Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hmmm..........................

Proszę MAMY o pomoc, radę

Polecane posty

Dość trudna sytuacja,nie jestem mamą, ale w wyniku sytuacji życiowej ( nie rozpisuję tu szczegółów) od czerwca będę jakby mamą zastepczą ( Mateusz 3 latka prawie) tylko ja o dzieciach nic nie wiem. Będę potrzebować przedszkola i tu moje pytanie czym się kierować przy wyborze, ile płacicie? ile Pań nauczycielek przypada na ile dzieci ( bo to ponoć ważne) Proszę o odpowiedzi.

Witaj, przedszkole państwowe to koszt (u nas w mieście) ok 200zł plus różne dodatkowe opłaty (rytmika, komitet, ubezpieczenie), zwykle nie przekracza to 50zł miesięcznie. Ale jest 1 bądź 2 wychowawczynie na grupę czyli 16 dzieciaków. W przedszkolu społecznym koszt wynosi ok 600zł miesięcznie ale tam na 5 dzieci przypada 1 wychowawczyni, co do prywatnych przedszkoli to nie wiem ale myślę, że koszt dochodzi do 1000zł. Moja córka chodzi do państwowego, bo jest najbliżej (w zasadzie pod blokiem), nie jest może idealnie ale my nie narzekamy:) wiadomo, że w przedszkolach prywatnych dzieci mają więcej rozrywek i ciekawszy program ale nam akurat nie jest potrzebny balet i nauka jazdy konnej dla 4-latka (oczywiście żartuję). Staramy się córce we własnym zakresie ciekawie organizować czas więc przedszkole państwowe całkowicie nam wystarcza.

Dzięki :) A jak to jest z dostaniem się do przedszkola państwowego?

Gość nastolatkamama
U nas już są zapisy na wrzesień ,powinnaś już iść i zapisać dzieciaczka:D

Gość cytrynowa mama
lepiej sie pospiesz bo w niektorych miastach rekrutacja sie juz nawet skonczyla jesli dziecko jest w rodzinie zastepczej to ma praktycznie 100 procent szansy na dostanie sie do przedszkola:) powodzenia:)

Wiem, :) właśnie dlatego zadaję pytania bo czuję się jak z innego świata :) (przerabiam np. dietę dla 3 latka) a czy istnieje możliwość dołączenia dziecka do przedszkola np w lipcu? co jest według Was najważniejsze przy wyborze przedszkola oprócz tego, że powinno być blisko?

przedszkola maja wakacje-podobnie jak szkoły wybrane pelnia tzw dyzury wakacyjne dolaczenie do przedszkola panstwowego w lipcu jest malo prawdopodobne ale do prywatnego-na pewno jest szansa