Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciężkosypiajacy anioł snów

Pytanie filozoficzne

Polecane posty

Znacie efekt deja vu? Potrafi mi ktoś wytłumaczyć fakt że przeżywajac coś mam pewność że już to widziałem? Znam stronę naukowa. ale to musi być coś głębszego. Prześladuje mnie to... tak jak oobe. Kiedyś w młodości chciałem to opanować. Opanowałem ld ale umiejętności oobe nie. A dziś w nocy nagle sni mi się wyjście z ciała. albo sni albo z niego wyszedłem. nie wiem. nie ważne. ale co z tym deja vu?

Gość JACA74__.
Daj spokój

Gość to zadna folozofia
juz predzej fizyka. Poczytaj o teorii swiatow rownoleglych (rzeczywistosc sie zakrzywia)

Gość Ja już mam to gdzieś.
Jestem dziś wykończony więc pewnie mój post nie będzie jakiejś super jakości :) Bardzo interesuje się tego typu sprawami. Co do wyjścia z ciała, jest to normalne senne zjawisko określane jako "out of body experience". Często używanym skrótem jest po prostu OOBE. Może nie będę oryginalny w tym co napiszę, ale poproszę Cię o to (jeśli Cię to oczywiście głębiej interesuje) byś wpisał OOBE w google, a z pewnością znajdziesz wiele ciekawych artykułów i for, na których ten temat jest poruszany. Przykładowo na stronie www.simple-nlp.pl znajduje się forum, na którym poruszane są tematy zarówno OOBE, jak i Luicid Dream (LD) czyli tzw. świadomego śnienia (zjawisko przebadane przez naukę, nie ma tu żadnego rodzaju magii). Co do deja vu, polecam zainteresować się reinkarnacją. Jest to co prawda kwestia wiary, ale wiele osób twierdzi, że deja vu jest zjawiskiem polegającym na tym, że kiedy widzisz coś "co z pewnością widziałeś wcześniej" to oznacza, że w jednym z Twoich poprzednich wcieleń już przeżyłeś, widziałeś coś takiego. Jeśli Cię to jakoś szerzej interesuje, polecam poczytać na temat hipnozy regresyjnej, wielu hipnoterapeutów ma w swojej ofercie transe hipnotyczne, w których, według nich, możesz zobaczyć swoje poprzednie wcielenie. Ja w koncepcje reinkarnacji wierzę, takiej hipnozie się poddałem. Mogę napisać tylko jedno słowo - polecam, naprawdę warto. Co trzeba mieć żeby z czegoś takiego skorzystać ? Na pewno bardzo otwarty umysł. Mam nadzieję, że trochę pomogłem :)

to zadna folozofia Póki co nie została udowodniona. Różne koncepcje zatem bierze się po uwagę. A to czego, czasem nie rozumiemy często nazywamy właśnie filozofią :).

Jeśli chodzi o teorie światów równoległych, warto chociaż trochę poczytać o niej, bo faktycznie ciekawa :).

Po raz drugi śniło mi się, że siusiam w majtki, i po raz drugi obudzilem sie w kałuży moczu. Może powinnem zacząc nosić pampersa?

Gość niespiejeszczeeee
to całe wychodzenie z ciała może prowadzić do opetania. Ostatnio było w jakims programie

Dzięki bardzo

Nie ma sprawy. Jeśli chodzi o nagrania transowe służące do regresji, możesz je poszukać w internecie. :)

Gość to zadna folozofia
filozofia zajmuje sie kwestiami etycznymi, moralnymi, watpliwosciami nad dzialaniem takiej, czy innej koncepcji panstwowej, przymiotami ducha, a nie kwestiami z pograniczza fizyki

niespiejeszczeeee Faktycznie, niektórzy właśnie się tego boją. Cóż zależy to od wiary danej osoby, na pewno jeśli człowiek boi się takiego zjawiska nie powinien się za nie zabierać. Ja w demony wierzę, jestem "niezarejestrowanym" w żadnym związku "cichym" wyznawcą buddyzmu, chociaż nie ze wszystkimi dogmatami tej religii się zgadzam, a właściwie cały czas ją poznaje :). Z dzisiejszego, naukowego punktu widzenia OOBE, jest wrażeniem wytworzonym przez mózg ludzki i jest niemożliwe. Warto jednak przypomnieć, że nauka przez wiele, wiele lat wykluczała istnienie zjawiska Świadomego Śnienia, które zostało "potwierdzone" przez naukę, stosunkowo niedawno bo jakieś 30 lat temu. Jeśli kogoś interesuje LD mogę podać link do ciekawego portalu z darmowym ebookiem na ten temat. Sam w LD się trochę bawiłem, ale żeby być jakimś "zaawansowanym adeptem", zdaje się zabrakło mi determinacji.

to zadna folozofia Wiem, ale jak pisałem wiele osób ma zwyczaj nazywania filozofią tego, czego nie potrafią objąć rozumem :).

Gość to zadna folozofia
do tego chyba bardziej sluzy wiara ;) filozofia szuka odpowiedzi na pytania, wiara ma swoje dogmaty

Jasne, ale pewnie sam/a spotkałeś/aś ludzi, którym zdarza/ło się mylić te 2 pojęcia filozofii i wiary. Być może dlatego, że niektóre religię takie jak np. buddyzm mają swoje filozofie :). Na głębszą rozmowę na ten temat nie mam chyba jednak siły, bo mi się oczy zamykają, ale naprawdę kocham takie tematy.

Dobra idę spać, dobranoc :)

Gość twoja mmmm
tejemnice de ja vu tłumaczą ukryte funkcje mózgu. No bo myślami możesz być w innym punkcie niż aktalnie jesteś. Np jesteś teraz przed komputerem u siebie w pokoju prawda? Ale możesz sobie po przez własny mózg wyobrazić że jesteś wpiekarni w której zawsze na rano kupujesz chleb