Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość blablbalablbalblbalbalablablab

Roczek.

Polecane posty

Witam. Mam pytanie. Co prawda roczek mamy dopiero w sierpniu, ale ja już o tym myślę z takich powodów: Mąż ma dużo rodzeństwa i każde ma parę(partnera), u mnie w rodzinie też się trochę nazbiera. U męża jak nie robi się jakiejś 'imprezy' z jakiejś okazji to jest obraza, fochy, wypominanie i krzywe miny przez rok. Teraz będziemy go chrzcic i już są łzy i żale, że nie robimy. :O No i ten roczek musielibyśmy robic w jakiejś 'knajpie' (restauracji, czy coś - jeszcze nie wiem gdzie). No, ale dla mnie to trochę dziwne robic roczek jak małe wesele. W domu się wszyscy nie pomieścimy, teściowa już proponuje obiad u siebie w domu, ale po pierwsze głupio mi przychodzic na gotowe, a po drugie ona myśli tylko o swojej rodzinie a ja odzwio też ją mam, a głupio by mi było jak zwykle robic wszystko tylko z nimi, bez mojej rodziny, tylko po to żeby oni się nie obrazili. To samo z chrzcinami teściowa mówi, że obiad robi u siebie i bez dyskusji, bo ona już postanowiła :D :D :D. Tylko, że ona myśli tylko o ich rodzinie, a mojej już nie uwzględnia. Powiedzcie - co robic w takiej sytuacji? (chrzciny i roczek) PS. chrzciny w maju. I dodam jeszcze, że opcja żeby byli bez swoich partnerów odpada, bo jeszcze bardziej się po obrażają.

A na prawdę w domu się nie pomieścicie? My wynieśliśmy meble z salonu. Mieliśmy jeden stół, drugi pożyczyliśmy i poszło a też było sporo osób - mam 2 rodzeństwa, mąż 3, wszyscy żonaci i dzieciaci + dziadkowie + pradziadek i się nazbierało. Był obiad zupa + drugie potem kawa, ciasto, tort upieczony przez jedną babcie, lody i do domu, bez zimnych przekąsek itp. I tak wyglądały zarówno chrzciny jak i roczek.

Gość moja córka
a dlaczego teściowa nie bierze pod uwagę Twojej rodziny??? a możesz zaprosić tylko chrzestnych i rodziców gdzieś na obiad? albo u siebie?

A poza tym uroczystość jest gdy jest ciepło, u mnie na przykład goście zjedli obiad i się porozchodzili po kątach :) jedni na kanapę drudzy na taras, ktoś został przy stole, dzieciaki bawiły się w sypialni więc oby zjeść :)

to szczerze pogadaj z teściową, że przecież Ty też masz rodzinę i taka opcja nie wchodzi w grę. A nie możesz razem? Będzie jeden burdel ;-) Ja robiłam chrzciny na roczek i była jedna impreza u nas w domu. Ciasno jak cholera, ale w knajpie nie robiłam, bo były małe dzieci i tak było dla nich łatwiej.

Gość luouollulu
qrwa, ludzie, przecież to nie wesele, oszaleliście? a co wujkom, ciociom i kuzynom do roczku i chrzcin? Na chrzciny zaprasza się chrzestnych i dziadków. I tyle. A na roczek... Tylko najbliższych, z którymi utrzymujesz kontakt cały czas, a nie od święta.

My np mamy bardzo zżytą rodzinę. Niemal w każdą niedzielę u moich teściów zjeżdża się całe rodzeństwo męża z rodzinami, na obiad, pogadać. Moja siostra mieszka bardzo blisko mnie, poza tym chrzestną była, dla nas to normalne jakieś urodziny, chrzciny i tym podobne uroczystości to wszyscy są. To taka okazja żeby się spotkać wszyscy razem.

Nie pomieścimy się. Mąż ma 6 rodzeństwa, każde z partnerem (jedna siostra jeszcze 3 dzieci). DO tego jeszcze nasze mamy, pradziadkowie i teściowa mówi "niech mały ma wszystkie ciotki i wszystkich wujków w ten dzień", tylko, że z mojej strony też ma kilka jeszcze, ale pewnie zapomniała a co ja później u siebie w rodzinie powiem? Że robiłam tylko dla rodziny męża? No nie wiem jak to zrobic, nie mam pomysłu, najchętniej bym wcale nie robiła, ale by mnie wtedy już wydziedziczyli. No a opcja, że tylko chrzestni i rodzicie odpada, bo mówię będzie masakra. Jak braliśmy ślub cywilny to byli tylko rodzice i świadkowie i poszliśmy później na obiad. Do tej pory robią miny jak się tylko odwrócę, i zawsze jak się widzimy słucham, że wszyscy byli zawiedzeni, już na tym obiedzie słuchałam jaką lipę odwaliliśmy i wszyscy siedzieli obrażeni.

Podnoszę.

To powiedz teściowej że jak chce was gościć u siebie to wszystkich, łącznie z Twoją rodziną a jak nie to że nie chcesz takiego obiadu u niej.

Gość hahaha powiedz jej
że jak chce to niech robi "roczkowy" obiad dla swoich krewnych (jeśli faktycznie twoich nie uwzględniła, a ty dla swoich, męża i dziecka oczywiście zrobisz przyjęcie u siebie :D powiedz, że myślami będziecie z nimi ;)

No tak. Też tak myślimy, żeby może te chrzciny zrobic jakoś w tygodniu rano, a nie w niedzielę koło południa jak to zawsze jest to wtedy wiadomo - nie trzeba będzie robic. :P No, ale myślę czy w ogóle jest sens robic taki roczek? Nas tam będzie z 50 osób jakby policzyc, gdzie to się w mieszkaniu pomieścic, a po drugie to prawie jak wesele.

to chore jakieś 50 osób na roczek. To ma być święto dziecka a dla niego to będzie tylko mega zamieszanie. Ja to bym walczyła o swoje i zredukowała liczbę gości - jak nie potrafią zrozumieć, to trudno - w takim razie nie ma czego żałować

Miszka masz rację. Tylko, że jak ich nie zaproszę to i tak przyjdą. My z mężem chcieliśmy, żeby na roczku byli tylko nasi rodzice i dziadkowie + chrzestni małego. No, ale oczywiście teściowa, że 'mały ma miec wujków i ciotki w jego święto' no i wynikło z tego to, że w takim razie ja też bym musiała od siebie zaproscic, bo jak to wygląda, że tylko z rodziną męża i tak dalej, no przykro by mi było. Tyle, że teściowa już trąbi, że "ona postanowiła". :O I ona 'będzie chrzciny robic i roczek u siebie, żeby wszyscy byli'. :O :O :O :O

Gość szczerze współczuje
masz głupich teściów a resztę rodziny jeszcze gorsza. Ja bym patrzyła swojego dobra a nie dobra reszty rodziny. Olej tych co krzywo będą na to wszystko patrzeć i uj z tym. Kogo to stać wyprawiac przyjęcie na 50 osób. Ale jak już czujesz że musisz to może przyjęcie na dworzu. Grill i te sprawy jak będzie zimno to szybciej się impreza skończy wszyscy się pochorują i za rok za imprezę w plenerze podziękują.

teściowa niezłe babsko - chyba dobry moment jest, żeby się jej postwić. Ja bym tu walczyła. A co na to Twój mąż? jaki ma stosunek do mamy? po której jest stronie? Twarda bądź tak samo.tzn tak samo graj, że już wszystko jest postanowione. Chrzciny u nas, będą takie i takie osoby, ( wyślij do nich zaproszenia, żeby reszta wiedziała, że nie) Musisz być mega stanowcza, bo Cię baba urobi.

pamiętaj o najważniejszym - to Twoje dziecko i Twoje życie. Nie daj się :-)

Mąż jest po mojej stronie i mówi, że ona sobie może pogadac. Tylko to ja później muszę wysłuchiwac i to na mnie gadają i robią miny za plecami. Na męża nie, bo to ''moje chore pomysły''.

50 osób to rzeczywiście dużo. Ja bym powiedziała jasno jak wszyscy to wszyscy z jednej strony i z drugiej a jak teściowej się to nie podoba to zaproście tylko chrzestnych i dziadków i tyle

grejs keli - dzięki. :D