Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zabijesie;(

Gdzie idzie dusza po samobojstwie?

Polecane posty

Gość młody...:)
nie piekło nie jest tylko dla samobójców( piekło nie jest dla nikogo)ale chciałas przykład to podałem jeden z wielu ale ja osobiście wolę mieć nadzieję na apokatastazę :)

pieklo jest dla grzeszników ktuzy odrzucili zbawienie W tradycji protestanckiej pojęcia: przymierze i kontrakt używane są wymiennie. Jednakże studia nad Starymi Testamentem pozwoliły mi zrozumieć, że dla starożytnych Hebrajczyków przymierze było zupełnie czym innym niż kontrakt. W Piśmie Świętym kontrakt polegał na wymianie własności, podczas gdy przymierze polegało na wymianie_ osób, tak aby utworzyć między nimi świętą więź rodzinną. Pokrewieństwo jest więc konsekwencją przymierza. (Rozumiane w świetle Starego Testamentu, przymierze nie jest czymś teoretycznym czy abstrakcyjnym). Co więcej, więź rodzinna wynikająca z przymierza była mocniejsza niż pokrewieństwo naturalne - toteż przymierza zawierane przez Boga w Starym Testamencie oznaczały, że staje się On Ojcem dla Izraela i przyjmuje go za swoją rodzinę. Gdy więc Chrystus zawarł z nami Nowe Przymierze, oznaczało to coś więcej niż kontrakt czy umowę prawną, na mocy której wziął On nasz grzech, a w zamian dał nam swoją sprawiedliwość, jak wyjaśniali to Luter i Kalwin. Interpretacja ta, choć słuszna, nie oddawała jednak całej prawdy ewangelicznej. Odkryłem, że Nowe Przymierze dało początek nowej ogólnoświatowej rodzinie, w której Chrystus dzieli się z nami swym Bożym synostwem, czyniąc nas dziećmi Bożymi. Usprawiedliwienie, będące konsekwencją przymierza, oznacza uczestnictwo w łasce Chrystusa, dzięki której jesteśmy synami i córkami Boga; uświęcenie oznacza uczestnictwo w byciu i mocy Ducha Świętego. Widziana w tym świetle łaska Boża okazuje się być czymś o wiele większym niż aktem ułaskawienia - jest w dosłownym sensie udzieleniem nam życia, które jest w Bogu, poprzez dar Bożego synostwa. Święty Paweł - który dla mnie był prototypem Lutra - w Liście do Rzymian, do Galatów i w całym swoim nauczaniu głosił, że usprawiedliwienie było czymś więcej niż tylko dekretem prawnym. Czyniło nas ono dziećmi Bożymi w Chrystusie, mocą jedynie Jego łaski. Odkryłem również, że święty Paweł nie twierdził nigdzie, że jesteśmy usprawiedliwieni jedynie przez wiarę. Protestancka zasada "sola fide" jest niebiblijna Luter i Kalwin powtarzali często, że jest to artykuł wiary, od którego zależy przetrwanie lub upadek Kościoła. Dlatego właśnie, ich zdaniem, Kościół katolicki upadł, a z jego popiołów wzniósł się protestantyzm. "Sola fide" była podstawową zasadą Reformacji, a tymczasem ja dochodziłem do wniosku, że święty Paweł nigdy jej nie wyznawał. Biblia naucza w Liście św. Jakuba 2,24, że "człowiek dostępuje usprawiedliwienia na podstawie uczynków, a nie samej tylko wiary". "Także św. Paweł w Pierwszym Liście do Koryntian 13,2, powiedział: "Gdybym posiadał wszelką wiarę, tak iżbym góry przenosił, a miłości bym nie miał, byłbym niczym". Uznanie, że Luter popełnił tej kwestii zasadniczy błąd, bardzo wiele mnie kosztowało. Od siedmiu lat Luter był moim głównym źródłem inspiracji do pełnego głoszenia mocy Słowa. Poza tym, doktryna ta była podstawą intelektualną całej Reformacji.

Gość idą do
to nie Bóg jest niesprawiedliwy, on dał nam 10 przykazań a to ludzie nie przestrzegają ich i to ludzie chcą dominować jedni nad drugimi, powodują zanieczyszczenia ziemi, modyfikują jedzenie co powoduje nowotwory, bawią si w genetykę z wirusami i innymi organizmami to ludzie powodują wojny, zabijają itp bo nie chcą uznać praw Boga ani jego istnienia ani konsekwencji swoich działań. On jest tak miłosierny, że nasza wolna wola dana nam jest dla Niego tak ważna ale nie łam się jest sporo życzliwych Ci osób które życzą Ci dobrze

A niebo jest dla wszystkich . Dla wszystkich , którzy uwierzą ,zę Jezus , Bóg , umarł za nasze grzechy , ale zmartwychwstał , pokonał śmierć. i tylko na podstawie takiej wiary , na wyznaniu swoich ust zbawiony jest człowiek . Nie możesz " zasłużyć " na niebo , nie mozęsz dobrymi uczynkami tam siedostać a tylk wierząc w Jezusa masz tam Dom ,i życie wieczne .

Gość no nie mogeee
allium to zanim udzielisz rady powinnaś poinformować, że jesteś protestantką albo tak jak piszesz umieścić to w stopce :o większość osób jest katolikami a ty swoimi przekonaniami religijnymi wprowadzasz w błąd bo twoje rady są sprzeczne z wyznaniem tej osoby o czym ona nie wie i ci ślepo wierzy :o

Gość zenek24523452
do Matrixa ?

skoro piekło nie jest dla nikogo - to poco w ogóle jest ?

Gość idą do
a wierząc w Jezusa a czyniąc źle można??

Gość Supremus Dux
Tam gdzie zmierzają myśli miłośników i miłośniczek seksu analnego.

ale ja nie przedstawiam tu swoich pogladów ani nauk a tylko to co na dany temat twierdzi Biblia . i nie ma to nic z wspólnego z wyznaniem a jedynie z podstawą wiary . Moja podstawa to Biblia i wiara w Jezusa - wasza ?

sola fideli ???? - "wiara bez uczynków martwa jest" !!!!

jak ja bym chciała ,zeby choć jedna osoba mi uwierzła a co dopiero ślepo ...:D

Gość kghkfktiftitftif
NIE MA PIEKŁA TO BYŁOBY NIELOGICZNE NIESPRAWIEDLIWE I ŚWIADCZYŁO O TYM ŻE BÓG JEST WREDNYM CHUJEM!!!!!!!!!!!! Jak jest czyściec to piekło jest nielogiczne bo każdy grzech można zmazać w czyśćcu,tylko po prostu jak jest cięższy to będzie w tym czyśćcu dłuż

"wiara bez uczynków martwa jest " wieżąc w jezusa a robiąc żle to własnie odrzucanie ze świadomością BOGA !!!

wieżąc w jezusa a robiąc żle to własnie odrzucanie ze świadomością BOGA !!! czyli - uważasz ,zę wierząc w Jezusa nie moszesz postąpić źle ? nie mozesz grzeszyć ?

allium a ja k to rozumiesz 35 Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; 36 byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie". 37 Wówczas zapytają sprawiedliwi: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym i nakarmiliśmy Ciebie? spragnionym i daliśmy Ci pić? 38 Kiedy widzieliśmy Cię przybyszem i przyjęliśmy Cię? lub nagim i przyodzialiśmy Cię? 39 Kiedy widzieliśmy Cię chorym lub w więzieniu i przyszliśmy do Ciebie?" 40 A Król im odpowie: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, co uczyniliście jednemu z tych braci moich najmniejszych, Mnieście uczynili". 41 Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: "Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom! 42 Bo byłem głodny, a nie daliście Mi jeść; byłem spragniony, a nie daliście Mi pić; 43 byłem przybyszem, a nie przyjęliście Mnie; byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie; byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie." 44 Wówczas zapytają i ci: "Panie, kiedy widzieliśmy Cię głodnym albo spragnionym, albo przybyszem, albo nagim, kiedy chorym albo w więzieniu, a nie usłużyliśmy Tobie?" 45 Wtedy odpowie im: "Zaprawdę, powiadam wam: Wszystko, czego nie uczyniliście jednemu z tych najmniejszych, tegoście i Mnie nie uczynili". 46 I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.

Gość wsiwsi
Piekło jest po to, żeby straszyc ludzi, że jak będa niedobrzy- to spotka ich kara. Moim zdaniem to raczej zbędne, bo człowiek jak kazde zwierzę stadne i tak ma moralnosc, a straszeniem mozna wskórac tylko coś złego a nie dobrego. Ciekawa zależnosc- im świat b.posuwa się cywilizacyjnie, tym mniej religijni sa ludzie. Jednocześnie, są mniej głupi i agresywni jak kiedyś- kiedy np. za kradzież obcinano ludziom ręce na żywca a tłum to obserwował i urzadzano orgie, albo topiono w rzece za kradziez dwóch lichtarzy z kościoła. Kraje mocno religijne, jak Polska, Arabusy, Turcy, itp. maja najwyzsze wspóczynniki przemocy. Kraje laickie jak Szwecja, Norwegia- najmniejsze. Diabeł został wymyślony zeby usprawiedliwic własne złe uczynki. Raj- zeby dac ludziom nadzieję, że cos ich czeka pozytywnego na końcu Bóg- zeby wyjasnic rzeczy które sa nieznane, bo niepewnosc wzbudza lek

owszem wierząc w Jezusa mozna grzeszyć ... ale grzech świadomy to nadal jest odrzucenie Boga ... drogą do Boga jest odrzucenie grzechu , naprawa wyrządzonego zła i pojednanie się z Bogiem i bliźnim " kiedy jestesmy jeszcze w drodze" ... ale stałe grzech skutkują wyrobieniem postawy odrzucenia Boga po smierci na sądzie szczegółowym - skutek znanay .

(24) Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto słucha słowa mego i wierzy w Tego, który Mnie posłał, ma życie wieczne i nie idzie na sąd, lecz ze śmierci przeszedł do życia. Ew . Jana 5 :24 to jest jedyny sposób na to żeby być zbawionym . Biblią nie rozróżnia grzechów na śiadome i nieświadome , ba , to co nazywasz grzechem nieświadomym czyli wynikajacym z nieumiejętnośći odróżnienia dobra od zła w ogóle w świetle Pisma nie jest grzechem . Grzechem jest nieposłuszeństwo Bogu i nie ma innej biblijnej definicji tego stanu .A skoro jesteśmy Bogu nieposłuszni to znaczy ,ze rozróżniamy to czego od nas Bóg chce od tego czego nie chce a jednak to robimy . I każdy człowiek jest grzeszny , nieposłuszny Bogu . I żaden człowiek choćby nie wiem jak " święty " nie może zbawić siebie przy pomocy uczynków czy innych obrzędów a może być zbawiony jeśli świadomie przyjmnie łaskę Bożą w postaci nawrócenia i wiary w Jezusa . Nie czytałam wszystkiego , uczciwie przyznaję ale nawet to co przeczytałam jest wystarczającym powodem ,zęby twierdzić ,ze większość tego co piszecie to czyste ludzie wymysły , mające na celu tylko pocieszenie żyjących . Ale co z tego ? Czytam ,ze przy pomocy msze można kogoś " wydobyć " z czyśćca to zawsze przychodzi mi na myśl pytanie - skoro można człowieka " przenieść " z czyśćca do nieba wystarczy tylko odpowiednia ilość mszy , odpustów i postów ,skoro piekło nie istnieje , bo Bóg jest tak miłosierny ,że piekło pozostanie puste na wieki to rozumiem ,ze jeśli żyjący sie uprą to nawet Hitlera czy Stalina przy pomocy w/w narzędzi mogą do nieba przenieść ? Czyli waszym zdaniem nie ma różnicy pomiędzy np matką Teresą a Hitlerem ? Różnica tylko w nakładzie środków poniesionych na " przeniesienie " i w czasie kiedy przejdzie z jednego miejsc do drugiego ? Naprawdę macie Boga za głupca ?

jeśli mówimy że sama wiara w Jezusa zbawia to jest też napisane "demony wierzą i drżą" ... czy te demony są zbawione że wierzą ????

przed Bogiem wszyscy jesteśmy równi i Matka Teresa i Hitler i Ja ... tak samo jesteśmy dziećmi Boga i On kocha nas taka samą miłością ...a co do Hitlera ... jesli żałował za swoje grzechy to jest w czyśccu i zywi moga go wydobyć ... i on bedzie zbawiony razem z Matka Teresą i ona jako święta i pełna Bożej miłosci napewno by się ucieszyła że znalazła się ta zaginiona owca i ten "umarły brat co ożył"

Gość lubiefiolet
Nie do końca się zgodzę, że człowiek ma wolną wolę. Każdy człowiek chce być zdrowy, kochany i szczęśliwy. Co powiesz dziecku, które urodziło się chore, że było złe i tak jest?. Myślisz, że wolą rodziców jest jego choroba?? Nowotwory, choroby serca były zawsze mimo czystego powietrza. Jak ktoś zna historie ludzkości chyba wie, że średnia życia kiedyś wynosiła ok 40 lat. Rozwój medycyny dopiero wyjaśnił na co ludzie umierają. Wracając do Boga po wypędzeniu z raju juz nam zapowiedział, że bedziemy chorować bo to Kara za grzech pierworodny. Każdy wg religii rzymskokatolickiej nosi znamię tego grzechu. Każde ludzkie życie to scenariusz napisany przez Boga, niewiele możemy zmienić. Ważne rzeczy nas nie ominą. Mamy wpływ na drobne wydarzenia w naszym życiu i to jak to wszytko zniesiemy. Oczywiście można wyprosić łaskę przez modlitwę czasem i cud. Dlatego człowiek jest tak podatny na zło, bo jest slaby poprzez grzech pierworodny

sens cierpienia -ksiega Hioba scenariusz napisany przez Boga - "predestynacja" odrzucona przez wiekszośc chrześcijanstwa Ty bez nas samych nie mogłeś nas zbawić i bez nas samych nie możesz nas potępić.- wolna wola człowieka

ktoś już o to pytał , ale ja zapytam jeszcze raz - podejrzewam ,ze jako katolicy , bo na takie wyznanie wskazują " prawdy " przez ciebie wygłaszane na czym sie opierasz ?

i ciągle nie mogę pojąć - skoro i tak wszyscy trafimy do nieba - to po co isnieje piekło ? I skoro wszyscy trafimy do nieba jaki jest sens wiary ? jaka jest potrzeba uwierzenia w Boga skoro , twoim zdaniem wszyscy i tak w końcu trafią do nieba ? Bo skoro jest tam miejsce dla Hitlera to niewielu będize odrzuconych ? bo trudno nawet w całej histori ludzkości znaleść wielu gorszych od niego .

opieram się na Biblii jako podstawie , pisma Ojców Koscioła i tradycja Katolicka piekło jest miejscem gdzie trafią ludzie któży sami nie chcą być z Bogiem (oby takich naprawdę nie było i oprucz szatana i demonów nikogo tam nie było )

i nie jest to moje zdanie że wszyscy trafią do nieba ale tylko moja nadzieja na to ...

opieram się na Biblii jako podstawie , pisma Ojców Koscioła i tradycja Katolicka raczej w odwrotnej kolejności z tego co piszesz i jak rozumujesz . skro twoim zdaniem piekło jest dla ludzi , którzy nie chcą być z Bogiem to co to znaczy ? trzeba coś zrobić ? wyrzec sie Boga ?czy po prostu w Niego nie wierzyć ?

i nie jest to moje zdanie że wszyscy trafią do nieba ale tylko moja nadzieja na to ... a czyje ?

" w domu mojego Ojca jest mieszkań wiele" jest tam też miejsce dla Hitlera ale czy on skorzystał z tego ... niewiem ...