Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Doncia451

Prawa i zasiłki

Polecane posty

Cześć mam pytanie. Czy ktoś z was zna prawa dla samotnych matek? Otóż właśnie rozstałam sie z chłopakiem a mamy razem czteromiesięcznego synka. Ja nie pracuje i wynajmuje mieszkanie. Może wiecie co należy sie chociażby z MOPS i jak wygrać sprawe o alimenty żeby nie dostac marnych groszy? bardzo proszę o rade;)

Gość jest osobny
dział-rozwodnicy,eks itd -tam sobie poczytaj

jak nie masz zasądzonych alimentów to ci się nawet zasiłek rodzinny nie należy. leć raz dwa zanieść podanie do sądu o alimenty, i napewno nie dostaniesz zasiłku jako samotna matka, bo masz uznane ojcostwo.

dziękuje wam bardzo:) Nie miałam pojęcia że przy zasiłku dla samotnej matki trzeba mieć ojciec nieznany:(:(

Gość najpierw musza byc
alimenty zasądzone-jezeli twoj ex pracuje to je dostaniesz od niego ,a jak nie to bedzie ci płacil fundusz,ale wszystko musisz miec na papierze...nie mozesz wrocic do rodzicow?jak sie utrzymasz sama z dzieckiem? z czego?

Właśnie tak mnie urządził cham ;( Nie mam pojęcia co zrobie:( moi rodzice są po rozwodzie mój tata nie ma warunków a u mamy mieszka siostra z narzeczonym i dzieckiem wiec nie ma miejsca już

Gość najpierw musza byc
http://streemo.pl/dev/panidomu/download/12_Prawo.pdf tu masz opisane co i jak masz napisac w pozwie o alimenty-siadaj i pisz,bo zanim zaniesiesz,zanim bedzie sprawa to moze potrwac:((Eypisz wszyekie koszty utrzymania dziecka ,oplaty za mieszkanie,prad,gaz,woda itd.Pokseruj rachunki ostatnie,do tego odpis aktu ur.dziecka,swoje zasw.ze nie pracujesz z urzedu pracy

Gość ale nie chodzi
tu o ciebie..tylko o dziecko,skoro macie je wspolnie...nie wiem w jakim miescie mieszkasz,ale moze rozejrzyj sie za pracą?moze mialby kto pilnowac dziecko?moze mam twoja?chocby za symboliczną kwotę?musisz cos myslec,bo alimenty..nie wiem ile zarabia twoj ex-ale góra 500-600zl-,na siebie nie masz nic,mieszkanie wynajęte..wiec tez musisz płacic,bo jak nie to cie wywala na ulice i co zrobisz?nie licz zbytnio na mops-dostaniesz rodzinne 68zl,moze jakąs pomoc w postaci mleka,cukru...ale o reszcie musisz myslec-tez muisz jesc..

Moja mama pracuje na trzy zmiany. Moje rodzeństwo też więc nie ma kto zająć sie Olisiem. ;( Już myslałam by iść do pracy nawet miałabym ją od ręki ale nie mam jak;(

Gość no to moze masz
kogos w rodzinie kto móglby sie zając małym-moze jakas sąsiadka by chciała dorobic?próbuj!!!

Gość punkt widzenia zależy od ...
To składaj jak najszybciej wniosek o żłobek-jako samotna matka będziesz miała pierwszeństwo. A jak nie ma u Ciebie to szukaj opiekunki-teraz państwo dopłaca do niani-zawsze łatwiej kogoś znaleźć jak można zarejestrować. Skoro masz od ręki pracę,to znalezienie opieki dla dziecka nie jest już żadnym wyczynem.