Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 Tygrys2555

Umowa zlecenie, oszust. Co zrobic? Pilne

Polecane posty

Go艣膰 Tygrys2555

Mam problem z pewnym facetem. Sprawa z nim jest troch臋 skomplikowana, ale postaram si臋 napisa膰 najkr贸cej jak potrafi臋. Ot贸偶: 10 lutego spotka艂em si臋 z tym facetem i wzi膮艂em od niego plakaty, ulotki (chcia艂em sobie dorobi膰). Moje zadania to plakatowanie i roznoszenie ulotek. 11 lutego zacz膮艂em chodzi膰 z ulotkami. Co dzie艅 wysy艂a艂em sprawozdanie i zdj臋cia z terenu, gdzie by艂em. 12 lutego: napisa艂, 偶e za艂atwimy umow臋 w tygodniu. 15 lutego: zadzwoni艂 przed 16, 偶ebym ,,poobkleja艂'' cukiernie. Obieca艂, 偶e w t艂usty czwartek za艂atwimy umow臋, czyli dzie艅 p贸藕niej. 16 lutego: zadzwoni艂, 偶e nie da rady i powiedzia艂, 偶e jutro. 17 lutego: zadzwoni艂 i znowu powiedzia艂, 偶e nie da rady. 20 lutego: napisa艂 co mam zrobi膰 i wie, 偶e dam rad臋, bo ostro lec臋 z plakatami. 21 lutego: napisa艂em: ,,Za艂atwimy umow臋 jutro?'' 22 lutego: odpisa艂: ,,Do czwartku ogarniemy czyli do 23 lutego. Chyba, 偶e podejd臋 do sekretariatu. Podszed艂em i powiedzia艂, 偶e nie ma wzoru um贸w. Wys艂a艂em mu na maila wszystkie dane i umowy dalej nie by艂o. Itd, itd. Co dzie艅 odwleka艂 umow臋.. Og贸lnie mam dowody (nagrania audio), i dw贸ch 艣wiadk贸w, kt贸rzy s艂yszeli warunki umowy. Kiedy w ko艅cu dosta艂em umow臋 29 marca. By艂a na niej data zawarcia 1 luty (pozna艂em go 10 lutego) i powiedzia艂, 偶e rachunek do umowy sam wy艣l臋, czyli podpisz臋 za mnie, jak dobrze rozumiem? To legalne? Wynagrodzenie, kt贸re mi poda艂 w ustnej umowie okaza艂o si臋 mniejsze na umowie. Co dzie艅 pomniejsza艂. Moje zadania wykona艂em, a 1 marca zadzwoni艂 i na jutro si臋 z nim um贸wi艂em. Facet, chc臋 mi pomniejszy膰 wynagrodzenie albo w og贸le nie wyp艂aci膰, poniewa偶 wykorzysta艂 za duz膮 ilo艣膰 roboczych godzin. Sam m贸wi艂, 偶e dostan臋 500 z艂 za sam luty, a potem 偶e to za luty i marzec. P贸藕niej znowu m贸wi艂, 偶e za sam luty i o robocze godziny b臋dzie pisa艂, bo wykorzysta艂. Tak wi臋c, kosztem mnie chc臋 mie膰 darmow膮 si艂膮 robocz臋. Poza tym jak to mo偶liwe, 偶eby jaki艣 plakat na mie艣cie wisia艂 2 tygodnie? I on chc臋 to sprawdza膰 po takim czasie. Na drugi dzie艅 ju偶 inne by艂y. Co mam zrobi膰 z tym oszustem?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 mmLena07
Niestety, ale to twoja wina, oszukuje Ciebie, zaraz znajdzie nast臋pnego takiego naiwnego. Jest tylko jedna metoda, jedna zasada: "Nie ma umowy, nie zaczynam pracy." Przez takich, jak Ty, prosperuj膮 tacy oszu艣ci. Przez takich jak Ty, mog膮 tak dzia艂a膰. Rozumiem, 偶e sytuacja jest obecnie ci臋偶ka itd, jednak sam widzisz, 偶e nie warto by艂o ryzykowa膰 i zgadza膰 si臋 pracowa膰 bez umowy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mmLena07
Walcz o swoje, skoro masz jakie艣 podstawy, ale za ten czas i nerwy, nikt Ci nie zap艂aci. Przykra sprawa.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tygrys2555
Tak, wiem ze moja wina ale... 1. Jest to panstwowa szkola. 2. Pracowalem tam wczesniej kilka razy i zawsze bylo ok. Umow dostawalem pare dni pozniej. Dlatego myslalem, ze nie zrobia w ch...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 to co robi艂 ten facet
to stara sprawdzona metoda oszust贸w, przyk艂ad podawany na zaj臋ciach dla student贸w tylko dotyczy np. firm dostarczajacych towary i nie trzymuj膮cych zap艂aty. Polega to na tym, 偶e druga strona si臋 wywi膮zuje kilka razy z um贸w a potem jest ten jeden raz, kt贸ry pogr膮偶a ufnego kontrahenta.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miedzynarodowka 32666666666666
JA CI PODPOWIEM , JAK SAMA ZEOBILAM to nicnie kosztuje , musisz zlozyc pozew w sadzie to jest bezplatne,opiszesz sytuacje, gwarantuje ci ze w ciagi tyg. sie zglosi ida ci zalegla umowe i wyrowna wszystko opisze ci moja 1 sytuacje-praca w sklepie z jeansami, lato ikres urlopowy, chieli na 3 tyg ale mi nikt tego nie powiedzial, po 3 tyg pracy po 12h, zaplacili mi 800zl i powiedz. jak cos zadz.:(.. wkurwilam sie.. poszlam do gratisowej prawnik napisalismy pozew, ...po tyg pan byl u mnie pod blokiem z umowa i zaleglymi pieniazkami:)i dal mi jeszce dodatkowe 500abym wycofala jeszce dzis - druga sprawa ostrzejsza zwolnili mnie nagle bez nagany, wpisali z e nieprzykladam si.. to ja pozem i odszkodowanie ok 2tyszl ok, 6lat temu zmina swiadectwa pracy.. dzialaj na takich pracodawcow choojagrajcow sa sposoby

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Tygrys2555
Dzieki za rady:):) Umow臋 akurat mam, ale troche mniejsza kwota jest niz miala byc. U Ciebie to troch臋 lepiej wyglada, bo mialas swiadectwo pracy. A ja umowe-zlecenie. Tez chyba zloze sprawe do sadu, ale to na pewno bezplatne?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 miedzynarodowka 32666666666666
tak , sa porady gratis prawnikow w lkazdym miescie i pozew pomoga ci pisac sprawa dla pracownika jest bezplatana.. w pozwie mozesz dochodzic swego i nawet odszkodowanie wywalczyc to co sie dzieje na rynku pracy to herezja jakas,, ja juz nigdy nikomu nie podaruje

Udost臋pnij ten post