Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Uspokójcie mnie

Czy egzema to to samo co AZS ?

Polecane posty

Gość Uspokójcie mnie

Przeczytałam tyle różnych artykułów w sieci na temat egzemy i wszędzie piszą niby to samo, ale nie do końca. Podejrzewam to "coś" u córki, jej dłonie są zaczerwieniuone robia się pęcherzyki, które pękają i schodzi skóra ( pęcherzyki chyba nie mają plynu żadnego ). Kiedyś jak była młodsza i wkładała rączki do buzi to myślałam, ze kąsa sobie je dziąsełkami w poszukiwaniu ząbków, ale nie... teraz ma 7 m-cy, rączek już do buzi nie wkłada, ale za to raczkuje a rączki wygladają coraz gorzej. Czasem sie zagoi samo na 2 dni, ale zostają blizny, później znów sie zaczyna. Jestem już umówiona do lekarza i aż się boje jaką diagnozę usłyszę :(

Gość mama pyzzy
Moje dziecko ma AZS objawia się to suchą skórą na całym ciele a dodatkowo jeśli nie przestrzega diety lub zmienimy kosmetyki na jakieś niedozwolone to na ciele pojawiają się suche łuszczące sie plamki. Nieraz mają czerwonawy kolor, ale zazwyczaj są szaro cieliste. Skóra jest jakby odwodniona, nie gładka i miękka jak u dziecka tylko chropowata i sucha. Bardzo nieprzyjemna. W zimie pojawiły się też takie czerwone łuszczące się plamki na dłoniach. Lekarz stwierdził ze tak wygląda AZS wystawione na działanie mrozu i ostrego powietrza. Po długotrwałym używaniu odpowiednich emolientów i maści problemy się łagodzą, jednak skóra nadal nie jest całkiem gładka i idealna. Dodatkowo skóra za uszami czasem pęka i powstają tam ropne owrzodzenia. Musimy bardzo uważać żeby dokładnie wycierać i odkażać te miejsca. Najgorzej wygląda skóra na łokciach i kolanach. Zdarza się tez coś na kształt łupieżu we włoskach i brwiach i swędzenie lub pieczenie skóry na głowie. Mam nadzieję ze Ci trochę pomogłam. Choroba dosyć nieprzyjemna ale można ją opanować i bardzo wiele osób z niej wyrasta.

Gość Uspokójcie mnie
Niekoniecznie, no ale jeśli tak uważasz to wytłumacz mi różnicę pomiędzy padaczką, a epilepsją hmmm...

Gość to jest to samo i ma jeszcze
kilka innych nazw wyprysk atopowy, świerzbiączka, alergiczne zapalenie skóry itd. Tak na prawdę ta choroba jest mało poznana. Niby się mówi ze ma związek z allergią ale może mieć też podłoże psychiczne i np pojawiać się pod wpływem stresu.

Gość to jest to samo i ma jeszcze
Monika to jak z rąbek i kwadratem. Każdy rąb jest kwadratem ale nie każdy kwadrat jest rąbem. Tak i z AZS i egzemą. Każde AZS jest egzema, ale nie każda egzema jest AZS. To tak podsumowując.

Gość Uspokójcie mnie
Dziękuję dziewczyny za dość konkretne odpowiedzi. Córeczka ma to tylko na dłoniach od strony wewnętrznej i od czasu do czasu jakiś pęcherzyk i schodząca skórka pojawia się na paluszkach u stóp. Jutro idziemy do pediatry, zobaczymy co powie - możliwe, że trzeba bedzie iść dalej... dermatolog jakiś.

Gość mam porownianie ;)
moj brat ma egzeme na palcach...latami leczono go na grzybice, niedawno "swieza" pani doktor stwierdzila, ze to nie grzybica, tylko egzema wlasnie...ciagle pekala mu skora w okol palcow, jaczylo sie, z tego wszystkiego znieksztalcily mu sie paznokcie (nieodwracalnie) palce wygladaly delikatnie mowiac nieciekawie, a bolalo go bardzo...po zastrzyku sterydowym i masci, po 2ch tygodniach palce ma eleganckie ;) wiadomo widac, ze paznokcie sa inne, ale nie piecze, nie swedzi i boli, nie peka i nie robia sie rany...ja za to mam azs, jak najem sie niedozwolonych rzeczy to skora zlazi mi platami tzn takie suche placki z ktorych odpada skora:/ wiec koniecznie stosuje odpowiednie nawilzenie, zero chemii, w zasadzie z kremow to uzywam jedynie granatowej nivey, zero kosmetykow typu pudry, roze i tusze do rzes...sterydow nie biore, czasem w masci jezeli wyglada to beznadziejnie, ale i tak srednio pomaga- przynajmniej mi:/ tak wiec niby to samo, a jednak nie...

Gość Uspokójcie mnie
mam porownianie ;) - córeczka nie płacze, nie drapie tego, nie ociera nigdzie rączkami, więc przypuszczam, że ją to nie boli, nie swędzi, ani nie piecze.

witam wszystkie mamy mam problem z moim synkiem nie wiem czy to dobry wątek ale jestem tu nowa może mi ktorś pomoże bo bardzo sie martwię mój synek ma 21 miesięcy jest zdrowy od 2 dni ma na pupie i koło pepka dwie krosty tzn miał 2 pęcherze które pekły i nie ma strupka tylko taką czerwoną odsłonieta skórę w internecie szukałam ale to nie pasuje do żadnej z chorób zakaźnych typu liszaj czy tp myślę że to może byc alergia np na chipsy niestety moja starsza córka wbrew moim zakazom mu dała :( ma 6 lat // ostatnio zjadł tez mandarynkę ale wcześniej po cytrusach nie miał nic pomóźcie proszę może jakakolwiek wiadomośc dziękuję

Gość Alistone
Pod nazwą atopowe zapalenie skóry kryje się wiele rodzajów dolegliwości skórnych, które mają różne pochodzenie, powodowane są różnymi czynnikami, ale w większości leczy się je podobnie bo mają podobne objawy. Tak samo jest z egzemą. Leczenie skupia się na odbudowaniu warstw skóry poprzez nawodnienie jej i odżywienie. W walce z azs czy egzemą najskuteczniejsze są środki które zwiększają możliwości absorpcji wody np środki zawierające ektoinę która jest też stosowana w najdroższych kosmetykach. Na polskim rynku ektoinę można spotkać między innymi w produktach serii EctoAlerg i EctoSkin. ectoalerg.pl/strona,produkty