Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca12

urlop macierzynski

Polecane posty

Gość pytajaca12

Witam, mam pytanko o zasiłek macierzyński. W trakcie 3 miesięcznej umowy próbnej, zaszłam w ciąże. Umowa została przedłużona do dnia porodu. Obecnie jestem na L4 i dostaję zasiłek chorobowy z ZUSu. Po porodzie przysługuje mi urlop macierzyński, który również będzie wypłacał ZUS. Nie wiem tylko czy ten urlop ma taki sam wymiar jak gdybym pracowała? Czy przysługuje mi dodatkowy urlop, który trwa 4 tygodnie?

Gość wszorajszymdzniemjest
najlepiej policz sobie na akims kalkulatorze one uwzglegniaja te 4 tyg ktore ci sie naleza.

Gość Lipsa
O własnie - bede w podobnej sytacji. W trakcie urlopu macierzyńskiego wygasa mi umowa o prace. Raczej nie przewiduje możliwości jej przedłużenia. Czy w związku z tym zachowuje prawo do macierzyńskiego? Podejrzewam, ze w podstawowym wymiarze (20 tyg.) tak - i wówczas zasiłek wypłąci bezpośrednio ZUS. Ale co z dodatkowym wymiarem 4 tygodni? Jest to dla mnie wazne, gdyż jezeli nie będe miała do niego prawa to zabraknie mi wymagany okres do zasiłku z PUP. Może ktoś się oreintuje?

Gość pytajaca12
Ktoś mi powiedział, że urlop macierzyński będzie krótszy o 2 tygodnie. Ale nie wiem czy chodzi o podstawowy wymiar czy o dodatkowy. I dlaczego akurat 2 tygodnie...

Gość Lipsa
Urlop krótszy? To chyba jakieś plootki? Z tego co wiem, to własnie nie dawno ustanowiono przepisy które go wydłużają. W zeszłym roku o 2 tygodnie (przy jednym dziecku), w tym roku o kolejne 2 tygodnie... i chyba jeszcze w przyszłym o 2 (ale tego już nie jestem w 100% pewna).

Gość pytajaca12
Tak, ale chodzi o nasz przypadek :) Normalnie dodatkowy urlop ma 4 tygodnie.

Gość pytajaca12
nikt nie wie?

Gość moik
zacznijmy od wyjaśnienia -urlop macierzyński ci nie przysługuje bo nie będziesz już pracownikiem. Jednak otrzymasz przez czas zasiłek macierzyński. I owszem te dodatkowe 4tyg, pobierania zasiłku też ci sie należą. Musisz o te 4tyg. złożyć przynajmniej 7 dni wcześniej wniosek do ZUS.

Gość pytajaca12
Super, dziękuję za odpowiedź :)