Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kokoszkaaaaaaaaa1

od maja nauki przed małżeńskie będą o 3mce dłuższe...

Polecane posty

Gość kokoszkaaaaaaaaa1

Właśnie mówlil na TVP2, Benedykt tak zarządził... masakra:( a ja chciałam zrobić kurs weekendowy na wakacjach, bo z narzeczonym pracujemy za granicą....

Tez to sluchalam i jeszcze to nie weszlo w zycie,to jest dopiero projekt,wiec nie stresuj sie na zapas:)

pierdola glupoty... ja robie nauki przedmalzenskie i mam 6 spotkan po 1,5 godz. a mojego faceta kolega z pracy robi w innym miescie i ma 18!!!!!!!!! spotkan po 1 godz. wiec w kazdym kosciele jest tak jak sam sobie ksiądz wymysli

Gość domiiinika
nauki przedmałżeńskie czy kurs?? ja kurs robiłam w szkole średniej trwał jedno całe półroczne, zakończony był egzaminem. A nauki przedmałżeńskie to mam karteczkę na 6 spotkań także można to załatwić w miesiąc. Bo są trzy w poradni i trzy z księdzem w różnych dniach. Można sobie wybrać, bo mam adresy do kilku poradni przykościelnych w mieście.

ja robilam kurs w 1 klasie liceum w kazdy piatek, po 1 godz. na koniec roku szkolenego dostalam indeks..lecz moj narzeczony nie mial zaswiadczenia i obecnie chodzimy na kurs..mieszkamy za granica..3 soboty po 3 godziny i 1 sobota w poradni rodzinnej...i juz za tydzien otrzymamy zaswiadczenia :) tez chcialam zrobic kurs weekendowy w Pl ale zalezy mi na czasie a w Pl bede dopiero w czerwcu :) wszystko zalezy od parafii i ksiedza..

słyszałam o tym ze narzeczeństwo ma trwać minimum 6 miesięcy i pewnie w tym nauki wg nowego projektu papieża dobrze że mam to za sobą

Gość taka jedna bruneta
żadna nauka przedmałżeńska nie uczy teściowych by się nie wtrącały

pani smakowita - ksiadz opowiada co i jak po kolei na slubie, kazde zdanie interpretuje, rozmawia z nami tak ogolnie o zyciu, duzo tez sluchamy z neta roznych audycji.. przerabial z nami plusy i minusy malzenstwa, co malzenstwo niszczy a co wzmacnia...teraz na ostatnie spotkanie mamy zrobic w parach plan na przyszlosc zeby nasze malzenstwo bylo zgodne, trwale i szczesliwe.. taki przepis na szczesliwe malzenstwo. Sluchalismy wiele audycji ks. Pawlukiewicza, dzis na ostatnim juz spotkaniu ogladalismy ten film : http://www.filmobasi.pl/obejrzyj.php bardzo wzruszajacy...i smutny...juz dostalismy zaswiadczenia i czeka nas jeszcze wizyta w Poradni Rodzinnej...te spotkania polegaja na dyskuskusjach o tematach dotyczacych malzenstwa, jest interesujaco i czasem tez zabawnie :) ale pisze jak bylo u nas :)

Gość mozaikakakakka
OCzywiscie nie chodzi tu o chwalenie się tylko o pokazanie jak rózni są ksieza. Wczoraj poszłam zarezerwowac termin w Kościele na 11 sierpnia, pod koniec rozmowy zapytałam " A co z naukami przedmałżenskimi?", a ze wczesniej zdązyłam poinformowac księdza iz jesteśmy po cywilnym rok to on stwierdził, ze oni nie są wstanie nas niczego nowego nauczyc i nie bedą nas niepotrzebne ciagnac z domu, aby usłyszec to co juz wiemy...:))) Bardzo mnie cieszy iz niektórzy mają takie podejscie na luzie

my jesteśmy w takiej samej sytuacji, po cywilnym, i też nam ksiadz powiedział ze jakis tam dzień czuwania by sie przydał, ale u nas to moze inaczej wygladać bo jesteśmy po cywilnym i jeszcze z dzieckiem, i właśnie dlatego bierzemy ślub w parafii męża bo tam jest normalny ksiądz nie to co w mojej parafii, brat się zer mnie śmieje że do tego ksiedza to z taczkami pieniedzy trzeba jechać zeby co kolwiek załatwić, i niestety to prawda,