Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PolaAgat

Płyn do płukania jamy ustnej w ciąży

Polecane posty

Gość PolaAgat

Witam dziewczyny! jestem w ciąży (6 miesiąc), mam aparat stały ortodontyczny. W ciąży w sposób szczególny czuję ból w jamie ustnej. Byłam u stomatologa i zalecił płyn do płukania dla kobiet w ciąży, Tactisept. Nie słyszałam o nim wcześniej, to moja pierwsza ciąża i wolę nie ryzykować.Wiem, że powinnam słuchać lekarza (przynajmniej teoretycznie;) ale chciałam zapytać o zdanie innych kobiet w ciąży. Coś o nim wiecie? Jak radziłyście sobie z bólem dziąseł i dyskomfortem w ciąży? Albo może jest tu dziewczyna, która też ma aparat i jest w ciąży?:)

Gość MagdaFD
Ja nie mam aparatu, ale też jestem w ciąży i zaczynam odczuwać bardziej ból zębów. Nie wiem co powinnam zrobić...

Ja stosowałam normalne płyny np. dentosept,colgate.Mi dentysta powiedział,że są bezpieczne bo zawarty w nich alkohol nie przenika do krwiobiegu w takiej ilosci by zrobić krzywdę dziecku.Nie miałam wyjscia i zaufałam bo dziąsła miałam w opłakanym stanie niestety.Nie mogłam jesc praktycznie.

Gość PolaAgat
Mi ten alkohol zawarty w płynach po prostu podrażnia jamę ustną :/ Colgate stosowałam wcześniej ,zanim nie byłam w ciąży i był ok, ale później zaczął mnie jakby piec :/ Póki co tactisept jest ok, chociaż tyle, że nie trzeba go rozcieńczać. Ale używam go kilka dni, więc nie chwalmy dnia przed zachodem słońca;)

Gość frdfsr
Ja jestem w 7 miesiacu i na razie moje zeby sa takie jak kiedys, bez problemow. Pytalam stomatologa i nic mi nie mowil, ze nie powinnam uzywac zwyklego plynu do plukania jamy ustnej. NIe mozna tylko wybielac zebow podczas ciazy.

Gość Jorussia
Przecież piszą, że chodzi o podrażnienie dziąseł i dlatego nie chcą płynu z alkoholem! NIe ma mowy na forum, że alkohol zagrozi dziecku! Chodzi o sam komfort płukania jamy ustnej, żeby alkohol nie piekł.

Gość pola252
hej ja też mam aparat i wczoraj byłam na podkręceniu i dziś masakrycznie bola mnie zeby, jestem w 5 m-cu ciazy.. zeby mam ok ale dziasla mi krwawia odkąd jestem w ciazy dentystka zalecila płyn listerine , uzywalam colgate chyba byl bez alkoolu ale kazala zmienic na listerine... kupilam ale nie uzywalam bo balam sie tego alkoholu.. dzis rozpakowalam i strasznie jest piekacy ale czuję różnicę... oddech jest milszy... a zęby ciut mniej jakby bolały...

Gość koko 128
Nie nosiłąm aparatu w ciąży ale od początku miałam problem z opuchlizną, bólem i krwawieniem dziąseł. Dentysta polecił mi płyn i paste Meridol i bardzo pomogła :) Może warto spróbować :) pozdrawiam