Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niskacóreczka

Niskie dziecko- na 3 centylu

Polecane posty

Gość niskacóreczka

Moja córka ma 6 lat i ma 108cm wzrostu. Jest na 3 centylu w siatkach. Czy ktoś ma też niskie dziecko, czy jest szansa, że sama podskoczy na wyższy centyl?

Gość moik
a jak twój wzrost i taty dziecka?

Gość a co na to endokrynolog?
?

Gość niskacóreczka
ja mam 166, mąż 178. Endokrynolog zalecił badania tarczycy ( wyszły dobre), wiek kostny ( opóxniony) i na razie obserwację jak rośnie.

Gość niskacóreczka
wszyscy macie wysokie dzieci?

Gość to wcale niscy nie jesteście
ważne, że pod kontrolą lekarza mój synek nie jest bardzo wysoki pomimo, że oboje z mężem nie jesteśmy niscy (169 i 191 cm), ale jednak przeciętny, a nie niski ma 3,5 roku i 102 cm wzrostu

ja zawsze bylam ponizej 3 centyla jesli chodzi o wage nic mi nie brakuje, no moze z wyjatkeim cyckow :P

Gość Gryzelda tylko pytanie
dotyczy WZROSTU, a nie WAGI:O

ale po co piszesz bez sensu i nie na temat?:O to załóż sobie osobny topik, a nie tutaj zaśmiecasz

sens pojej wypowiedzi byl taki, ze 3 centyl to jeszcze nic takiego zlego. W koncu jest cos takiego jak rozklad normalny populacji i musza byc ludzie i na 1, 3 czy 99 centylu. Stattystyka jest nieublagana. I 3 centyl to moze niekoniecznie cos zlego. A skoro autorki corka jest pod kontrola lekarzy, to chcialam dodac jej troche otuchy. Ale spoko, szkoda ze nie napiasalm tego w peierszym poscie, bo niektorzy maja problem z mysleniem przyczynowo skutkowym, za to szukaja tylko zaczepki na kafe oj, za rzadko tu bywam ostatnimi czasy :D

no faktycznie to co napisałaś dodaje otuchy:O

na pewno bardziej niz to co ty :P i w ogole w jakim celu ze mna dyskutujesz? Myslalam ze bylas przeciw zasmiecaniu teamtu

Gość mama w ciąży
Nasza córka urodziła się w 3 centylu i taką też miała wagę ale w przedszkolu (jak miała lat to była już średnia, nie najmniejsza) zaczęła wyrastać z tego centyla i teraz ma 12 lat i jest 25 centylu. Jesteśmy niscy. Może Twoja córka też podskoczy jak przyjdzie na nią wiek?

to ma być pocieszenie, że autorka ma się pogodzić z tym, że dziecko jest niskie?:O bo ludzie są niscy i wysocy albo grubi i chudzi? naprawdę sądzisz, że o to jej chodziło zakładając temat?:O no tak, w końcu Ciebie ani Twoich dzieci to nie dotyczy...

Gość mama w ciąży
jeżeli to nie wynika z choroby tylko z rozwoju dziecka to kiedyś urośnie. Do osoby powyżej a to coś złego być niskim?

Gość A ja muszę przyznać, ze
Myślę, że trzeba monitorować sprawę . Co na to lekarz, ze wiek kostny wyszedł nieadekwatny?? Zerknęłam tu, choć mam przeciwny problem. Mam w rodzinie wysokie osoby ( w rodzinie męża, choć my jesteśmy przeciętnego wzrostu - ja 168, mąż 186) ale moje dzieciaki nie mieszczą się w siatce centylowej. Mój synek urodził się na 25 centylu, a mając 10 miesięcy był już ponad siatką. Dziś ma 4 latka i cały czas jest jakieś 4-5 cm ponad siatką. Ma 116 cm.

Gość mama w ciąży
Ten wiek kostny jest właśnie dobry bo oznacza, że jeszcze będzie rosła... moja też miała to badanie jak miała 9 lat i do tego hormony tarczycy ale z innego powodu.

Gość tez mam dziecko na 3 centylu
jest pod opieką- na razie obserwacją endokrynologa, polecam stronę fundacji CHCĘ UROSNĄĆ

Gość pytanie mam do was
moja corka ma w sierpniu 7 lat i mierzy 116cm mlodsza ma 1rok i 5 m mierzy 76cm i wszytsko gut ja mam 155cm maz 180cm :) moze w okresie dojrzewania sie wyciagna :)

Gość mój brat i była bratowa
w ogóle tym się nie przejmują, a ja dopiero sobie uświadomiłam że to problem mój syn ma 4 lata i ma 110cm a bratanek ma 6lat i do niedawna był równy z moim synem, ale teraz brakuje mu jakiś 2 cm do niego. Myślę że też powinni się tym zainteresować. Dziwię sie że lekarz na bilansie się tym nie zajął

Gość Izaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Twoja córka miesci sie na siatce centylowej wiec jest ok i przestan szukac problemu

Jeśli Twoje dziecko jest za niskie, nie przybiera na wadze, a do tego ma problemy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, zaparcia, biegunki albo wymioty, to sprawdź czy nie ma nietolerancji glutenu. Na szczęście wystarczy jedno proste badanie, aby Twoje Szczęście dogoniło rówieśników :) bdaniaprenatalne.pl/dlaczego-niektore-dzieci-wolno-rosna/

Gość gość
Moja córka ma równo 6 lat i 122 cm wzrostu (tydzień temu mierzona). Lekarka powiedziała że wysoka. Póki co córka ma kolegę w grupie przedszkolnej który jest od niej 10 miesięcy młodszy i mierzy 105 cm (jego młodsza siostra jest w jego wzroście). Chłopiec jest zdrowy i świetnie się rozwija . Matka jest niska a ojciec bardzo wysoki (ponad 180 cm) . Wydaje mi się że są takie dzieci które są niskie do pewnego momentu a potem następuje skok. Jak wiadomo skok wzrostowy jest nieregularny i nierównomierny u dzieci.