bede (((

Gość ewa prosi o pomoc
po 21?? to nie mozna na cala noc na zabawy chodzic

Gość mopsiki
to nie wiem.... w takim domu dla upośledzonych to są ludzie do pomocy ale z tego co wiem nawet upośledzeni maja jakieś obowiązki nie z rygoru ale dla zajęcia czasu

Gość brawo lenka
samotne matki to co innego.z reguły zdrowe sa to i koło siebie moga zrobic. autorko takie np sprzatanie to forma aktywnosci ja nie mowie o jakichs fest porzadkach- wystarczy ze np poscielisz swoje łóżko:-D jezeli dasz rade sprzątasz sama jak nie ktos ci pomaga

Gość mopsiki
a dlaczego mówisz że jestes niezaradna życiowo ? piszesz na cafe umiesz obsługiwac komputer to chyba az tak bardzo uposledzona nie jestes ? i dlaczego tam trafiasz do osrodka ?

Gość frezjaaaa
Niewiem jak jest w innych miejscach pisze ci ze ja byłam w domu samotnej matki,to gdzie chcesz na nocną zabawe jak masz dziecko??

Gość Ela ma alkatela
Ale bzdury gadacie kurwa.

Gość odwiedzałam znajomą
w DPS, opieka dobra, pielęgniarka zawsze pod ręką, lekarz pod telefonem. Personel dba o podopiecznych, osoby sprawne fizycznie mogą wychodzić samodzielne.

Gość brawo lenka
nie bój sie na zapas. ja powiem Ci tak: dobrze zyj z opiekunami- jak im nie bedziesz utrudniac pracy to i oni inaczej cie beda traktowac fajne jakbys trafiła na spokojna współlokatorke poa tym. no chyba ze dostaniesz "jedynke"

Gość odwiedzałam znajomą
oczywiście media są,ale można mieć swoje własne, pokoje 2 osobowe.

Gość ewa prosi o pomoc
mopsiki mam ciężkie zaburzenie rozwoju, zachowanie 10 latki i podejście do życia jak zbuntowana 14 latka, to jest też coś innego niz klasyczne upośledzenie umysłowe.Znam osobę upośledzoną cięzko-ma 50 lat a bawi się lalkami i klaszcze w ręce rodzina podjęła deyzję o umieszczeniu mnie w dps przez niewywiązywanie się z żadnych obowiązków i zobowiązać i nlekceważenie zasad

Gość brawo lenka
no i jak w wypowiedzi powyzej rzeczywiscie nic cie nie obchodzi- boli cie ząb? załatwiają ci dentyste, pilnują terminów. nie masz sie w co ubrac? idziecie na zakupy. itd itd itd

Gość mopsiki
przykro mi...... a gdzie ma być ten dom opieki ? Może jest strona internetowa tego ośrodka i bys sobie poczytała ? Jeśli chodzi o ośrodki tego typu to myślę ze nie musisz obawiać się pracują tam ludzie którzy pomoga Ci i opiekunowie i podopieczni a wie nie bój się

Gość ewa prosi o pomoc
aha, najgorsze jest chyba też tam towarzystwo ludzi którzy są upośledzeni lub chorzy psychicznie, warsztaty terapii zajęciowej dla osoby przykladowo 30 letniej ktora by chciala rozwijac swoja pasje a musi rysowac i wycinac jak male dziecko, opiekunowie ktorzy sobie pozwalaja na duzo ,naduzywaja swojej wladzy i do 50letniego faceta mowia "jasiu jedz obiadek' masakra/

Gość osobiście znam taki ośrodek
Prowadzone działania Dom Pomocy Społecznej dla osób starych. Liczba miejsc - 80. Ewangelicki Dom Opieki „ARKA w Mikołajkach usytuowany jest w pobliżu centrum miasta, w bezpośredniej bliskości jeziora, posiada własne molo oraz wygodne ścieżki do spacerowania z ławeczkami. Teren ośrodka jest pełen zieleni z licznymi drzewami oraz pięknymi kwiatami. Obiekt i całe jego otoczenie pozbawione jest jakichkolwiek barier architektonicznych i wyposażony jest w windę. Dom nasze zapewnia podstawową opiekę medyczną i pielęgniarską na miejscu z lekarza rodzinnego oraz specjalistów kardiologa, chirurga, laryngologa oraz ginekologa. Na miejscu, bez konieczności wyjazdu, istnieje możliwość wykonania badania USG oraz EKG. Korzystać też można z leczniczych właściwości działania lasera, lampy SOLUX oraz STYMULATU do prądów diadynamicznych, jonoforezy i galwanizacji. EDO ARKA dysponuje również dobrze wyposażonym gabinetem zabiegowym, pracownią terapii zajęciowej, salą gimnastyczną, siłownią

Gość ewa prosi o pomoc
wolałąbym mieć towarzystwo ludzi starych niż upośledzonych 40 latków latających wkółko z misiem i śpiewających "gdzie strumyk płynie z wolna" moim problemem jest jedynie niemożność dostosowania się do zasadżycia społecznego, nieprzestrzeganie obowiązków itd a nie głeboki niedorozwój intelektualny((

Gość osobiście znam taki ośrodek
chorych psychicznie tam nie ma, upośledzonych w stopniu znacznym również - dla tych ludzi tworzy sie inne osrodki. Tam są po prostu schorowani, samotni ludzie. Naprawdę nie jest tak źle, rozrywki również są, zawsze można poznać kilka sympatycznych osób.

Gość ewa prosi o pomoc
ale ja przecież nie trafię ze starszymi ludźmi tylko z chorymi psychicznie i upośledzonymi(

Gość brawo lenka
nikt cie nie bedzie zmuszac zebys wycinała misie jak chcesz/ potrafisz wiecej.

Gość ale marne prowo
autorka pisze bardzo dorosle i z sensem ! ewo jak bedziesz grzeczna to pozwola ci zmienic pampersa wspłlokatorce:-D i to jest clou DpSu:-D

Gość HMS...SVSS...Petard
ewo a seks juz uprawiałas