Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

olaalo

Czy mam prawo/ szpital/choroba

Polecane posty

Witam, chce wziąć od lekarza mojej córki historię przeprowadzonych badań. Czy lekarz może wydać mi takie dokumenty w celu konsultacji z innym specjalistą w innym miescie? Sprawa wydaje się nie do końca byc jasna i chciałabym upewnić sie u innego lekarza czy potwierdzi opinie pierwszego. Będę wdzięczna za rady.

Ja chciałabym odebrac te dokumenty na chwilę czyli na wizycie w marcu wezmę, na wizycie w prawdopodobnie czerwcu oddam. Córka ma 7 lat także nie jest pełnoletnia

Gość HMS..SVSS..Petard
Dostaniesz pozwolenie zrobienia ksera.

Gość fhrthgetge
A powiedz mi dlaczego nie możesz? To twoja córka pod twoją opieką i masz prawo dostać wszystkie dokumenty związane z jej chorobą jakie tylko lekarz posiada.Może nie chcieć ci dać oryginałów ale kserokopie wydać ci musi.Masz prawo skonsultować się z innym lekarzem i okazać mu historię choroby od poprzedniego lekarza.

Gość HMS..SVSS..Petard
Ksero możesz zrobić tylko w szpitalu. Samej historii choroby nie dostaniesz nawet do ręki. Pani ci przyniesie, zrobi ksero i odniesie na miejsce.

Gość hgg
Ale glupoty piszecie. Nie masz prawa wyniesc ze szpiala ani przychodni ani jednego dokumentu, historii choroby, karty zdrowia!!! Masz mozliwosc poprosic o ksero

Gość widze, slysze, pisze
Generalnie jako rodzic małoletniej masz prawo jak każdy pacjent do wglądu dokumentacji medycznej i po podaniu przyczyny możesz otrzymać kserokopie(często odpłatnie).Oryginały były wydawane np do komisji zus, ale podpisywało się odbiór dokumentów i datę zwrotu. W przypadku odmowy wydania lub braku dostępu do dokumentacji, trzeba narobić dymu u rzecznika praw pacjenta. Są oddziały terenowe, więc luz. Zdjęcia lub tp, których nie można kserować, winny być wydane w oryginale.Tak jest np w szpitalach(klisze rentgenowskie).Starczy?

widze,slysze, pisze- dzieki. Wolałam się Was dopytac zanim znajdę sie w szpitalu i w razie jakiś utrudnień ze strony personelu, wiedziec co mogę i czego nie moga odmówić. Nigdy nie byłam w podobnej sytuacji, dlatego pytam A co jeżeli będę chciała ksero od razu po wizycie? Czy lekarz może mi przekazać papiery abym skserowała np w rejestracji? Chciałabym mieć komplet dokumentów a przecież tak szybko po wizycie nie trafiają do całej dokumentacji, znajdującej się w karcie pacjenta w rejestracji

Gość Zalamaujące
Nie dosc, ze masz prawo do ksera czy odpisu to masz prawo dostać nawet oryginał, jesli po wykorzystaniu go zwrocisz. Wystarczy zapoznać się z ustawą o rzeczniku praw pacjenta i z rozporządzeniem ministra zdrowia o dokumentacji medycznej.

Gość gość
Masz prawo do wyglądu dokumentacji medycznej, wypożyczenia nieodpłatnie dokumentacji medycznej, lub sporządzenia przez szpital odpłatnie jej kserokopii, wyciągu, odpisu itp. O tym wszystkim możesz przeczytać na blogu poświęconym prawom pacjenta gdzie dzielę nie swoją wiedzą https://prawawszpitalu.wixsite.com/prawa-pacjenta/single-post/2018/01/17/Prawo-do-orygina%C5%82u-dokumentacji-medycznej