Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kwiecien2012

chusta - jaką wybrać? Warto kupić?

Polecane posty

Gość kwiecien2012

W przyszłym miesiącu zostanę mamą i zastanawiam się nad kupnem chusty do noszenia małej, warto zainwestować w taki zakup? Jeśli tak to jaką chustę wybrać: tkaną czy elastyczną? Słyszałam, że elastyczna jest łatwiejsza do wiązania, ale starcza tylko do 10-12 kilo, więc nie wiem czy opłaca się kupić elastyczną, naprawdę jest tak trudno zawiązać tkaną początkującym? I jeszcze jaka firmę wybrać?

Gość to zależy od...
Odradzam elastyczną. Owszem, jest wygodna, bo wystarczy ją zawiązać raz na sobie, a potem można wkładać i wyjmować dziecko ile razy zechcesz. Ale starcza na krótko. Teoretycznie możesz włożyć do niej dziecko 10-12-kilogramowe, jasne, ale zapewniam Cię, że odechce Ci się dużo wcześniej. W elastycznej nosi się bardzo niewygodnie już 6-7 kilogramów, bo ciężar, zamiast rozkładać się równomiernie, sprężynuje z każdym Twoim krokiem i ciągnie w dół. Zawiązanie chusty tkanej po raz pierwszy trochę zajmuje :D, ale bez przesady, wystarczy dzień intensywnych ćwiczeń przed dużym lustrem. Czy warto? Jasne! Wolne ręce, nie trzeba szarpać się ze znoszeniem ciężkiego wózka, rewelacyjna bliskość z dzieckiem, możliwość podróżowania (np. weekend w górach - dziecko w chuście to zupełnie co innego niż pchanie wózka pod górę, albo, co gorsza, niesienie dziecka i wózka, bo nie ma którędy przejechać). No i przede wszystkim jakie to zbawienie dla kręgosłupa!! Ja moją córkę (8 kg) ponoszę parę minut i już bolą mnie plecy. A w chuście ZUPEŁNIE nie czuję ciężaru dziecka!

Gość Lipsa
Mogłabyś podać np. linka z allegro z przykładem takiej chusty którą polecasz?

Gość to zależy od...
Nie korzystam z Allegro, więc trudno mi cokolwiek linkować i polecać. Ja mam chustę firmy Bebelulu, model Rapalu. Upolowałam wspaniałą przecenę i zapłaciłam za chustę jedyne 69 zł.

Gość świeża bułka z makiem
Ja osobiście polecam chustę. Mam długą 5,5 metra, dla dzieci do 16 kg. Z materiału tzw.jersey.Jestem z chusty zadowolona, kiedy latam samolotem bez wózka bo mam 2 w 2 mieszkaniu-super, wiążę dzieciaka i jazda, ak samo krótkie spacery np do pobliskiego sklepu jak nie chce mi się tarbanić z wózkiem to synka do chusty. Ja polecam,różnych wiązań można nauczyć się np. na youtube. Niestety taki urok noszenia dzieci czy w nosidełku na szelkach czy w chuście o której piszę-im cięższe dziecko tymbradziej czuć że ma się je na sobie :P chyba że są jakieś rodzaje chust,nosideł gdzie ciężar rozkłada się tak, że prawie wogóle go nie czuć.Ale ja nie narzekam :)