Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;'

nie dzwonie do niego

Polecane posty

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;'

postanowiłam ze nie bede do niego dzwonic ani sie odzywac, bo on i tak totalnie zaczał mnie olewac, gada ze mu zalezy itp ale to nie to co kiedys, wiec postanowłam, wyłączyłam telefony itp, tylko teraz musze w tym wytrwac, zawsze sie łamałam, ale teraz juz jest za beszczelny , tylko za 2 dni dzien kobiet a wiem ze juz cos od niego dostane bo mówił, to co mam tylko zadzwonic i podziekowac, czy sie przełamac i gadac z nim normlanie jakby nigdy nic

Gość alaleczka
ile razem jesteście?

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&#
ponad rok sporo

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&amp
nie chce mi sie tu zalic i wszystkiego dokładnie opisywac, tylko po prostu nie wiem co mam w tej danej sytuacji zrobic, bo nei chce zeby znowu były fochy ale nie mam zamiaru zeby mnie obrazał i myslał ze sobie mnie wokół palca obkrecił, a jak powie"zalezy mi|" to ja juz polece do niego, za długo to trwało juz

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&a
a moge wiedziec ile masz lat ?mogłybysmy pogadac sobie moze ewentualnie

Gość alaleczka
25

to nie jest jakies straszne, wiem ze on chce ze mna byc, ale juz sie poczuł taki pewny i ooo, bardziej mnie olewa, a ja nie jestem do tego przyzwyczajona wiec mnie to denerwuje, bo wiem ze jak na to pozwole to juz w ogóle mnie sobie obkreci

Gość aGaftt
i bardzo dobrze robisz !!! a jak ci prezent da to mu oddaj i powiedz , ze nie chcesz zeby ci dawał prezenty tylko uczucie !

kurde ja mam troche mniej, to pewnie za smarkata jestem, no nic, ale dzieki za to ze sie odezwałas, słuchaj a rozmowa z nim nic nie da? (chodzi mi o cb)

hehe, dziekuje za rade, to dobry pomysł, tylko sie boje ze porozmawiamy i mi sie zrobi przykro itp i zaraz mnei zachachemnci ze bedzie wszystko ok, jakby sie nic nie stało

Gość alaleczka
ja ostatnio wszystkie prezenty od mojego oddałam mu,łącznie z pierścionkiem zaręczynowym,nawet się nie przejął tym,smutne bo na początku czułam się kochana,dzwonił kilka razy dziennie,pisał sms-y,nie wiem czy to rutyna,choć z mojej strony nic się nie zmieniło

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&am
bo mi powie , ze sie stara przeciez, prezent itp mi dał, a ja taka zła jestem itp, hehe, ej tak sie ogólnie dobrze dogadujemy i jest swietny, ale cos ostatnio juz mnie to za bardzo wkurza i dlatego takie cos zamierzam zrobic, tylko obym wytrwała chociaz jutro cały dzien i sie nie odezwała, bo jak znów mu pokarze ze dla niego to wszystko zrobie, to nic nie da i i tak bedzie wiedział "ze mnie ma"

no włąsnie, on tez , chodzi o to z eon mówi ze sie przejmuje tym ze mi jest smutno cyz cos, ale to tylko gadanie, a tak to mi nawet zcasami jeszcze dowala bardziej, ] przykro mi ze tak sie stało :(

kurde no szkodaa, bo za duzo zeby tu pisac wsyzstko teraz, ale no trudno nie wiem pomysle jeszcze, ale wypowiadajcie sie prosze, a tb naprawde wspołczuje, moze sie jeszcze ułoży w koncu tyle lat razem , a jak nie, to wiem ze bedzie ciezko ale uszy do góry , jak cos to mozesz zawsze do mnie napisac na e-maila rapujacepierogi@10g.pl

Gość alaleczka
no niestety i tak bywa,ja postanowiłam nie robić już nic,jeśli będę widziała,że się stara to ok ,a jeśli dalej będzie jak jest to raczej widocznie nam nie po drodze,trzymam kciuki za Was,

to co moe zrobic, nie bede sie odzywac chociaz te dwa dni, ale czy to cos da, jak to potem wytłumaczyc? bo mnie wkurza ze ja mu mówie ze nie ejst jak kiedys ,a on mi na to "no wiem" i takie cos, a jak juz zadzwoni to potem"nie o to mi chodziło kochanie " itp, moze za abrdzo na niego naciskałam i powinnam dac mu troche luzu, tylko zawsze sie boje ze jak dam mu ten luz to juz w ogóle sie oddalimy od siebie, ale juz mnie wkurza ze ja musze sie o wsyztsko starac, ee tam mam to gdzies, co bedzie to bedzie, zrozumie, to zrozumie, nie to nie, pwoiem jedno ciagłe gadanie i trabienie nic nie daje, bo chłopacy i tak nei słuchaja albo zaraz zapominaja, jak sam nie bedzie chciał, to nic sie nie poradzi

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
ja za ciebie tez, tylko prosze odezwij sie moze kiedys, albo nawet ja moge, badzo bym chciała wiedziec ze jednak wam sie uda i ten twój łosiek jeden pojdzie po rozum do głowy hehe

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
bo sama nie wiem czy słusznie mam pretensje, bo jak kiedys potrafił zadzwonic chetnie a teraz juz jak sie niedopomne to nie zadzwoni no to ej cos jest nie tak, ja wiem ze sie zmienia, ale minał dopiero rok ;/ dobra juz nie pisze, bo emocje biora góre i zaraz zaczne sie o wsyzstko zalic, hehe, jeszcze tu zajrzę, a poki co, papa trzymam kciuki i podraiwam serdecznie

Gość aGaftt
a moze nie rob takiej akcji , ze nie bedziesz pisac no bo fakt co potem powiesz jak sie spyta czemu nie pisalas?? co powiesz? Lepiej bedzie , jesli zaczniesz zachowywac sie tak jak on . Nie mow mu,ze nie jest taki jak kiedys, nie zwracaj na to uwagi , badz dla niego chlodna, odpisuj po kilkunastu minutach , jak bedzie chcial sie spotkac to mu napisz , ze nie mozesz bo masz inne plany . Traktuj go tak jak on ciebie , ja tak zawsze robie jak widze, ze moj sie troszke mniej stara i zawsze działa :)

Gość fghbjl;jhyugfhjkl;&
dzieki za rade, tylko ja sie boje ze on potem zrzuci na mnei wine, ze to ja cos odwalam ,ze takie rzeczy robie, albo ze nie zrozumie i przez to własnie ze mu tak pozwole i pokarze, ze jest okej to bedzie mu pasowało, albo jeszcze bardziej sie oddalimy, napisz cos jeszcze prosze :)

a jak działa to okej spróbuje, tylko ze ja taka jestem ze sie zaraz denerwuje i nie lubie takich sytuacji jak mam udawac ze jest okej itp, nie wiem czy uda mi sie w tym wytrwac, zeby nie zaczac znów na niego włazic(chociaz dobrze wiem, ze to nic nei daje) ale moze masz racje, dziekuje i spróbuje

Gość aGaftt
faceci sa bardzo prosci w obsludze;p Jesli mu piszesz i w kólko powtarzasz , ze sie zmienił to on po jakims czasie nie zwraca na to w ogóle uwagi, tak jakby nie rozumie w ogóle sensu tego co ty chcesz mu powiedziec . Ty czujesz sie zle , bo wydaje ci sie ze cos sie miedzy wami zmienilo, chcialabys zeby bylo tak jak kiedys ( wiem wiem pierwsze miesiace krecenia i chodzenia są super:)) a to jest niemozliwe niestety . Dlatego musisz sie z tym niestety pogodzic bo nie bedzie tak jak bylo na poczatku . Ale zawsze mozesz wykorzystac moj sposób :)

Gość aGaftt
"dzieki za rade, tylko ja sie boje ze on potem zrzuci na mnei wine, ze to ja cos odwalam ,ze takie rzeczy robie, albo ze nie zrozumie" Jesli bedzie mial pretensje i pisał ,ze dziwnie sie zachowujesz to mu pisz z usmiechem : " normalnie sie zachowuje:)" Bądz dla niego mila, pisz z nim normalnie , tylko rzadko , trzymaj go na dystans . Musisz byc jednoczesnie miła i chłodna :) wiem , ze to trudne , ale jakie skuteczne ! :) "i przez to własnie ze mu tak pozwole i pokarze, ze jest okej to bedzie mu pasowało, albo jeszcze bardziej sie oddalimy,"" Oddalicie sie jesli bedziesz sie zachowywala tak jak teraz , pisala czemu on nie jest taki jak kiedys. Wierz mi , ze faceci tego nie rozumieja, przerabialam z moim dokladnie to samo ! Jesli ty sie oddalisz on sie bedzie starał przyblizyc zobaczysz:) "a jak działa to okej spróbuje, tylko ze ja taka jestem ze sie zaraz denerwuje i nie lubie takich sytuacji jak mam udawac ze jest okej itp, nie wiem czy uda mi sie w tym wytrwac, zeby nie zaczac znów na niego włazic(chociaz dobrze wiem, ze to nic nei daje) Musisz byc twarda ! wierze w ciebie :) przypominasz mi mnie, po roku chodzenia mialam dokladnie to samo z moim facetem :)

o jenyyy, dziekuje, sie ciesze jak dziecko teraz, hehe, dobrze ze sa tu takie miłe osoby, juz mi o wiele lepiej, przynajmniej teraz wiem, ze postepuje słusznie i to nie jakies moje głupie wybryki ani nic, dziekuje wam bardzo mocno:) bardzo, bardzo... strasznie mi pomogłaś, potrzebowałam takiego wsparcia,

Gość aGaftt
nie ma za co :) a moge miec do ciebie prosbe?:p kiedys zalozylam tu nawet taki temat, czy ktos by mi mógł otworzyc u siebie na kompie mature z biologii z 2009 roku podstawową i skopiowac pytania i wkleic tutaj ewentualnie bym ci podała mejla :) bo mi sie nie chca otwierac pliki w ogóle na kompie(wyskakuje mi jakies kodowanie :( ) a musze sie przygotowac do matury . Pomozesz?:)

Gość aGaftt
albo z 2008 roku nie z 2009 , podac ci mejla?

Gość To jaa, teraz z telefonuuu
Moge pomoc, poczekaj przeczytam chwile,podaj mejla,albo napisz na mojego, a moge wiedziec po co ci ta matura?pytam z ciekawosci bo ostatnio szukalam osoby ktora chce ja zdawac tak jak ja na maturze

Gość To jaa, teraz z telefonuuu
Czekam na mejla, ej a ja naprawde szukalam kgos kto zdawac bedzie mature bo mysle o tym a nie wiem sama.moze jak bedzie jeszcze kiedys czas to pogadamy

Zadanie 1. (2 pkt) Białka są związkami wielkocząsteczkowymi, które odgrywają ważną rolę w procesach wzrostu, rozwoju i codziennego funkcjonowania organizmu człowieka. Oceń prawdziwość zamieszczonych w tabeli stwierdzeń, wpisując w odpowiednich miejscach literę P (prawda) lub literę F (fałsz). P / F 1. Enzymy to białka ułatwiające zachodzenie procesów biochemicznych w organizmie. 2. Wszystkie hormony są białkami. 3. Przeciwciała uczestniczą w procesach obrony organizmu przed antygenami. 4. Białka nie pełnią w organizmach funkcji transportującej Zadanie 2. (2 pkt) Skóra zbudowana jest z naskórka i skóry właściwej. Naskórek utworzony jest przez nabłonek wielowarstwowy płaski. Komórki naskórka nieustannie powstają, rogowacieją, obumierają i ulegają złuszczaniu. W warstwie podstawnej naskórka znajdują się melanocyty, które produkują melaniny barwniki, od nagromadzenia których zależy barwa skóry. Melaniny pochłaniają również część promieniowania UV, stanowiąc filtr promieniowania w skórze. Pod wpływem promieniowania słonecznego w warstwie podstawnej naskórka jest produkowana witamina D3. Tak zbudowany naskórek chroni organizm przed działaniem wielu czynników zewnętrznych. a) Podaj przykłady dwóch różnych czynników zewnętrznych, przed których szkodliwym działaniem chroni nas naskórek. 1. ...................................................................., 2. ..................................................................... b) Wyjaśnij, dlaczego ciemne zabarwienie skóry, np. u Afroamerykanów zamieszkałych w północnych stanach USA, może mieć negatywny wpływ na syntezę witaminy D3 w naskórku. ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. ......................................................................................................

Zadanie 3. (2 pkt) Na schematach przedstawiono działanie mięśni ramienia człowieka. a) Podaj, który z przedstawionych wyżej mięśni jest prostownikiem. ............................................................................................................. b) Opisz, w jaki sposób po wykonaniu ruchu przez dowolny z tych mięśni kończyna może wrócić do położenia (stanu) wyjściowego. ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. ................................................................................................................................................. Zadanie 4. (2 pkt) Około 40. roku życia człowieka rozpoczyna się wyraźny spadek masy kości, ponieważ procesy usuwania obumierającej, starszej tkanki kostnej (resorpcja) przeważają nad procesami tworzenia nowej tkanki. Prowadzi to do zmniejszenia gęstości i wytrzymałości kości (tracimy w ten sposób około 0,5%1,0% minerałów rocznie). Dodatkowym czynnikiem zmniejszającym wytrzymałość kości jest osteoporoza. W przebiegu osteoporozy ubytek minerałów może wynosić 2,0%5,0% rocznie i więcej. Zmniejszenie masy kostnej przejawia się większą łamliwością kości. Podaj przykłady dwóch działań, które powinien podjąć człowiek, aby zabezpieczyć się przed niekorzystnymi zmianami w tkance kostnej oraz uzasadnij znaczenie każdeg z nich. Zadanie 5. (1 pkt) Układ grupowy Rh stanowią trzy pary antygenów, z których największe znaczenie ma antygen D. Krew charakteryzującą się obecnością antygenu D w błonach erytrocytów oznacza się Rh+, a przy braku tego antygenu Rh. Niezgodność antygenowa między matką a płodem dotycząca antygenu D może stanowić przyczynę konfliktu serologicznego (prowadzącego do hemolitycznej choroby noworodków). W tabeli przedstawiono cztery przypadki układów grupowych Rh matki i płodu. Wśród przedstawionych w tabeli przypadków (A-D) zaznacz ten, który może doprowadzić do konfliktu serologicznego. Zadanie 6. (1 pkt) Serce poza organizmem zmarłego w wyniku wypadku człowieka kurczy się jeszcze przez wiele godzin, jeżeli jest przechowywane w płynie fizjologicznym bogatym w tlen i o odpowiednim składzie chemicznym. Podaj, jak można tę właściwość serca wykorzystać w medycynie. Odpowiedź uzasadnij. ....................................................................................................................................................... ....................................................................................................................................................... Zadanie 7. (2 pkt) W tabeli przedstawiono procentową zawartość tlenu i dwutlenku węgla w powietrzu wdychanym i w powietrzu wydychanym. Zawartość w powietrzu (%) Gaz wdychanym wydychanym Tlen 21,00 16,50 Dwutlenek węgla 0,04 4,00 Na podstawie danych z tabeli, określ kierunki przenikania O2 i CO2 w trakcie wymiany gazowej między pęcherzykami płucnymi a krwią w naczyniach krwionośnych. 1. Tlen ........................................................................................................................................ ....................................................................................................................................................... 2. Dwutlenek węgla .................................................................................................................... .......................................................................................................................................................