Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jokasta pe

jak robicie zupki dla niemowlaków ?

Polecane posty

Gość jokasta pe

jw

Gość jokasta pe
up

Gość tikal
jak zaczynal to warzywa+troche wody, potem blender i maslo lub oliwa, potem zamiast blendera widelec rozciapywanie a teraz krojenie widelcem na kawaleczki

A w jakim wieku jest dziecko? I o co konkretnie chodzi? Przykładowa zupka jak młody miał jakieś 7-8 miesięcy: wrzucałam mięsko (kurczak, królik) do gotującej się wody, do tego marchewka, pietruszka, seler. W oddzielnym garnku gotowałam ryż, makaron lub kaszę jaglaną. Po ugotowaniu rosołku z warzywami, wyjmowałam mięso i warzywa i blenderowałam dodając trochę wywaru i ryż/makaron/kaszę.

Gość jokasta pe
chodzi mi o pierwsze zupki dla dzieci, bez mięsa, czy dodajecie kleik ryżowy i masło?

Gość aaniołekaniołeeek
ziemniak,marchewka,mesełko/oliwa z oliwek i zmiksuj. na początek np sama marchew żeby zobaczyć jak dziecko reaguje, potem dodaj ziemniaka. taki obiadek najlepiej podać w małej ilości, żeby obserwować reację dziecka.

Gość aaniołekaniołeeek
żeby było żadszedodaj wywaru z gotowanych jarzyn.

Gość mamama27
pierwsze dawałam słoiczki - potem koło 9 m-ca zaczełam gotować, głównie z mrożonej - troche warzyw, jakieś mięsko plus jakiś ryż, kasza czy makaron i zupka gotowa - szybko, obrane, pokrojone i mięciutkie warzywa na początek nie bawiłam sie - miksowanie, ucieranie, niewiadomo z czego i gotować na pare łyżeczek - potem dochodziły w 6 m-cu w słoiczku były już kawałeczki jedzenia nie sama papka i dzięki temu moje dziecko bardzo ładnie nauczyło się jeść nie tylko papki ale przeszło na kawałki - nawet jak nie miało zębów

Najpierw dawałam jabłko-sok jabłkowy potem utarte.Później zupki ziemniaczek, marchewka, masło-przecieram przez sitko nie miksuję

Moj ma 7mies prawie i lacze 2 gora 3 warzywa + mieso lub zoltko + makaron lub ryz, kuskus roznie. Blender i gotowe . Ale nie mam juz ochoty sie bawic dluzej z tym gotowaniem i na dniach bedzie jadl wszytsko to co my bo np uwielbia rosol. :)

Na początku gotowałam samą marchew z odrobina masła lub oliwy z oliwek potem miksowałam i dodawałam grysiku do tego zeby zagescic. Potem gotowałam z ziemniakiem i marchewka, natka pietruszki i pietruszka i potem juz dodawałam rózne warzywa. A jak juz przyzwyczaiła sie do takich to zaczełam te warzywa gotowac z mieskiem np. filetem, królikiem, cielęcina i potem tez miksowałam z tym mięsem i czasem dodawałam ryz lub makaron albo ten grysik.

Gość bgdbndegzbn
jagoda jaka ty glupia jestes bedzie jadl to co wy boze a te sol tez bedzie wcinal?kobieto pogadaj z pediatra zanim mu bedziesz wciskac swinstwo

Gość dorota765
ja gotowałam najpierw marchew, potem ziemniaka, potem dodawałam stopniowo pietruszkę, seler, pora, kasze/ryż; potem mięsko, najpierw odlewałam wywar mięsny, z czasem po trochu podawałam- nic się nie działo - teraz już normalnie wywar podaję; po ugotowaniu dodaję olej i blenduję/widelcem rozdrabniam; do zupki też żółtko dodaję.

jagoda po troche mu wprowadzaj to co wy i jak bedzie ok to spokojnie nie przejmuj sie tym "zalecanym karmieniem" bo ja tez małej szybko wprowadzałam normalne jedzenie i jak miała rok to dosłownie jadła wszytko!!! I nigdy nie miała problemów z brzuszkiem, trawieniem czy z czymkolwiek! Ja trzymałam sie tylko zasady ze stopniowo i obserwacja. A co do "bgdbndegzbn" to przeciez mozna dla dorosłych doprawiac na talerzu albo odłozyc do innego garnuszka bez przypraw dziecku i potem doprawic??!! A chodzenie z każda pierdołą do lekarza to według mnie jest chore! Lekarz wychowuje czy matka z ojcem?

Gość Tak mi się wydaje
Jak jagoda jest głupia to ja muszę być nieźle piierdolnięta, bo moje 7 miesięczne dziecko też je te same zupy co my :D