Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo nie wiem??

po co podajecie niemowlakom zoltko?

Polecane posty

Gość bo nie wiem??

Cz to kolejne nalecialosci pozostale po komunizmie? Pytam bo pierwsze slysze o tym..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bo to czyte białko? bo zdrowe? bo odżywcze? bo ma wiele składników niezbędnych dla rozwoju dziecka? wystarczy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja się zastanawiam
gdzie ty się uchowałaś, że takie durne pytania zadajesz?:O naprawdę nie wiesz?:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bo nie wiem??
Mieszkam za granica i tutaj sie tego nie praktykuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
odezwala sie wielka pani z zagranicy dla ktorej, zółtko jest komunistycznym wymysłem:D boze, niektore baby tu tak mnie osłabiaja, ze nie mam słów:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poza bogatym źródłem żelaza, żółtko jaja kurzego zawiera wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Zawiera łatwo przyswajalne tłuszcze, węglowodany oraz składniki mineralne. Ponieważ wartość kaloryczna żółtka jest duża, podaje się dziecku połowę co drugi dzień od 7 miesiąca, a potem dawkę się zwiększa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahadobrelol
zoltko to cholesterol i jest ciezkostrawne, wiec nie wiem jaki w tym sens

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahadobrelol
a w ogole czemu dzieci maja jesc zarodek innego dziecka, w tym przypadku kurzego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a wiesz że cholesterol ma dwa rodzaje? i że oba są nam potrzebne? i że organizm tylko jeden wytwarza sam a drugi trzeba mu dostarczać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hahadobrelol
ja jestem na diecie watrobowej i zoltko mam zakazane, wiec nie wiem czy az tak zdrowe jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hahaha rozwaliło mnie :D:D:D:D " dlaczego ma jeść zarodek" no wymiękam :D:D:D zbuków nikt ci nie każe jeść chociaz w Chinach to przysmak nie każde jajko to zarodek :D:D:D a wręcz przeciwnie dużo więcej jest nie zarodków niż zarodków :D jak często zdarza ci się po rozbiciu jajka poczuć siarkę? oj nie często :D:D:D poza tym jaja dostępne w sklepach sa z ferm kurzych gdzie jest pewność że to nie zarodki tylko sama komórka jajowa jak już chcesz tak biologicznie do tego podchodzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w żoltku jaja jest cały materiał do powstania kurczecia. jedynie brak w nim wit c. cholesterolu jest w nim niewiele. cholesterol powstaje z weglowodanów. polecam filmik GRUBSI NIE GŁUPSI

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no na diecie wątrobowej to zdrowe nie jest tak samo jak mięsko smażone, frytki, chipsy, czekolada i wiele innych rzeczy :D:D:D swoją dietą to ty się nie sugeruj przy diecie dziecka :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na diecie wątrobowej to raczej wszystko jest zakazane dla zdrowego dziecka jest bardzo wartościowym pożywieniem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niezwykle ważne dla organizmu niemowlęcia są kwasy tłuszczowe nienasycone kwas linolowy i alfa-linolenowy, a także długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwane DWKT. Wywierają one pozytywny wpływ na rozwój i wzrost maleństwa w pierwszym roku życia oraz są budulcem błon wszystkich komórek organizmu, szczególne znaczenie odgrywają w układzie nerwowym, mózgu i siatkówce oka. Niestety kwasy te nie są wytwarzane przez organizm dziecka i dlatego muszą być dostarczone w diecie. Wysokie spożycie nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega procesom miażdżycowym oraz chroni przed zawałami serca w dorosłym życiu. Jak zatem zapewnić maleństwu odpowiednie ilości tych tłuszczów w jadłospisie? Badania przeprowadzone w Hiszpanii potwierdziły, że dieta stosowana przez karmiącą matkę wpływa na zawartość w jej pokarmie kwasów tłuszczowych. W mleku kobiet regularnie spożywających ryby wzrasta ilość niektórych cennych kwasów z grupy DWKT. Natomiast mamy, chętnie stosujące olej słonecznikowy przy przygotowywaniu własnych posiłków, wraz z pokarmem naturalnym dostarczają swoim dzieciom więcej kwasu linolowego. Niezbędne dla zdrowia niemowlęcia kwasy tłuszczowe znajdują się również w mlekach modyfikowanych. Warto podkreślić fakt, że zastosowanie w mleku sztucznym mieszanki olejów roślinnych jest korzystne z punktu widzenia prawidłowego rozwoju maleństwa. Tłuszcze są także nośnikiem niektórych witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Problemy zdrowotne niemowląt mogą być spowodowane np. niedoborem witaminy D, która w wieku niemowlęcym musi być dodatkowo podawana w kroplach. Bardzo rzadko obecnie obserwuje się objawy niedoboru witaminy A, czyli zaburzenia przystosowywania się oka do ciemności (znane jako „kurza ślepota"). Nie wolno jednak zapominać, że dopiero znaczne niedobory niektórych składników tłuszczowych wywołują widoczne objawy choroby. Pokarm matki zawiera konieczny dla zdrowia niemowlęcia cholesterol Nie odnajdujemy go natomiast w mlekach modyfikowanych, produkowanych wyłącznie na bazie olejów roślinnych. Dlatego też w niektórych pokarmach sztucznych stosuje się połączenie tłuszczu z mleka krowiego, zawierającego właściwe dawki cholesterolu, z olejami roślinnymi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×