Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Limona33333

Od którego momentu zacząć liczyć 1 dzień cyklu?

Polecane posty

Gość Limona33333

Hej, mam pytanie. Przez 3 dni miałam plamienia baaaardzo skąpe. A jeśli powiedzmy miesiączka jutro się na dobre rozkręci to który dzień mam przyjąć jako 1 dzień cyklu miesięcznego? Ten sprzed 3 dni, czy ten jutrzejszy? Pytam, bo zaczęłam starać się o dziecko, a chcę prowadzić samoobserwację. Z góry dziękuję za odpowiedzi 🌼

Gość moik
wg ginekologów plamienia zaliczają się jeszcze do poprzedniego cyklu. Liczysz więc od dnia gdy się rozkręci.

Gość yyyhmyyy
Moim zdaniem liczyć należy od plamień.

Gość yyyhmyyy
o to przepraszam!

Gość każdy CYKL zaczyna się
KRWAWIENIEM ,nie PLAMIENIEM zatem zaczynasz liczyc cykle od PIERWSZEGO DNIA KRWAWIENIA plamienia najczęściej oznaczają niedomogę lutealną, czyli niedobór progesteronu

Gość reddddy
Ja zawsze mialam rowne 28 dniowe cykle. Zawsze 28 dnia cyklu zaczynalo sie brazowe plamienie, ktore stopniowa przechodzilo w krwawienie. Dla mnie poczatek plamienia to dzien miesiaczki.

Gość moik
jeżeli masz cykle 28 dniowe i ten 28 dzień liczyłaś jako pierwszy dzień nowego cyklu to wychodzi że masz cykle 27 dniowe. Nie można jednego dnia wliczać do dwóch cykli. Albo to ostatni dzien poprzedniego cyklu albo pierwszy nowego.

Gość jak zaczynasz samoobserwację
to zacznij mierzyć temperaturę. W momencie jak ci skoczy temperatura w cyklu (owulacja) to wyznaczasz linię pokrywającą, czyli linie która jest ponad 6-ma niższymi temperaturami które poprzedzają 3 wyższe temperatury (na stronach o npr jest dokładnie opisane jak się wyznacza taką linię). Pierwszym dniem cyklu powinien być dzień w którym temperatura spadnie poniżej linii pokrywającej. Czasami sa przypadki że ta temperatura spada dopiero później ale to najlepszy sposób jak w takim przypadku określić początek cyklu. Warto cię również uprzedzić. Jeśli plamienie przed okresem jest dłuższe niż dzień, albo po okresie występują plamienia to może to być problem z niewydolnością ciałka żółtego. Może powinnaś poinformować o tym swojego lekarza chociaż jak ja miałam taki problem to mój mówil że mi nic nie jest. Zbadaj progesteron, sprawdź ile jest dni u ciebie między owulacją i miesiączką. Niewydolność ciałka żółtego może być problemem z utrzymaniem wczesnej ciąży albo nawet prowadzić do poronień jeszcze przed miesiączką.