Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panii karaaaaa

Czy ktoś miał EEG i tomografię głowy?

Polecane posty

Gość panii karaaaaa

I może mi opisać te badania? Mam jutro mieć i strasznie się boję, a kazali mi przyjść odprężoną... :(

Gość Car Piotr
Ja miałem.

Gość Car Piotr
Nic strasznego.

Gość panii karaaaaa
ale boli coś? czytałam w necie że tomografia może być z kontrastem i trzeba coś pić albo bez, nie mam pojęcia jaka mnie czeka. A EEG? Jakies elektrody na głowie ludzieeeeee! ;(

Gość EEG jest super
:)

Gość ja mialam ostatnio
tomografia to luzik, trwa tylko chwile, kladziesz sie (w ubraniu) i "wjezdzasz" pod takie "kolo", ktore zaczyna sie nad toba krecic, trwa to tylko chwile, nic nie boli. mozesz zamknac oczy zeby nie krecilo sie w glowie od tego wirowania nad toba. naprawde nie ma sie czego bac. to nie jest stresujace ani nic:) a eeg nie mialam, ale kolezanka z sali szpitalnej miala. podlaczaja do glowy elektrody- nie boj sie-mialam to podlaczane przy innym badaniu.nic nie boli, tylko bedziesz miala po tym taki zel we wlosach :/ i kazali jej m.in. szybko oddychac. tez nic strasznego. nie boj sie, bo badania neurologiczne nie bola. lezalam przez 2 tyg w szpitalu, wiec troche mi ich zrobili. a ze do lekarza chodzilam od czasu do czasu tylko, to strasznie sie balam- az mnie na wymioty bralo:/ ale naprawde nie ma co sie bac, nie boli, nie sa jakies upokarzajace czy cos.

Gość panii karaaaaa
a na eeg trzeba być na czczo? Bo wiem, że na tomografię tak, na szczęście mam pierwszą, ale coś mi się kojarzy że z kolei na eeg trzeba być najedzonym???

Gość Car Piotr
Nie pamiętam czy trzeba pić czy coś wstrzykiwali (oczywiście chodzi o kontrast) natomiast czas cholernie się dłuży bo trzeba nieruchomo leżeć ze 20 min. Wierzdżasz głową w takie koło i słyszysz jak coś napierdala.

Gość głupiajolka$$
Kochanie tylko pojdz z kims nie idz sama i nie wychodz po zabiegu 30 minut odpocznij to nic strasznego ale nie mozesz sie ruszac jak beda przeprowadzac zabieg bo sie nie uda bedzie dobrze to nic strasznego i pamietaj idz z kims

Gość ja mialam ostatnio
co do kontrastu to akurat tomografie mialam bez, ale przy dwoch rezonansach mialam ten kontrast i po prostu po badaniu musialam pic duzo wody, zeby go wydalic. wstrzykuja ci go przez wenflon. po tym kontrascie w ciagu dnia wypilam jakies 3 litry wody, musisz go po prostu wysikac ;)

Gość jestem już prawie lekarzem
na kontrast sie nie zgadzaj bardzo szkodzi organizmowi zeby go usunąć podaja kroplówkę oczyszczającą. Jeśli nie przyjmiesz kontrastu to na badaniu mogą Ci jedynie nie wykryć chłoniaka - ale to też nie jest do końca prawdą

Gość kbmbmb
to nic takiego:) przezyjesz:D jak ktos wyzej opisał, kladziesz sie w kolo ktore się kręci, i tyle:) ani nie boli ani nic;)

Gość panii karaaaaa
prawie lekarz - Hmm ale mogę się nie zgodzić na ten kontrast i wtedy zrobią mi bez niego? Ogólnie to mam bóle głowy, 1raz na 2-3 tygodnie i trwają kilka-kilkanaście godzin, prawdopodobnie to migreny, ale dla pewności neurolog zalecił mi te badania. Innych objawów niczego niepokojącego nie mam, więc chyba będzie dobrze...

Gość ja mialam ostatnio
przy rezonansie nie mozna sie ruszac i trwa dosyc dlugo!! tomografia u mnie trwala tylko chwile. natomiast moj jeden rezonans trwal 28 min a druki ok. 40min i przez ten czas musialam lezec nieruchomo. i wlasnie przy rezonansie slychac takie dziwne odglosy, jakby jakias glupia muzyke techno, przy tomografii prawie nic nie slychac. zarowno po tk i rezonansie moglam sie normalnie ruszac i nie musialam odpoczywac,.,,

oczywiście że możesz sie nie zgodzić bez niego też Ci zrobią

Gość ffflll
medalik zdejm i jakieś blachy jak nosisz. Kolczyki też

Gość Car Piotr
Do ja miałam ostatnio Pewnie masz rację miałem jedno i drugie to było 8 lat temu więc mogłem coś pomylić.

Gość ja mialam ostatnio
mi zadnej kroplowki oczyszczajacej nie podali i nic mi nie jest. wystarczy duzo pic wody. podobno kontrast na nerki zle wplywa. wypij kilka butelek wody i bedzie dobrze

Gość ja mialam ostatnio
Car Piotr a ja mialam lekko ponad miesiac temu, a kolejny rezonans za 2 tygodnie...

szpitale na wszystkim oszczędzają = powinno się podać kroplówkę jak nie mają to wodą oczyszczają organizm...Polska... nie tylko na nerki na wszystkie organy poczytajcie sobie troche

Gość panii karaaaaa
Kroplówka oczyszczająca? Z tego co mówicie to wynika że to długo trwa, kroplówka, odpoczynek itp... a ja mam tomografię na 8 a EEG na 9 i to muszę dojść do innego zupełnie ośrodka (od 10 min drogi), ale kobieta zapisująca mnie powiedziała że zdążę, to już nie wiem.;/

Gość Car Piotr
Do ja miałam ostatnio Właśnie dlatego napisałem ,że mogłem coś pomylić. Jesteś na bieżąco to doradzisz dziewczynie. Pa.