Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lilijkaa

SOCZEWKI

Polecane posty

Gość Lilijkaa

Czy ktoś mi moze coś powiedzieć o soczewkach? Mam wadę -5 na jedno oko i -4,5 na drugie. Nienawidzę okularów, chociaż noszę je od podstawówki! Mam mnóstwo kompleksów, marzę o soczewkach ale rodzice nie chcą mi kupować - mówią, że za drogo. Czy soczewki naprawdę są takie drogie? Ja dostaję stówkę kieszonkowego miesięcznie - na słodycze, kosmetyki czy ciuchy :( czasem dorabiam ale tylko jako hostessa, praca okropnie niepewna, raz jest raz nie. Co mam zrobić? Ile kosztuja soczewki?

hmmm.... w sumie to za bardzo nie wiem, bo nie nosze soczewek ani okularow;) ale kolezanka kiedys kupowala nie wiem jak one sie nazywaly w takim niebieskim opakowaniu+ plyn:) to placila 65 zl:)

Gość hgg
Ja płacę 120 zł/3 miesiące, czyli nie jest zle. W internecie pewnie znajdziesz jeszcze taniej

Gość its so cold outside
ja kupuje soczewki na allegro, wychodzi 20zl/sztuka, a sa to 3 miesieczne. kiedys tez myslalam ze sa drogie, a wcale tak nie jest ;) tylko najpierw zrob sobie badania

Gość soczewkoowaa
Wcale nie tak drogo, noszę soczewki od dwóch lat i rzeczywiście w Vision Express czy w innych salonach ceny są kosmiczne, za 6 soczewek (3 miesiące noszenia) płacisz ok.200 zł plus płyn (45 zł). Ale w internecie można kupić 1 soczewkę juz za ok.10 zł, czyli miesięczny koszt 20 zł + płyn 19 zł raz na półtora miesiąca

Gość towarzysz życiaaaaaa
Ja na 6 miesięcy ok. 170 za soczewki + 100 zł za dwa płyny czyli na pół roku niecale 300 zł. Ale to przez internet

Gość Lilijkaa
Naprawdę tak tanio? Najbardziej mi zależy w okresie wiosenno-letnim, gdzie są przydatne okulary przeciwsłoneczne itd. Do lekarza oczywiście, że pójdę, bo mam dość duzą wadę, ale chodzi mi orientacyjnie o cenę właśnie. Ja słyszałam o jednodniowych - 30 sztuk czyli na miesiąc jakoś 60zł.

Gość Lilijkaa
Naprawdę tak tanio? Najbardziej mi zależy w okresie wiosenno-letnim, gdzie są przydatne okulary przeciwsłoneczne itd. Do lekarza oczywiście, że pójdę, bo mam dość duzą wadę, ale chodzi mi orientacyjnie o cenę właśnie. Ja słyszałam o jednodniowych - 30 sztuk czyli na miesiąc jakoś 60zł.

Zapisac sie do Okulisty na 1 wizyte aplikacyjna, na ktorej dowiesz sie, czy w gole mozesz nosic soczewki, czy nie masz zadnych schorzen oczu, nauczysz sie tam zakladac i zdejmowac, oraz odpowiednio pielegnowac, na probe dostaniesz zestaw startowy z para soczewek miesiecznych i plynem do ich pielegnacji. Badanie takie kosztuje ok. 90 zl. Przy rejestracji musisz zglosic to, ze bedzie to 1 wizyta aplikacyjna, ona jest drozsza od zwyklego badania wzroku o jakies 40 zl. Kosz soczewek jest rozny,te ktore sa najzdrowsze dla oka, bo przepuszczaja duzo tlenu kosztuja ok 50 zl za pare= mozna nosic je miesiac. Tansze odpowiedniki kosztuja ok. 30 zl za pare. Na internecie mozna zamowic po 10 zl za sztuke soczewki tej najwyzszej klasy;) Plyn w zaleznosci od firmy i pojemnosci kosztuje ok. 30 zl.

Gość soczewkoowaa
jednodniowe 30 sztuk, czyli 60 zł na pół miesiąca. One są droższe, z tym że oszczędzasz na płynie

Gość hgg
Lilijkaa, soczewki to najlepsza inwestycja, jaką poczyniłam w życiu. GENIALNA sprawa! i naprawdę tania

Soczewki jednodniowe sa drozsze, poniewaz codziennie zakladasz czysta pare soczewek, ktora wieczorem wyrzucasz, sa najbezpieczniejsze dla oczu. Jesli masz na kazde oko inna wade, to potrzebujesz 2 opakowac soczewek po 30 sztuk. Starcza Ci one na miesiac. 30 sztuk u Optyka kosztuje 90 zl, wiec na oba oczy 180 zl. Na internecie zapewne taniej.

jak raz zalorzysz soczewki nie wrocisz do okularow. idz do salonu zeby Ci je dobrali (srednice, promien krzywizny i moc - w zaleznosci od wady, nie zawsze one odpowiadaja wadzie, korygowanej przez okulary). a pozniej kupuj na allegro - ok. 3 razy taniej - teraz mozesz sobie obejrzec ceny. a im dluzszy termin noszenia soczewek sa one tansze (np 6o miesieczne)

Gość Elo niunie elo dziunie daje op
60zł na 3miesiące poszukaj w niecie ja w necie zamawiam takie

Nie sugeruj sie do konca cena, bo oczy sie ma jedne. Soczewki miesieczne, noszone w trybie dziennym to jedno z rozsadniejszych rozwiazan, o ile Okulista nie zaleci inaczej.

Z racji tej, ze soczewka jest blizej oka, zazwyczaj moc korygujaca jest mniejsza niz soczewki okularowej.

Gość Lilijkaa
Dziękuję, napaliłam się strasznie na te soczewki :) Z tym, że mam ciężko w domu, matka ze mną nie gada itd wiec musze to sobie sama opłacić, wraz z wizytą u lekarza :( ale soczekwi to moje marzenie.

Reasumujac: 1. 1 wizyta aplikacyjna to koniecznosc! 2. Zamowienie na internecie soczewek, ktore rekomenduje Specjalista, biorac pod uwage parametry soczewki, Twoj styl zycia, oczekiwania- na podstawie wywiadu z Toba w gabinecie.

Gość hgg
pierwsza wizyta to koszt ok200 zł ale na miesiac dostaniesz soczewki próbne za free

Sluchaj uzbieraj sobie na poczatek te 90 zl, od Okulisty wyjdziesz juz w soczewkach miesiecznych w tych pieniadzach, to na miesiac masz spokoj. Potem na allegro zamow sobie dokladnie takie same, tylko 3 razy tansze. Podejrzewam, ze wyjdziesz w Air optixach, ktore sa bardzo dobrymi soczewkami wysokiej klasy, na internecie zamowisz je ze 20 zl za pare, u Optyka 50.

Zadne 200 zl, mam z tym do czynienia na codzien i to koszt 90 zl, a dostanie soczewki miesieczne, plyn i moze jescze jednodniowe w tej cenie.

Gość hgg
G.Frela... ja w Lublinie płaciłam 200 prywatnie

Gość vadsbvlbcklneckln m vd
Lilijka, moja mama też nie bardzo była "za" soczewkami, ale w końcu ją namówiłam (argumentując tym, ze mam też krzywy kręgosłup i powinnam chodzic na basen, w okularach mnie nie wpuszczą, a bez nich nic nie widzę;P) W końcu zgodziła się opłacić mi 1 wizytę, tam miałam wszystko jak tu już dziewczyny opisały, dobranie soczewek, naukę zakładania i zdejmowania, pakiet startowy (pudełeczko na soczewki, płyn, 14 soczewek jednodniowych, czyli na tydzien i moje soczewki miesięczne). Za tą wizytę zapłąciłam 120 zł, a potem już zamawiałam na allegro znajac swoje parametry, płaciłam ok 50 zł (razem z płynem, 3miesięczne), ze dwa razy po 60-70 za kolorowe 3miesięczne bez płynu. I faktycznie soczewki to bardzo wygodna sprawa, okulary w zimę parują, potrafia spaść, rysować się, powyginać (jak byłam młodsza to zaliczyłam wszystkie możliwe usterki okularów:P). Spróbuj po prostu mamie przedstawić logiczne argumenty i zaproponuj, żeby w ramach prezentu opłacili Ci 1 wizytę a dalej już sama będziesz sobie płaciła za soczewki. Rodzice lubią takie rozwiązania, w koncu wykażesz się odpowiedzialnoscią proponując taki układ;) Pozdrawiam

Gość hgg
G.Frela... w jakim miescie? u nas ceny zaczynają sie od 150

Jesli chodzisz na basen, powinnas uzywac soczewek jednodniowych na okres korzystania z basenu, gdyz w wodzie sa bakterie, ktore osiadaja na soczewce i sa niebezpieczne dla oka.

Gość united colours of sky
a u mnie było tak: - wizyta u okulisty - 50 zł - pierwsze soczewki dwutygodniowe - za darmo - 1 opakowanie soczewek dwutygodniowych 6 sztuk + koszty przesyłki - 110 zł (a musisz mieć dwa opakowania, bo w jednym sprzedają o jednakowej mocy więc suma podwaja się) płyn do soczewek około - 30 zł (są różne ceny, ale wiadomo lepiej kupić mniejszy, bo przy każdym jego użyciu ulatniają się tam te wszystkie jego substancje i wkradają się bakteria) koszt całkowity około - 300 zł rodzice mają racje, okulary wychodzą taniej niż soczewki, bo są jednorazowe, a soczewki musisz ciągle zmieniać :O ale ja Cie rozumiem, też nie chcę okularów, dlatego nosze soczewki :D

Gość ikeanew
ale uważaj z higieną podczas aplikacji soczewek, to bardzo ważne, i nie zalecam takich na dzień i na noc... ja przy podobnej wadzie do Twojej wolę jednak okulary, mimo to soczewki dają komfort jakby nie był ;-) a soczewki nosiłam przez 3 lata, początkowo te 1-dniowe, moim zdaniem najlepsze i bardzo cienkie. Jest wiele różnych wariantów, ale najważniejsze jest to, żeby oko oddychało i było dobrze nawilżone. O tym trzeba pamiętać.