Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mama Nasturcja

pytanko na czasie

Polecane posty

Wczoraj jedna z mam pytała o różności dotyczące Pita, ja mam tylko jedno pytanko bo na money znalazłam sprzeczne informacje co do ulgi na dziecko - jak jest urodzone w dniu 25 stycznia to odliczam od lutego? Czy styczen tez sie liczy?? dziekuje!

Gość popjeans
cały styczen

Gość Mamalesia
Zadzwoń na infolinię do skarbówki i spytaj. Znając ich to predzej od lutego-ale nie wiem czy nie można wliczyć dni... czyli 10 miesięcy plus te klika dni lutego.

Gość Mamalesia
Przepraszam przeczytałam,że dziecko z końcówki lutego, powinnam napisać- 11 miesięcy plus kilka dni stycznia :p

Gość Mamalesia
zresztą koorfa od czego masz telefon leniwa idiotko ? zadzwoń i zapytaj kogoś z US

Gość Mamalesia
Widzę,że na spacerze jakaś kupa mi się do buta przyczepiła i teraz wszędzie za mną łazi i bruździ. Podszywie idź spać.

Gość Mamalesia
Śmierdzi w całym domu teraz. Muszę wylizać podeszwę to moze przestanie łazić za mną ten odór.

Gość xxxxx8888
o ile mi wiadomo liczy się miesiąc a nie dni, nieważne czy dziecko urodzi się 30 grudnia czy 1 stycznia, liczysz od miesiąca urodzenia.

Gość xxxxx8888
e-prawnik.pl InformacjePIT 2011. Jak obliczyć ulgę na dziecko? 27 Stycznia 2012 GG Śledzik Wykop Lubię to6 PIT 2011. Jak obliczyć ulgę na dziecko? (fot. www.sxc.hu) Strona 1 z 2 Jeśli zostałeś rodzicem w zeszłym roku - pamiętaj! Nie skorzystasz w pełni z prorodzinnego odliczenia. Wypełniając PIT za 2011 rok po raz kolejny możemy skorzystać z ulgi na dziecko. Jej limit nie został zmieniony wynosi 1.112,04 zł za rok podatkowy. Taką kwotę możemy odliczyć za jedno dziecko. Jeśli mamy więcej pociech, to ulga będzie wyższa. Przy dwójce odliczymy zatem 2.224,08 zł, a przy trójce 3.336,12 zł. Nie zawsze skorzystamy z całej ulgi. Można ją odliczyć od podatku za okres, w którym podatnik wykonywał władzę rodzicielską. Biologiczny rodzic nabywa uprawnienia do tej władzy z chwilą urodzenia dziecka. W praktyce ważny jest nie dzień, a miesiąc narodzin. Jeśli był to nawet ostatni dzień października 2011 roku, ulga należy się za cały ten miesiąc, za listopad i za grudzień. Miesięczne odliczenie wynosi 92,67 zł. Przykład Dziecko pierwszej pary urodziło się 3 stycznia 2011 roku. Rodzice odliczą ulgę za cały rok 2011 w kwocie 1.112,04 zł. Dziecko drugiej pary urodziło się 28 października 2011 roku. Rodzice odliczą zatem od podatku ulgę za trzy miesiące. Wysokość odliczenia wyniesie 278,01 zł. Dziecko trzeciej pary urodziło się 6 grudnia 2011 roku. Rodzice odliczą w PIT za rok 2011 ulgę za jeden miesiąc. Odpiszą od podatku więc 92,67 zł.