Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość etametameeemat

Czy korzystanie z MOPSU to wstyd?

Polecane posty

Gość etametameeemat

?? PISZCIE!

zależy. jeśli jesteś przejściowo w trudnej sytuacji, podejmiesz pełną współpracę z pracownikiem socjalnym i zrobisz wszystko żeby sytuacja się zmieniła - to żaden wstyd. jeśli jesteś krętaczem ukrywającym nielegalne dochody lub jeśli po prostu Ci się nie chce pracować, to moim zdaniem wstyd

Gość wstyd to kraść z mopsu
znam całą masę kobiet (choć sama jestem kobietą uważam,że nie które z nas są tak bezczelne,że brak słów!) wypindowane, tipsy, solarium aż się wybijają z tłumu, fryzjer i kosmetyczka to chyba raz na tydz. a do opieki biegną po 200zł! Facet w UK lub gdzieś tam zarabia,są bez ślubu więc niby samotna matka i ciągnie tą kasę bo za darmo ją dostaje!!! A nawet do kościoła potrafią takie pizdy iść i naprawdę biednym zabierać! Jeżeli potrzebujesz to idz, tak jak piszę wstyd to kraść a nie prosić o pomoc jeżeli się jej potrzebuje.

Gość cvzczfa
Tak. To tak, jak żebrać.

Gość dfgrgerg
ja jestem samotna matka i chodze po pomoc, moje dziecko choruje i nie mam jak isc do pracy. chodze ladnie ubrana bo niby dlaczego mam chdozic jak ciarach??

ja z mopsu raz korzystałam, gdy miałam zagrożoną ciążę i miałam dużo drogich leków, i starałam się o częściowy zwrot kosztów, tylko wtedy,

to z mopsu mozna brac tak sobie kase? np dziecko wyroslo z fotelika samochodowego i musze kupic nowy i moj maz jest np zarejestrowanym bezrobotnym, ja nie pracuje. to oni daja kase na takie cóś?

ale ja nie pisze o NORMALNYCH ludziach tylko o takich które ewidentnie mają kasę a idą do mopsu bo dostaną jeszcze więcej! Nie mam nic do samotnych matek bo je podziwiam, wkurzają mnie kobiety które robią z siebie i swoich dzieci biedaków a nawet ślepy by zauważył,że maja kasy jak lodu tylko ukrywają to przed państwem a potem potrzebujący ludzie dostają mniej lub wcale. O to chodzi.

Gość dfgrgerg
przyznam ze znam wiele kobiet , rodzin ktore ukrywaja zarobki i chpdza popomoc. solarium tipsy chanel i jazda do mopsu. ja chodse zadbana ale nie zrobiona jak wiekszosc. mozna o siebie zadbac i tanim kosztem

no właśnie o tym piszę-chwała Ci Boże za mądrych ludzi:) Znam jedną rodzinę która jest naprawdę liczna ale mają tyle kasy,że starcza im nawet na quady dla dzieci (których mają równie dużo) ale do opieki dalej chodzą i dalej dostają... To jest porażka uważam państwa Polskiego,że nie potrafią zrobić z tym porządku a potem podnoszą podatki bo jednej i drugiej zachciewa się cudów niewidów na koszt państwa!

Gość daeawadq
dfgrgerg tez znam takie rodziny niech robia co chca,jak im sie kasa nalezy,to czemu mieliby nie skorzystac

Gość dfgrgerg
duzo osob naprawde potrzebujaych dostaja tyle co nic (bo sa uczciwi i nic nie kryją) ale ile pijakow, cpunow dostaje duzo kasy na picie i cpanie , to jest choreeee

Gość oalala,mz
wstyd to kraść z mopsu a co ty sie tak panstwem przejmujesz? jak panstwo zdziera z ludzi,to jest dobrze,ale jak czlowiek wezmie troche kasy od panstwa,to juz jest be? hehe,zenada:D

Gość pilocp;
No nie zaden wstyd,tym bardziej,ze czasy sa jakie sa...

Gość pilka z lala
zaden wstyd

Gość mmmmm.............
a my na takie kurwy później składki płacimy,jak powiedziała koleżanka,które mają kase,swoje chałupy i mężów którzy mogą je spokojnie utrzymać,a ten co wogóle potrzebuje pomocy bo nie ma nic jest skazany przez takie szmaty na poniewierke,jeszcze latem to ok ale jest zima,mrozy to bezdomni,bezrobotni nie mają sie gdzie podziać bo oczywiście MOPS da bogatym kase a dla biedniejszych już nie ma,to jest kurwa skandal i bezczelność...ale to nie zna granic

Gość mmmmm.............
do roboty wypierdalać a nie żerować na pieniądzach uczciwych obywateli państwa!nikomu sie nie chce pracować ale niestety trzeba!

To zależy. Jeśli w MOPS-ie przedstawisz swoją prawdziwą sytuację to nie wstyd, ale jeśli np mieszkasz z facetem, wspólnie wychowujecie dziecko a Ty podajesz sie za samotnie wychowującą to wstyd. Albo jeśli podasz takie dochody jakie wykazujesz a nie prawdziwe to też wstyd.

Gość silje z siljuassen
a ja mam w dupie co o mnie myslicie.i panstwo tez mam w dupie,m pobieram z MOpru zasilek na siebie i na dziecko, czasem tez na cele specjalne, na zywnosc etc.chodze tez po paczki do banku zywnosci i do kosciola. rzad to zlodzieje pierwsza klasa, nie bede sie wstydzic tegto ze wyciagam reke do panstwa.pracy dla mnie normalnej nie ma, dla mojego faceta tez nie.oboje robimy na czarno a mopr od tego jest zeby pomoc.

Gość silje z siljuassen
lisabet jaki wstyd????czemu mam byc lojalna wobec panstwa, w ktorym nie da sie normalnie zyc???w ktorym wszytsko jest takie drogie a zarobki smieszne?buahaha sram na to panstwo i na lojalnosc wobec niego i bede doic ile sie da.ci z wiejskiej tez niezle doja narod.

Gość zestersowany26
heh znam przypadki gdzie w miescie całe osiedle mieszka w komunalnych i zyje z mopsu ...a jak mają dwać cukier , makę albo cos innego to kolejka ma chyba z 2 kilometry jak nie wiecej

Gość jejejjjjjjj
wyciagasz rękę do państwa.. heh, dobre. łapę ładujesz po pieniądze które zarabiają ludzie, którzy w przeciwieństwie do ciebie nie są darmozjadami i w tygodniu czy weekendy harują na to, żeby taki pasożyt jak ty miał co do gęby włożyć i za co się tapetować.

Dlatego że powinno sie być uczciwym niezależnie od tego co robią inni, a przez Ciebie naprawdę biedni i potrzebujący nie dostaną pomocy. Poza tym akurat to że są śmieciowe umowy i praca na czarno to wina samych ludzi takich jak Ty. Gdyby nikt nie godził sie na taką pracę to nikt by tak nie zatrudniał.

Gość qqeweqwewqe
Gdyby nikt nie godził sie na taką pracę to nikt by tak nie zatrudniał. co ty dziewczyno wygadujesz za bzdury??? To jest jakaś abstrakcja... o płacy decyduje rynek czyli ilosc osób chętnych na miejsce w stosunku do ilosci ofert. Mają się wszyscy nie zgodzic i kazdy ma umrzec z głodu...

Ale to jest prawda :) mozesz sie oburzać ale rynek to też ludzie, w tym pracownicy. I jeśli nie podejmą pracy to pracodawca ich nie zatrudni bo niby jak i w końcu płace musiałyby isć w górę i założę sie że najwyżej 0,001% zakładów by splajtowało bo reszta płaci mało bo może a nie dlatego że musi.

Gość łoj matulu
Korzystanie z MOPSu to nie wstyd, natomiast naciąganie MOPSu to wstyd ogromny. I nie trafiają do mnie argumenty typu "jak państwo jest nieuczciwe to ja naciągnę państwo" ponieważ w tym momencie nie naciągasz państwa tylko mnie i innych ludzi, którzy uczciwie pracują i płacą podatki. Naciągasz też naprawdę biedne rodziny, które wegetują i mają na maksa okrojoną pomoc bo ty bierzesz kasę, która mogłaby trafic do osób naprawdę potrzebujących i która formalnie ci się nie należy. Dla mnie to straszny wstyd.

Gość qqeweqwewqe
szkoda mi z toba pisac, bo nie masz pojęcia o tym, pracownik generuje ogromne koszty, wielu ludzi nie stac w ogóle na pracownika, myslisz że ktoś ma firme to od razu jest bogaczem. I nie jest mozliwe, zeby wszyscy nagle sie zmówili i zrezygnowali z pracy.

Ogółem nie jest niestety mozliwe ale widziałam jak w małej miejscowości w jednym dniu skończyła sie ogromna stolarnia bo ludzie sie zwolnili :D i poszli sobie do kogoś innego na lepszych warunkach :) i powiem że świetnie to wyglądało i każdemu nieuczciwemu pracodawcy tego życzę :)